„Elixirul dragostei”, în luna iubirii, la Opera Brașov

Miercuri, 16 februarie 2022, de la ora 11.00, în Sala Operei Brașov, copiii sunt invitați să participe la un spectacol de balet, special conceput pentru ei: „Meșterul păpușar”,  după baletul clasic „Coppélia”, pe muzica compozitorului francez Léo Delibes. Acțiunea este plasată într-un mic târg din Boemia. Eroul central, Coppélius, este un bătrân misterios care duce o viață izolată, construind păpuși mecanice și trăind cu speranța că, într-o bună zi, va reuși să le însuflețească prin formulele sale magice. Tânăra Swanilda pătrunde în atelierul meșterului și se substituie celei mai frumoase păpuși. Prefăcându-se că reacționează la semnele magice încercate de Coppélius, îl face să creadă că și-a împlinit visul. În cele din urmă, Coppélius își dă seama că a fost înșelat. Prin farsa ei, Swanilda îl induce în eroare și pe Franz, logodnicul ei, de a cărui purtare era jignită și pe care izbutește să-l recucerească. Nunta Swanildei cu Franz încheie baletul, în mijlocul unei serbări populare, la care ia parte însuși meșterul Coppélius, care și-a uitat supărarea că fusese tras pe sfoară. Pe parcursul spectacolului, povestitorul Lorand Cristian va descrie cele mai importante moment de balet și va creiona, cu măiestrie, firul poveștii, la care vă invităm să luați parte. În distribuție: Swanilda – Anamaria Boancă, Franz – Claudiu Dane, Coppélius – Adrian Scriminț, alături de soliștii și ansamblul de balet al Operei Brașov: Diana Drăgan, Valentina Mirică, Chisako Ota, Cristina Rotundu, Raluca Șut, Meda Enăcache, Adriana Simion, Alexandra Scriminț, Melania Condoiu, Matei Rada, Iulia Coșeriu și Otilia Scriminț. Regia spectacolului și adaptarea coregrafică sunt semnate de Alexandru Fotescu, scenografia de Rodica Garștea. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Regie scenă: Dan Antipa.

Preț bilete: 15 lei

Vineri, 18 februarie 2022, de la ora 18.30, în Foaierul Operei Brașov, vă așteptăm la al treilea Recital vocal-instrumental din această lună,susținut de solistele: Aurelia Florian, Sonia Hazarian, Corina Klein, Valentina Mărgăraș, Asineta Răducan și artistele lirice: Cristina Coatu, Irina Iftene, Ioana Popescu. La pian le va acompania Sena Ducariu. Prezentarea evenimentului va fi făcută de Simona Manole. În programul recitalului, veți putea asculta: ariile „Lascia ch’io pianga” din opera „Rinaldo”, „Piangero la sorte mia” din opera „Giulio Cesare” de G.F. Haendel, arii din opereta „Mam’zelle Nitouche” de Fl. Hervé și din musical-ul „My Fair Lady” de Fr. Loewe, piesele „Quando vuleva a tu lado” și „Despedida” de María Grever, prima compozitoare de origine mexicană care s-a bucurat de recunoaștere internațională, sau lied-uri din creația românească aparținând compozitorului Tiberiu Brediceanu.

Citeste și:  Ediție istorică FIDELIS: Cea mai mare sumă investită în cadrul unei emisiuni 

Preț bilete: 20 lei

Sâmbătă, 19 februarie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, fiindcă sărbătorim luna iubirii,vă invităm să vă delectați cu „Elixirul dragostei”, opera lui Gaetano Donizetti, cea mai recentă premieră a Operei Brașov. Lucrarea este o opera buffa, în două acte, pe un libret, în limba italiană, de Felice Romani. Opera a avut premiera mondială, acum 190 de ani, pe 12 mai 1832, la Teatro della Canobbiana din Milano.

