Economia României va creşte cu aproape 5,8% în acest an, estimează Comisia Europeană

Comisia Europeană estimează că economia României va creşte cu aproape 5,8% în acest an, un procent mult mai optimist, faţă de estimările din vară. Conform previziunilor economice de toamnă, publicate astăzi, economia românească a crescut pe baza consumului privat, dar şi a investiţiilor, care au avansat pe măsură ce restricţiile din pandemie au fost ridicate, transmite Radio România Actualități.

Potrivit sursei citate, după estimări succesive de creşteri moderate, de 2,5% în primăvară, şi, apoi, de 4% în vară, cel mai recent raport al Comisiei Europene despre economia țării noastre aduce o estimare puternic revizuită în sus. Consumul, investițiile, o piață a muncii solidă, cu creșteri ale forței de muncă, dar și a salariilor, la care se adaugă măsurile de atenuare a impactului prețurilor ridicate la energie, sunt câteva dintre cauzele creșterii economice de românești.

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

Rata șomajului a scăzut la nivelul de dinaintea pandemiei, ce se estimează că va ajunge la 4,5 procente, pe fondul creşterii economice. Totuşi, războiul, inflaţia ridicată şi înăsprirea politicii monetare ar urma să încetinească semnificativ creşterea PIB. În condiţiile în care preţurile la energie şi alimente au crescut la nivel internaţional, se preconizează că inflaţia în România va rămâne persistentă în perioada următoare.

Foto, Emmanuel Dunand / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.