Există viață după cancerul de sân. Dr. Eugeniu Darii, Clinica Sânului de la Spitalul din Brașov: „ Știu ce simt femeile diagnosticate cu cancer mamar!”

Există viață după cancer. O spun medicii și pacientele care au trecut prin a această experiență deopotrivă. O viață nouă, pe care pacientele care au supraviețuit cancerului de sân o redescoperă și o savurează la un alt nivel.

Statisticile necurățătoare arată că 1 din 8 femei va trece prin această experiență, conform studiilor Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology). Cercetătorii în domeniu estimează că una din opt femei din Europa va face, la un moment dat în viață, cancer de sân, însă aceste estimări variază de la o țară la alta. În România, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de neoplazie la femei, cu peste 7000 de noi cazuri de cancer de sân în fiecare an. Să ieși învingătoare dintr-o astfel de încercare este posibil, dar pentru asta trebuie să ai certitudinea că, de la diagnostic la vindecare, nu ești nicio clipă singură, că ai de partea ta familia, prietenii, echipa medicală. Sunt argumente care de foarte multe ori fac diferența în cazurile pacientelor cu cancer de sân. Iar pacientele care au reuși să învingă, sunt adevărate surse de inspirație pentru femei care trec prin aceeași situație. În cancer e nevoie de speranță, încurajări și susținere necondiționată.

Sunt un om obișnuit. La 38 de ani am aflat că am cancer la sân. Erau 3 focare. Am doi copii, un băiat de 8 ani și o fetiță mică și dulce de 3 ani. Am trecut prin chimioterapie, o operație la sân și reconstrucția estetică. După toată această terapie am ieșit din spital în stadiul «cancer free». Boala mi-a schimbat complet modul în care văd viața. Am primit o lecție extraordinară, iar doi medici minunați m-au ajutat să ies învingătoare dintr-o luptă teribilă”, povestește M.B.

O senzație dureroasă, o apăsare și o tensiune continuă la nivelul sânului, simptome suficiente cât să genereze o stare de îngrijorare pentru orice femeie. Dar pasul de la un gând despre ce ar putea fi și a merge fizic la medic pentru investigații poate fi anevoios. E nevoie de curaj. Iar M.B l-a găsit. A mers singură la investigații. Ecografia și, ulterior, biopsia au confirmat diagnosticul de care îî era cel mai teamă: cancer de sân. Mai mult, în sânul afectat erau trei formațiuni tumorale. După diagnostic a fost preluată de un medic oncolog care a decis etapele tratamentului. Primul pas, chimioterapia.

Mi s-a explicat că am nevoie de un implant de cameră, pentru ca terapia cu citostatice să fie mai simplu de administrat. Și așa, am ajuns la Spitalul Regina Maria din Brașov, la doctorul Eugeniu Darii. Și după prima întâlnire am decis să renunț la planurile unei intervenții afară, în Turcia sau Austria, și să rămân acasă. Felul în care arăt și mă simt acum sunt dovada că am făcut cea mai bună alegere”, mărturisește M.B.

Comunicarea dintre medic și pacient este o necesitate. Pacientul are nevoie să simtă nu doar interesul doctorului pentru actul medical, ci să fie valorizat ca om, să-i fie înțelese spaimele, trauma produsă de boală, chiar și nefericirea și sentimentul de decădere, inevitabil adus de o maladie canceroasă. Medicul trebuie să fie mai mult decât terapeut, ci partener al pacientului în traseul său medical, deseori aspru, invaziv, stresant, chiar și atunci când este făcut cu atenție și grijă.

Dr. Eugeniu Darii, medicul care s-a ocupat de cazul lui M.B este un chirurg cu o experiență extraordinară, a organizat și coordonează un centru destinat terapiei cancerului mamar la Spitalul Regina Maria Brașov.

Știu ce simt femeile diagnosticate cu cancer mamar. Nu contează ce vârstă au, boala aceasta are un impact major asupra psihicului, iar eu, ca medic, nu doar că le înțeleg suferința fizică, dar mă aplec cu același interes și asupra psihicului. Iar psihicul este esențial, este un aliat în lupta cu boala. De fiecare dată când este posibil, după ce vorbesc cu pacienta și-i spun ce înseamnă chirurgia cancerului mamar, ofer și soluția reconstrucției mamare și a simetrizării între sânul operat și cel sănătos. Cred că este foarte important ca după mastectomie, pacienta să-și revină și să nu fie copleșită de sentimentul teribil al amputației. Eu cred că asta funcționează ca un boost pentru psihic și că stima de sine este foarte importantă, iar reconstrucția este vitală și ar trebui să fie inclusă ca parte necesară a terapiei, acolo unde ne permite indicația oncologică”, spune dr. Eugeniu Darii.


Dr. Darii operează alături de o echipă medicală integrată care acoperă din punct de vedere medical toate punctele cheie în patologia sânului. Unul dintre membrii echipei este dr. Daniel Hernic, medic specialist chirurgie plastică și reconstructivă. Anii în care a practicat în Franța, Belgia, Suedia și Luxemburg, unde tratamentul cancerului mamar include automat și partea estetică, au dovedit beneficiile acestei abordări. Împreună, în sala de operație, în cursul unor intervenții laborioase care durează multe ore, cei doi medici nu vindecă doar trupul pacientei, ci și sufletul.

