Elicopterul care s-a prăbușit lângă Kiev a fost modernizat la uzina din Ghimbav

Un elicopter al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență s-a prăbușit, miercuri, în Brovarî, în regiunea Kiev. În urma acestui accident aviatic, și-au pierdut viața 17 persoane, printre care ministrul ucrainean de Interne și alți oficiali ai instituției, dar și trei copii. Aparatul de zbor s-a prăbușit lângă o grădiniță din Bovarî, oraș cu circa 100.000 de locuitori aflat la este de capitala Ucrainei. Potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, aparatul de zbor a fost modernizat la uzina Airbus din Ghimbav.

Și alte patru elicoptere H225 Super Puma pentru Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al Ucrainei au fost modernizate la aceeași uzină. Trei dintre aeronave erau destinate Gardei Naționale și celelalte două au ajuns la Serviciul de Stat. Uzina din România și MAI al Ucrainei au semnat un contract în 2018, care presupunea furnizarea de 21 de elicoptere H225.

Citeste și:  Aproape 2.400 de intervenții și peste 9.500 de sancțiuni contravenționale în ultimele 24 de ore

Elicopterele nu au fost noi atunci când au ajuns în Ucraina. Ele au ajuns la Airbus pentru a fi revizuite și modernizate după ce au fost folosite de Kiev. Aeronavele reparate trebuiau să fie folosite pentru operațiuni de căutare și salvare și pentru transport. Ministerul Apărării din Ucraina a vorbit pentru prima dată de acest lucru pe 14 decembrie 2021. Instituția a transmis la acel moment că „întreprinderea românească din Ghimbav lucrează în cadrul acestui acord la 15 elicoptere. Lucrările includ o inspecție majoră pentru repunerea în funcțiune a elicopterelor și instalarea de echipamente speciale, cum ar fi o stație optico-electronică, un proiector de căutare, un troliu și altele”, potrivit StirileProTV.

Citeste și:  Guvernul prelungește plafonarea tarifelor RCA până la 30 iunie

Foto. EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.