Expoziția trilingvă, foto-documentară: „Brukenthal – un european timpuriu”, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania

În perioada 18 februarie – 17 martie 2022 are loc expoziția trilingvă, foto-documentară: „Brukenthal – un european timpuriu”, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Brașov, proiect inițiat cu ocazia celebrării celor 300 de ani de la nașterea sa (1721-1803) în 2021. Tânărul sas, din micuțul târg Nocrich, devine guvernator al Transilvaniei, contribuie astfel în mod hotărâtor la europenizarea regiunii, și fondează primul muzeu public din Sudestul Europei. Prin cariera sa lasă în urmă o moștenire culturală de o asemenea valoare, încât, trecând și prin perioada comunistă, aceasta reușește să îi păstreze numele și perspectiva europeană până astăzi. 

Expoziția își propune o prezentare vie a operei și activității lui Samuel von Brukenthal, pe zece panouri. Broșura trilingvă care însoțește expoziția reproduce conținutul panourilor fără modificări, și urmărește astfel să trezească interesul publicului larg față de o cunoaștere temeinică a acestei ilustre personalități, care ne inspiră și astăzi prin exemplul său. 

Vernisajul, în cadrul căruia vom asculta discursurile invitaților de onoare, printre care: dr. Adrian Lăcătuș – Decanul Facultății de Litere, dr. Harald Roth – Directorul Forumului Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam, Germania), Prof. Dr. Adrian Papahagi – UBB Cluj, Facultatea de Litere/Centrul CODEX și dr. Sabin Luca – Manager al Muzeului Național Brukenthal, și în cadrul căruia ne vom bucura de o prezentare istorico-muzicală a biografiei baronului, susținută de istoricul Thomas Șindilariu, acompaniată de muzica preferată a lui Samuel von Brukenthal în interpretarea Collegium Musicum Brukenthal, are loc în data de 18.02, ora 18:00. 

Evenimentul în limba română va fi transmis live pe pagina de Facebook a Centrului Multicultural și a paginii Cu timp pentru cultură. Având în vedere restricțiile actuale, accesul la vernisaj se va face doar pe bază de invitație sau rezervare în prealabil la petra@cutimp.ro, în limita locurilor disponibile (30% din capacitatea sălii). Expoziția va putea fi vizitată în perioada 19.02-17.03 între orele 14:00-19:00. 

Organizatorii și partenerii evenimentului la Brașov: Forumul Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam, Germania), Departamentul pentru Relații Interetnice, Asociația Cu timp pentru cultură, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Forumul Democrat al Germanilor din Cluj, Muzeul Național Brukenthal

Collegium Musicum Brukenthal: Elisa Gunesch, Iuliana Cotîrlea, Gabriel Silișteanu, Brita Falch Leutert, Jürg Leutert 

Expoziția: 

Texte: Harald Roth și Thomas Şindilariu 

Traduceri: Petra A. Binder, Thomas Şindilariu (română), Harald Roth (engleză) 

Grafică: Anna Dejewska 

Contribuții documentare: dr. Alexandru Sonoc (MNBrukenthal) 

Contribuții comunicare și coordonare: dr. Dana Hrib. dr. Alexandru Chituță (MNBrukenthal)

Brașov, 10.02.2022 

Inițiatorii expoziției itinerante: 

Forumul Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam, Germania) în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice, Muzeul Național Brukenthal, Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania și Fundația Samuel von Brukenthal, și cu sprijinul Muzeului Național de Istorie a României, Arhivelor Naționale Sibiu, Institutului Transilvănean afiliat Universității Heidelberg, Arhivei Bisericii Negre, Verband der Siebenbürger Sachsen in Deutschland.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.