Este important să înțelegem că intervențiile de reconstituire și de simetrizare a sânilor nu sunt o cochetărie feminină, ci o formă de respect, o cale spre normalitate și recuperare, un suport pentru viață pe care medicii îl oferă pacientelor cu cancer de sân care ajung pe masa de operație.

Ar fi atât de necesar ca sistemul sanitar românesc să abordeze pacienții care au cancer într-un alt mod. Pe de o parte, ar fi corect să primească consiliere psihologică, pe de alta ca, atunci când se poate și este necesar, reconstrucția, partea care ține de estetică, să fie susținute, compensate… peste tot în Europa așa este. Intervențiile estetice după mastectomie reprezintă protezare. Insist și spun din nou că psihicul pacientului este vital în terapia cancerului, în general, iar pentru cel mamar, pentru femei, este vital”, pledează dr. Eugeniu Darii.

După finalizarea sesiunilor de chimioterapie, conform protocolului, a urmat intervenția chirurgicală. Diagnosticul și stadiul de evoluție a tumorilor mamare a impus realizarea unei mastectomii subcutanate (nipple sparing), cu prezervarea pielii sânului. S-a realizat și biopsia ganglionilor santinelă pentru aprecierea stadiului definitiv al bolii. Ulterior s-a procedat la reconstrucția sânului și la ajustarea celui sănătos pentru a se obține un aspect natural, simetric.
Înainte de intervenție cazul a fost analizat în Tumor Board, grupul de experți în cancer care evaluează și analizează cazurile pacienților oncologici pentru a stabili cele mai bune opțiuni de tratament, inclusiv abordarea chirurgicală. Concomitent există un dialog direct, deschis, empatic între medic și pacientă.

Intervențiile chirurgicale în cancerul de sân depind de subtipul cancerului, de stadiul bolii, dar și de raportul dintre dimensiunea tumorii și volumul sânului. Dacă intervenția impune înlăturarea a mai mult de 25% din volumul glandei mamare într-un sân relativ mic, este necesară mastectomia. Iar M.B se încadra în acest scenariu. Intervenția a durat aproximativ 8 ore și a fost un succes. În sala de operație au fost cei
doi medici, dr. Eugeniu Darii, care a realizat intervenția de mastectomie si excizia ganglionilor santinelă, pentru a putea ajunge în stadiul de «cancer free», apoi dr. Daniel Hernic i-a luat locul și a realizat protezarea.
Intervenția a fost una dificilă, dar s-a dovedit un succes. Tumorile maligne au fost extirpate, s-a realizat excizia integrală a structurilor neoplazice, iar în urma investigațiilor anatomopatologice ale ganglionilor, doctorul Darii a avut confirmarea certă a siguranței oncologice. Reconstituirea și realizarea simetriei între sâni a fost realizată cu toată atenția, fiind abordată ca o intervenție estetică de către doctorul Daniel Hernic.
„Protocoalele impun un interval de cinci ani, fără recidive, fără apariția altor probleme de ordin oncologic. Am toată speranța că va fi așa. Fiecare caz, unde tratamentul este finalizat urmează un procedeu de monitorizare specific, care urmărește și starea generală a pacientei în timp. În acest caz, doamna își poate relua viața, ca înainte de diagnostic. Cu amendamentul unor controale a căror periodicitate o stabilește medicul oncolog în grija căruia rămâne”, încheie dr. Eugeniu Darii.

Pacienta s-a recuperat repede, Un beneficiu suplimentar a fost acela că nu a mai fost necesară radioterapia. Practic, după operație, M.B. se poate considera „cancer free”. Experiența prin care M.B a trecut a fost un moment dur, o alarmă puternică, o cumpănă.


Sunt fericită că am depășit-o. Dar povestea mea are și o parte pozitivă, pe lângă revenirea mea la viață. Ne-am redescoperit pe noi ca familie. Am conștientizat ce om minunat și iubitor este soțul meu. Alături de el ne-am reevaluat prioritățile și înțelegem cu totul altfel bucuria de a trăi.”, s-a confesat M.B.

Specifică pentru orice departament dedicat patologiilor mamare, deci și pentru Clinica Sânului din Spitalul Brașov este personalizarea planului terapeutic la nevoile fiecărei paciente. Este luat în calcul tipul molecular al cancerului, stadiul bolii, raportul dintre volumul sânului și dimensiunea tumorii, necesitatea chimio/radioterapiei, indicația operatorie din punct de vedere oncologic, vârsta pacientei, comorbiditățile existente, tipul constituțional și nu în ultimul rând, dorințele pacientei.


Unul dintre aspectele cele mai importante de care femeile diagnosticate cu cancer mamar trebuie să beneficieze este stabilirea unui plan de tratament adecvat (chimioterapie, hormonoterapie sau terapii țintite, tipul de intervenție chirurgicală și radioterapia, de la caz la caz), imediat după confirmarea patologiei. La fel de importantă este urmarea procedurii terapeutice corect, fără sincope, fără pauze și tergiversări.

Un alt aspect obligatoriu pentru un centru destinat oncologiei mamare este respectarea protocoalelor europene și a ghidurilor care se actualizează periodic în folosul pacientelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.