Elvețienii au votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Peste 60% dintre elvețienii care s-au prezentat duminică la referendum au votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, potrivit estimărilor publicate de institutul de sondaje gfs.bern imediat după închiderea secțiilor de votare.

Aproximativ 700 de cupluri de acelaşi sex înregistrează un parteneriat civil, care prezintă diferenţe, din punct de vedere juridic, faţă de o căsătorie, mai ales în privinţa obţinerii cetăţeniei, adopţiei şi accesului la procreere asistată medical.

Parlamentul elvețian și consiliul federal aflat la guvernare au susținut inițiativa „Căsătorie pentru toți”, iar sondajele anterioare referendumului au indicat un sprijin larg.

Susținătorii căsătoriilor gay au declarat că planul ar pune cuplurile de același sex pe picior de egalitate juridică cu cuplurile heterosexuale, permițându-le să adopte copii în comun și facilitând cetățenia pentru cuplurile de același sex. Cuplurile de lesbiene ar putea, de asemenea, să recurgă la donarea controlată de spermă.

Citeste și:  Italia, lasă-te surprinsă de România! | Ministerul Turismului derulează o nouă campanie outdoor de promovare a turismului, de această dată în Roma și Milano

Opozanții susțin că înlocuirea parteneriatelor civile cu privilegiile depline ale căsătoriei va pune în pericol familiile bazate pe o relație bărbat-femeie. Campania a fost marcată de acuzații de metode incorecte, adversarii denunțând ruperea de afișe, inundarea liniilor telefonice LGBT cu plângeri, e-mailuri urâte și obscenități strigate la adresa militanților, precum și încercări de a înăbuși punctele de vedere alternative.

Prin acest vot istoric, Elveţia se alătură majorităţii statelor din Europa occidentală în care mariajele homosexuale sunt acceptate de ani de zile. Deschizători de drum au fost olandezii care au oficializat mariajele gay acum două decenii, în 2001. In Franţa, căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt admise din 2013 iar pîn Germania din 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.