Acţiunea operei „Elixirul dragostei” se desfăşoară într-un sat italian, la finalul secolului al XVIII-lea. Nemorino, un băiat sărac, este îndrăgostit de Adina, o tânără bogată care îl tratează cu indiferență. Când Nemorino o aude pe Adina citind sătenilor povestea lui Tristan și a Isoldei, el este convins că o băutură magică îl va ajuta să câștige dragostea Adinei. În sat își face apariția doctorul Dulcamara, un șarlatan care vinde licori „făcătoare de minuni”. Nemorino îl întreabă pe Dulcamara dacă are elixirul dragostei din povestea Isoldei. Fără să recunoască numele „Isolda”, dar cu talent de comerciant, realizând că poate ieși profit de pe urma acestei afaceri, Dulcamara îi vinde lui Nemorino băutura care îl va face să fie iubit de Adina și care nu este altceva decât vin. Între timp, Adina se decide să îl trateze cu indiferență pe Nemorino și acceptă să se mărite cu sergentul Belcore, venit cu regimentul său în acele locuri. Tânărul îndrăgostit se înrolează și el în armată, în căutarea unei vieți mai bune. La un moment dat, Adina îl surprinde având o lacrimă pe obraz și, astfel, se convinge de fidelitatea lui. Belcore îi vede pe cei doi împreună, dar acceptă înfrângerea cu fruntea sus. Dulcamara spune tuturor că datorită elixirului său iubirea este posibilă și mai vinde, astfel, câteva sticluțe.

Citeste și:  MDLPA: Analiza progresului în implementarea Strategiei Naționale de Reducere a Riscului Seismic

Lucrarea este mai delicată decât multe alte opere comice ale lui Donizetti, compozitorul însuși descriind „Elixirul dragostei” drept o „melodrama giocoso” (o melodramă veselă). Celebra arie a lui Nemorino, „Una furtiva lagrima” (în care eroul își exprimă cele mai profunde și sincere emoții), demonstrează că opera surprinde cele mai profunde sentimente.

Din punct de vedere stilistic, opera „Elixirul dragostei” este deosebit de variată. Fiecare dintre personaje cântă o partitură care reflectă propria personalitate. Așa că avem parte de arii vesele ale vânzătorului Dulcamara, bunătate populară simplă din partea lui Nemorino, refrenuri consistente și multă muzică impunătoare de la sergentul Belcore. Cel mai interesant este că partitura muzicală a Adinei se dezvoltă în operă, maturizându-se de la arii cochete, fragile în actul I la duete mult mai directe și sincere în actul al II-lea. Știm că Adina se îndrăgostește de Nemorino pentru că stilul ei devine din ce în ce mai asemănător cu al lui. În distribuție: Adina – Silvia Micu, Nemorino – Liviu Iftene, Belcore – Alexandru Chiriac (debut), Dulcamara – Marian Rește, Gianetta – Anca Panait (debut), Notarul – Adrian Scriminț, Soldat – Cristian Dicu, Asistenții lui Dulcamara – Matei Rada, Adrian Scriminț, Deak Attila Valentin. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. Conducerea muzicală a acestui specatcol îi aparține maestrului Traian Ichim. Regia artistică și lighting design-ul sunt semnate de Claudia Machedon. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Mișcare scenică: Ramona Mezei. Asistenți regie: Nicoleta Chirilă, Valentina Mărgăraș. Regie scenă: Marilena Aldea.

Citeste și:  Tradiții Pascale la Reduta: Expoziție de ouă încondeiate și icoane pe sticlă și atelier cu meșter popular, miercuri, 24 aprilie

Preț bilete: 40 lei (Pentru acest eveniment nu mai sunt bilete disponibile!)

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Participarea la evenimentele Operei Brașov este permisă pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore – în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare. Certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate.

Desfăşurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a sălii.

Pe toată durata desfășurării spectacolelor, purtarea măștii este obligatorie! Va fi respectată distanțarea între scaune. Vă rugăm frumos, în cazul în care prezentați simptome de infecție respiratorie, să rămâneți acasă pentru a nu vă pune în pericol nici pe dumneavoastră și nici pe ceilalți participanți la eveniment. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Evenimente desfășurate cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.