Emoţii pentru viitorii profesori! Astăzi are loc examenul naţional pentru definitivare în învăţământ, sesiunea 2021

Proba scrisă din cadrul examenului naţional pentru definitivare în învăţământ, sesiunea 2021, se va desfăşura astăzi, 14 iulie, începând cu ora 9:00, în 42 de centre de examen.

Proba se va desfăşura la 98 de discipline. Au fost admişi la proba scrisă şi sunt aşteptaţi să participe cei 8.839 de candidaţi (dintr-un total de 9.370 de candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar), care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii:

– efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an

– calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”

– media aritmetică a notelor obţinute la inspecţia la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective).

Conform Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a examenului naţional pentru definitivare în învăţământ, aprobată prin ordinul de ministru nr. 5.434/2020 şi a Procedurii operaţionale nr. 30.470.01.07.2021, în vederea susţinerii probei scrise, candidaţii vor avea acces în sălile de examen, cel mai devreme, la ora 7:30 şi, cel mai târziu, la ora 8:00, în baza unui document de identitate valabil. În acest sens, vor fi respectate toate măsurile specifice în vigoare, aplicabile în cazul examenelor naţionale, referitoare la normele de prevenire şi combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Citeste și:  Examenul de Bacalaureat 2024 continuă și astăzi, cu evaluarea competenţelor digitale

După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore, timp ce poate fi depăşit numai în cazul candidaţilor cu cerinţe speciale cărora, ca urmare a solicitării şi pentru asigurarea egalităţii de şanse, li s-a aprobat acest lucru.

La fel ca în anii anteriori, disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidaţi înscrişi sunt: învăţământ preşcolar în limba română (3.006), învăţământ primar în limba română (1378), educaţie fizică şi sport (977), psihopedagogie specială (423), limba şi literatura engleză (376), respectiv limba si literatura română (346).

Elaborarea subiectelor, traducerea acestora în limbile minorităţilor naţionale la solicitarea candidaţilor, elaborarea baremelor de evaluare şi afişarea acestora, după susţinerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro, sunt asigurate de Centrul National de Politici şi Evaluare în Educaţie. După finalizarea probei scrise, subiectele şi baremele de evaluare se vor afişa şi la avizierele centrelor de examen.

Citeste și:  Turiştii nerezidenţi sosiţi în România au cheltuit în medie 3.037 de lei de persoană, în primul trimestru

Primele rezultate vor fi afişate în data de 21 iulie, în centrele de examen şi pe siteul definitivat.edu.ro. Contestaţiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 21 şi 22 iulie. Rezultatele finale se afişează la centrele de examen şi
pe site-ul anterior menţionat, în data de 28 iulie.

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care, pentru promovarea examenului, trebuie să fie de cel puţin 8 (opt).

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

Citeste și:  Brașovul găzduiește expoziția inedită "FĂRĂ TITLU" - 50 de artiști clujeni la poalele Tâmpei

Informaţii suplimentare despre organizarea şi desfăşurarea examenului naţional pentru definitivare în învăţământ, precum şi despre programele specifice pentru examen sunt disponibile pe site-ul definitivat.edu.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.