După 20 de ani, ,,Alpin Film Festival” redeschide Cinematograful Astra

Începând de ieri, 7 septembrie, în cadrul Forumului Orașelor Verzi, începe la Brașov cea de-a șasea ediție a Alpin Film Festival, unicul eveniment cinematografic autohton dedicat culturii și civilizației montane, care aduce pe marile ecrane o selecție de peste 50 de filme din întreaga lume.

În cadrul acestui festival de film, 18 dintre cele 35 de documentare aflate în cele două competiții, internațională și națională, vor fi difuzate la Cinematograful Astra. Astfel, după 20 de ani de când au rulat ultimele filme aici și după o investiție a Municipalității de 11 milioane de lei, cinematograful Astra își recapătă rolul cultural în comunitatea brașoveană.

,,Cred că nu era un moment mai bun de a reda comunității acest spațiu cultural decât printr-un eveniment cinematografic dedicat muntelui, de care noi, brașovenii, suntem atât de legați, festival care se desfășoară în cadrul celui mai important eveniment dedicat mediului și politicilor publice din acest domeniu, Forumul Orașelor Verzi. Este un bun exemplu de eveniment care îmbină cultura cu dezideratul nostru de a transforma Brașovul în capitala verde a României. Vă așteptăm la acest eveniment și la cele peste 100 de activități care se derulează în cadrul FOV”, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Transavia Airlines vine pe Aeroportul Brașov? Zboruri directe către Paris-Orly posibile în 2025!

Primul film care va fi difuzat la cinematograful Astra este programat în cea de a doua zi a competiției internaționale, în 8 septembrie, și este documentarul Labirintul alb (TheWhite Maze), realizat de austriacul Matthias Mayr, care va fi difuzat miercuri, ora 15.00. Tot miercuri, de la ora 18.00, în sala de conferințe de la cinematograful Astra, etajul 1, va fi difuzat și primul documentar din cadrul competiției naționale, Emil Racoviță – întemeietorul speologiei.

,,Este formidabil că Apin Film Festival deschide acest cinema «antic» al Brașovului, cinematograful copilăriei mele și al multora din generația mea. După atâția zeci de ani ani cred că este prima oară când se proiectează un film aici și este, la fel, după 15 ani, primul eveniment, și cum istoria are o istorie, mi se pare extrem de interesant că primul eveniment după 15 ani va fi legat de istoria Brașovului: 140 de ani de turism în România, SKV, care acum 140 de ani au deschis aici și au înființat prima asociație de turism din România. Deci iată că istoria Brașovului se leagă, istoria drumeție cu istoria acestui cinema, și se îmbină într-un mod foarte plăcut astăzi, marți, 7 septembrie, la ora 15.00, în prezența președintelui SKV, Marcel Stufariu, Nicolae Pepene directorul Muzeului Județean, Mircea Opriș, care este un foarte cunoscut salvamontist. Alpin Film Festival este un eveniment de film, cultură și educație montană și face parte în mod foarte inspirat și excepțional din Forumul Orașelor Verzi”, a precizat Dan Burlac, organizatorul festivalului.

Citeste și:  Începe cea de-a III-a ediție Orchestra's Conductor Competition

Lucrările de reabilitare ale cinematografului Astra au început în 15 februarie 2019 și s-au încheiat în 20 mai 2020. Lucrările executate au inclus lucrări de rezistență, de înlocuire a acoperișului, de recompartimentare, de înlocuire totală a instalațiilor și de montarea unor sistem performante de proiecție și audio. În urma acestor lucrări au fost amenajate o sală cinema cu 124 de locuri și o sală de conferințe cu 130 de locuri. Valoarea lucrărilor a fost de 8.854.319 lei, fără TVA.

Cinema Astra se află vis-a-vis de Casa Armatei, lângă AJOFM. El a fost reconstruit pe temelia vechiului cinematograf „Apollo-Bioscop”, fiind inaugurat cu mare fast pe 1 decembrie 1927. Programul manifestărilor acelei zile, ne spune presa, a inclus un Te Deum în biserica din Cetate, o sfeştanie oficiată de 7 preoţi, discursurile unor personalităţi ca Axente Banciu – preşedintele ASTREI Braşov, Ion Minulescu – Director General în Ministerul Cultelor şi Artelor, ca reprezentant al ministrului Al. Lapedatu. La actul inaugurării a asistat „un public numeros”. Printre filmele rulate atunci la cinematograful „Astra” sunt și două filme documentare româneşti: „Voiajul navei şcoală «Mircea» în Arhipelag şi Mediterana în vara anului 1926“ şi „Înmormântarea regelui Ferdinand I“, precum şi filme clasate în Registrul Naţional de Film de Biblioteca Congresului S.U.A. ca fiind „cultural, istoric sau estetic semnificativ”. .

Citeste și:  S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Informații despre istoria acestui cinematograf găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.