Exercițiu național de amploare. Ce cuprinde scenariul

Peste 500 de pompieri, silvicultori și angajați ai instituțiilor cu atribuții în gestionarea incendiilor de pădure vor participa, în perioada 23-27 septembrie a.c., la exercițiul național „ForFirEx 2019”, desfășurat în mai multe zone montane din județele Caraș-Severin și Hunedoara (Poiana Mărului și Lunca Cernii).

Exercițiul va debuta în cursul zilei de luni, 23 septembrie a.c., când pe fondul secetei prelungite, au fost înregistrate mai multe focare de incendii de litieră. Scenariul cuprinde o situație de amploare în care sunt depășite capabilitățile de intervenție disponibile în județele Caraș-Severin și Hunedoara. Pentru gestionarea evenimentului, IGSU dispune suplimentarea la fața locului a resurselor din județele învecinate și constituirea unor puncte de coordonare operațională în zonele afectate.

Citeste și:  Distrigaz Sud Rețele a investit 530 milioane de lei în anul 2023

Situațiile în care vor fi puși salvatorii și autoritățile sunt dintre cele mai complexe, fiind necesară intervenția integrată pentru organizarea intervenției aero-terestre în zone dificile, realizarea dispozitivelor de stingere cu mai multe motopompe care să transporte apa în munte, alimentarea rezervoarelor cu ajutorul elicopterelor, precum și salvarea persoanelor dispărute sau rătăcite în zone greu accesibile.
De asemenea, vor fi realizate tabere de suport logistic pentru asigurarea cazării și hrănirii forțelor dislocate în zonă și vor fi simulate acțiuni de evacuare și primire a localnicilor din zonele posibil afectate de incendii.

Pe timpul exercițiului vor fi utilizate autospeciale de stingere de capacitate mărită, ambulanțe SMURD, tabere și spitale mobile, accesorii de descarcerare, decopertare și înlăturare a copacilor ori altor obstacole, elicoptere MAI și MApN, drone, autospeciale și mașini 4×4, câini de căutare-salvare, precum și alte echipamente specializate.

Citeste și:  FlyLili organizează sesiune de recrutări pentru însoțitori de zbor, sâmbătă, la Aeroportul Brașov

Acțiunile din teren implică atât testarea răspunsului imediat din partea autorităților din zonele în care au loc incendiile, cât și sprijinul național acordat prin suplimentarea pompierilor și tehnicii de la alte unități IGSU, respectiv angrenarea resurselor terestre și aeriene ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Apelor și Pădurilor, Ministerului Sănătății, Ministerului Transporturilor, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Direcției Silvice, Salvamont, asociațiilor specializate (cercetare aerospațială, 4×4, radioamatori, canine).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.