Elevii vulnerabili şi profesorii vor primi tablete sau laptopuri

Senatul României a votat marți, 23 iunie, cu 103 voturi pentru, 0 voturi împotrivă şi 26 de abţineri propunerea legislativă iniţiată de deputatul PSD Roxana Mînzatu prin care se introduce obligativitatea dotării elevilor vulnerabili şi a profesorilor cu dispozitive electronice conectate la internet în vederea accesării platformelor de educaţie online.

Prin votul dat astăzi se completează Legea Educaţiei Naţionale în sensul asigurării resurselor educaţionale digitale necesare elevilor care solicită acest ajutor, dar şi a tuturor profesorilor, în sensul dotării lor cu tablete sau laptop-uri conectate la internet, la cererea acestora.

„Votul dat astăzi de colegii senatori este istoric, pentru că marchează un pas uriaş pe care statul român îl face în direcţia asigurării soluţiilor digitale pentru fiecare copil care primeşte bursă socială şi pentru fiecare dascăl din România. Criza generată de pandemia de coronavirus a adus modificări uriaşe procesului de predare-învăţare, modificări pe care nu le putem ignora ca decidenţi şi datoria noastră, ca legiuitor, este să nu lăsăm niciun copil în afara procesului educaţional. Prin această lege introducem în Legea Educaţiei Naţionale obligaţia explicită a statului de a dota fiecare elev vulnerabil şi fiecare dascăl, din generaţiile de azi şi pentru toate generaţiile viitoare, cu un dispozitiv conectat la Internet care să le permită să facă şcoala online de acasă sau să acceseze platformele educaţionale online care vor completa activitatea la clasă. Aşa cum prevăd amendamentele adoptate în comisia pentru învăţământ din Senat, la cerere, fiecare elev care are nevoie va putea obţine o tabletă sau un laptop conectat la internet. Îi felicit pe colegii mei social-democraţi pentru că au luptat în Senat pentru această lege cu un puternic impact social, asigurând astfel accesul la componenta de educaţie digitală inclusiv pentru cei mai vulnerabili elevi din ţara noastră. Totodată, le mulţumesc şi celorlalţi colegi senatori, de la alte partide, care au înţeles nevoia urgentă ca statul să intervină în susţinerea actului de învăţământ. Aştept promulgarea urgentă a legii de către preşedintele ţării şi voi urmări aplicarea ei, atât acum, în acest an de criză, dar şi în anii care vor urma. Este clar că pregătirea directă, la clasă, va fi tot mai mult completată de componenta educaţională digitală”, declară Roxana Mînzatu, iniţiatoarea legii.

Citeste și:  Întâlnire de lucru la Penitenciarul Codlea, organizată în baza Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate

Deputatul PSD Braşov, Roxana Mînzatu, care a ocupat şi funcţia de ministru al Fondurilor Europene în guvernarea PSD, taxează modul în care parlamentarii PNL s-au poziţionat şi au votat în privinţa acestei legi, atât la Camera Deputaţilor cât şi la Senat.

„În Camera Deputaţilor, PNL a votat cu abţinere acest proiect, fugind de responsabilitate şi evitând să dea ochii cu realitatea pe care o trăiesc sute de mii de copii din România, care nu au resursele necesare pentru achiziţia unei tablete sau a unui laptop în vederea pregătirii şcolare. În Senat, PNL a votat tot cu abţinere. Este ruşinos pentru orice ales al cetăţenilor să se abţină de la o astfel de lege, este un semn că nu le pasă de copiii din România reală, cei care au fost excluşi total din actul de educaţie pe parcursul lunilor din urmă, doar pentru că nu au avut dispozitive sau conexiune la Internet. Acesta este PNL-ul, aceasta este gândirea lor şi grija pe care o arată faţă de copiii vulnerabili ai României. Votul dat astăzi marchează deschiderea unei noi etape în învăţământul de stat, mai ales că de aici încolo, toate guvernele vor fi obligate prin lege să vină în sprijinul copiilor cu posibilităţi materiale reduse şi să bugeteze, an de an, dotări digitale pentru aceştia dar şi pentru toţi dascălii”, a mai punctat iniţiatoarea acestei legi, Roxana Mînzatu.

Citeste și:  Moda Eco-friendly: branduri sustenabile pe care să le porți în 2024

Legea adoptată marți a fost elaborată împreună cu implicarea activă a Consiliului Naţional al Elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.