Drumul principal din satul Viscri va fi reabilitat anul acesta

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, a semnat astăzi contractul de execuţie a lucrărilor de modernizare a segmentului de drum situat în intravilanul satului Viscri, în lungime de 761 de metri.

Obiectul contractului îl reprezintă refacerea drumului principal din satul Viscri cu respectarea cerinţelor stabilite prin avizul Direcţiei pentru Cultură Braşov. Având în vedere că Viscri are statutul de sit rural UNESCO, această lucrare va respecta cerinţe stricte din punctul de vedere al soluţiei tehnice şi al materialelor folosite.

Executantul lucrării este firma SC Viaduct SRL din Odorheiu Secuiesc, valoarea totală a contractului fiind de 2.930.225,31 lei.

Structura rutieră nou-proiectată va avea pentru partea carosabilă o alcătuire constructivă formată din pavele abnorme din bazalt cu o înălţime de 11-13 cm, montate într-un strat de nisip cu o grosime de 3-5 cm. Pietruirea existentă va fi consolidată cu lianţi hidraulici speciali. Carosabilul din pavele va fi încadrat cu borduri din piatră fasonată, iar acostamentele vor fi realizate din piatră spartă, în spatele bordurilor.

Citeste și:  A fost lansată licitația pentru achiziția a 20 de trenuri electrice noi de lung parcurs. Traseele pe care vor circula aceste trenuri includ Brașovul

Șanțurile vor fi pavate cu piatră naturală, urmând să fie utilizate pavele abnorme din bazalt rostuite cu mortar şi se va realiza canalizarea pluvială pentru asigurarea continuităţii şanţului de scurgere spre albia pârâului Valea Satului.

În cadrul proiectului, podețele tubulare care asigură accesul în curți se vor realiza prin acoperirea cu pământ a tuburilor şi a timpanelor, în vederea încadrării în peisagistica locului şi respectării avizului Comisiei de Cultură.

De asemenea, proiectul cuprinde refacerea unui podeț dalat, amenajarea unor alei de acces și racordări la drumuri realizate din piatră spartă şi balast, precum şi semnalizarea rutieră, urmând a fi introdusă restricția de viteză de 25 km/h în intravilanul satului Viscri.

Termenul de finalizare a lucrărilor menţionate este 6 luni de la data la care autoritatea contractantă va emite ordinul de începere.

Investiţia face parte din proiectul de modernizare și reabilitare a drumului judeţean DJ 104 L Bunești – Viscri – Dacia (15,06 km), proiect finanţat din fonduri europene, cu o valoare totală de 24.495.058,94 lei, accesate de administraţia judeţeană în mandatul precedent.

Citeste și:  Preşedintele Zelenski avertizează asupra intenţiei Rusiei de continua atacurile şi de a folosi iarna ca armă

Acest proiect finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional se va încheia în cursul anului 2021, având în vedere că exceptând modernizarea arterei rutiere din interiorul satului Viscri, mai este în lucru doar refacerea unei porţiuni din drumul judeţean 104 L afectate de o alunecare de teren.

Este vorba despre un segment în lungime de 299 de metri, la care până în momentul de faţă s-au executat forarea piloţilor de consolidare a terenului şi radierul din beton care fixează piloţii.

Antreprenorul urmează să mai realizeze sistemul rutier, lucrările de scurgere a apelor, precum şi semnalizarea rutieră orizontală şi verticală.

Lucrările se desfăşoară conform graficului de execuţie, perioada fizică scursă de la emiterea ordinului de începere fiind de 4,5 luni şi nu există întârzieri în realizarea acestui obiectiv, astfel că în această vară lucrarea va fi terminată.

Valoarea contractului de refacere a alunecării de teren este de 7.311638,66, lei, fonduri asigurate din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Braşov.

Citeste și:  Naţionala feminină de baschet a României a pierdut şi în faţa Islandei, în preliminariile EuroBasket 2023

„Proiectul privind reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean DJ 104 L este unul extrem de important nu doar pentru satul Viscri, aflat în patrimoniul UNESCO, ci şi pentru comunităţile locale din zona de nord a judeţului. De comun acord cu specialiştii Direcţiei pentru Cultură am reuşit să convenim cele mai bune soluţii tehnice, astfel încât drumul situat în intravilanul satului Viscri să îşi păstreze autenticitatea, iar turiştii şi localnicii să poată circula în condiţii normale pe întregul traseu. Am ajuns, astfel, în fază finală de execuţie cu cel de-al doilea proiect de modernizare a instractructurii rutiere a judeţului Braşov, din cele patru, pe care le-am accesat în mandatul precedent. Vă asigur că nu ne vom opri aici, deoarece sunt convins că vom reuşi să atragem fonduri europene pentru drumuri şi în exerciţiul financiar 2021-2027”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Sursa foto articol, coltisorderomania.ro

One thought on “Drumul principal din satul Viscri va fi reabilitat anul acesta”

  1. Inca un proiect “eficient” al Consiliului Judetean Brasov ; pentru reabilitarea drumului judetean Bunesti-Dacia-Viscri s-au accesat fonduri europene in valoare de 24495058,94 Lei ; dupa reabilitarea drumului,mai putin portiunea de 761 metri din Viscri,in luna aprilie 2020 dupa reabilitare,o portiune de 299 m s-a surpat ; astfel ,a fost incheiat un alt contract cu firma Consal in valoare de 7.311.638 Lei pentru remedierea acestei portiuni de drum ; acum se mai cheltuie tot din bugetul Consiliului Judetean Brasov 2.930.225,31 Lei pentru pietruirea bucatii de 761 metri ; astfel ,practic Consiliul Judetean a cheltuit in total din bugetul propriu suma de 13.916.121,94 Lei (3.674.258,84 Lei cofinantare la fondurile europene+7.311.638 Lei remediere surpare +2.930.225,31 Lei pietruire ) ; daca la sumele de mai sus mai adaugam si sporurile de fonduri europene incasate de angajatii care au facut parte din unitatea de implementare a proiectului,ne dam seama ca din fondurile europene incasate au mai ramas aproximativ 10 milioane Lei…deci nici jumatate din suma incasata initial ; de asemenea,se pune intrebarea de ce portiunea surpata nu a putut fi remediata in termen de garantie de firma care a lucrat initial la acest drum ,generandu-se cheltuieli suplimentare pentru Consiliul Judetean de 7.311.638 Lei;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.