După mai bine de 10 ani de așteptare România află astăzi dacă intră în Schengen

Miniştrii europeni de interne se reunesc astăzi la Bruxelles pentru a vota asupra extinderii Spaţiului Schengen către România, Bulgaria şi Croaţia. Dacă în privinţa Croaţiei nu există incertitudini, Austria a anunţat că îşi menţine opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei, transmite RRA.

Motivul invocat este creşterea migraţiei ilegale anul acesta. Mai mult, cancelarul Austriei a avansat un nou calendar de aderare pentru cele două ţări în primăvară.

La Bucureşti, premierul Nicolae Ciucă i-a comunicat telefonic omologului său austriac faptul că România îndeplineşte toate criteriile pentru intrarea în Schengen şi că, în prezent, ţara noastră are susţinerea tuturor celorlalte state membre.

Decizia privind aderarea României la Schengen poate fi luată doar dacă există unanimitate. Aderarea Croației, susținută de Austria, se află pe ordinea de zi separat de România și Bulgaria. Cu alte cuvinte Croația are cele mai multe sanse sa obtina azi votul unanim pentru intrarea in Schengen. Dacă Zagrebul va primi o aprobare, se așteaptă ca aceasta să dea un impuls puternic turismului, iar controalele la frontieră cu Slovenia vor fi ridicate. În afară de asta, de la 1 ianuarie 2023, Croația intră și în zona euro – țara introduce moneda comună europeană.

Citeste și:  Caravana Shakespeare sosește la Brașov și aduce, în premieră, „Operele complete ale lui Shakespeare”

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne are loc astăzi la prânz, rezultatul votului pentru extindere urmând să fie anunţat, cel mai probabil, în cursul serii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.