Evenimente spectaculoase la Feldioara, la sfârșitul acestei săptămâni

  • „Cetatea Vie – Zilele porţilor deschise ȋn Cetatea Marienburg – Feldioara”, ediţia a III-a;
  • Festivalul „Cavalerii Teutoni se ȋntorc ȋn Cetatea Feldioara”, ediţia a XI-a;
  • Lansarea oficială a Rutei Cavalerilor Teutoni.

Pe 2 și 3 septembrie 2023, sunteţi invitaţi la Feldioara pentru a lua parte la sărbătoarea comunei celebrată prin două evenimente speciale, cu un program bogat și cu grijă ales, dedicat localnicilor și vizitatorilor deopotrivă.

„Cetatea Vie – Zilele porţilor deschise în Cetatea Marienburg – Feldioara”, ediţia a III-a, este un eveniment derulat de Primăria Feldioara şi finanţat de Consiliul Judeţean Braşov.

Un monument istoric recent restaurat și o comunitate primitoare vă așteaptă să vă bucuraţi de concerte de fanfară și muzică veche, ateliere de meșteșuguri și artă, șezătoare, spectacole de teatru și animaţie medievală, expoziţii de istorie și etnografie.

Toate acestea au rolul de a păstra VIE o cetate aflată pȃnă de curȃnd în ruină, de a atașa comunitatea locală de acest loc şi, nu în ultimul rând, de a promova din punct de vedere turistic Comuna Feldioara.

Citeste și:  Timp de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă

Cetatea Marienburg a fost restaurată ȋn perioada 2012 – 2017, fiind transformată dintr-o ruină părăsită ȋntr-o primă atracţie turistică cu program de vizitare ȋn localitatea Feldioara și, ȋn același timp, într-un spaţiu cu potenţial ȋn găzduirea unor evenimente culturale.

Proiectul „Cetatea Vie – Zilele porţilor deschise în Cetatea Marienburg – Feldioara” îşi propune diversificarea ofertei cultural-turistice ȋn Judeţul Brașov, precum şi apropierea localnicilor, prin facilitarea participării gratuite la o serie de evenimente culturale.

Acestea se adresează publicului de toate vȃrstele și pun ȋn valoare monumentul istoric ȋn sine și elementele de patrimoniu local material și imaterial, inspirȃndu-se din acestea şi devenind tradiţie la început de septembrie la Feldioara.

Ȋn același timp, proiectul doreşte să atragă vizitatori din ȋntreg judeţul Brașov, evenimentele cu intrare gratuită fiind o formulă bună de promovare a obiectivului turistic deschis pentru public de 5 ani.

Ȋn cadrul proiectului, ȋn luna iunie s-a desfășurat atelierul „Locuirea Cetaţii” ȋn parteneriat cu Liceul „Petru Rareș” din Feldioara, clasa de Prelucrarea lemnului, sub coordonarea prof. Călin Rușitaru.

Citeste și:  Timp de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă

S-au creat astfel, ȋn curtea cetăţii, cȃteva spaţii umbrite – Căsuţele artiștilor și meșteșugarilor – spaţii care vor oferi cadrul propice pentru desfășurarea activităţilor din program: concerte, teatru, ateliere de meșteșug și artă.

Ȋn zilele de sărbătoare, elevii vor fi prezenţi ȋn chip de „Cavaleri de Marienburg”, Gazde și Ucenici.

Proiectul beneficiază de finanţare de la Consiliul Judeţean Braşov, ȋn cadrul Programului judeţean pentru finanţarea nerambursabilă din bugetul propriu al Judeţului Brașov a proiectelor culturale pe anul 2023 – beneficiari de drept public.

Astfel, din bugetul total al proiectului de aproximativ 45.000 lei, 30.000 lei sunt alocaţi de autoritatea judeţeană, iar diferenţa de Primăria Feldioara.

Ȋn același timp, autorităţile locale din Feldioara continuă un alt eveniment cu tradiţie – Festivalul „Cavalerii Teutoni se ȋntorc ȋn Cetatea Feldioara” aflat la a XI-a ediţie.

Citeste și:  Timp de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă

Finanţat exclusiv de la bugetul local al Comunei Feldioara, acesta se desfășoară ȋn paralel, ȋn aceeași perioadă, ȋn centrul localităţii.

Programul festivalului include nenumărate momente deosebite: parada cavalerilor şi domniţelor care vor aduce publicul mai aproape atmosfera perioadei medievale, prezenţa meșterilor și artizanilor ȋn curtea Bisericii Evanghelice, precum și spectacolul susţinut pe scenă de tinerele talente locale şi invitaţi deosebiţi care promit un program de excepţie.

Un alt eveniment important pentru dezvoltarea turistică a localităţii Feldioara și a Judeţului Brașov ȋl reprezintă lansarea oficială a Rutei Cavalerilor Teutoni care va avea loc sȃmbătă, 2 septembrie, ora 13:00, ȋn Biserica Evanghelică din localitate.

Iniţiată de Muzeul de Etnografie Brașov și Primăria Comunei Feldioara, aceasta este recunoscută de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului ca Rută Cultural Turistică dezvoltată pe plan regional.

Prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale și administratorilor obiectivelor din Rută va marca ȋnceputul unei bune colaborări, ȋn sensul funcţionalizării acesteia și dezvoltării viitoare la nivel de rută europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.