Factura pentru Pasajul Fartec, reactualizată: Suma este ameţitoare

Lucrările de reparaţie ale Pasajului Fartec sunt de o amploare mai mare decât s-a crezut iniţial. Acest lucru a cam dat peste cap planurile Primăriei Braşov care a primit o nouă notă de plată pentru lucrări, reactualizată şi, ce-i mai rău, nici măcar finală. Asta pentru că pe parcurs vor apărea infinit de multe neprevăzute care vor reactualiza continuu valoarea. Cert este că braşovenii ştiau că va veni momentul cînd acest pasaj re-re-refăcut, va trebui construit din temelii

Consiliul Local trebuie acum să modifice aceste cifre în concordanță cu noile cerințe impuse de documentația tehnică.

In faza de elaborare a proiectului tehnic s-a constatat necesitatea extinderii lucrarilor de reparaţii/consolidare si asupra altor elemente neavute in vedere in faza anterioara, atât ca urmare a constatării stării tehnice ale unor elemente in urma operaţiilor de demolare cat si din considerente de calcul structural in baza breviarului de calcul.

Citeste și:  Un angiograf performant a intrat în dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov

In baza rezultatelor Breviarului de calcul, s-a estimat ca prin Proiectul de Reparaţie capitală Pasaj B-dul Grivitei ( Fartec)- continuare lucrari, se pot asigura urmatoarele performante, superioare angajamentelor precedente, respectiv :

Menţinerea capacitaţii portante a pasajului sub acţiunea încărcărilor permanente si utile din clasa E conf. STAS 1545-69, clasa de incarcare pentru care s-a făcut dimensionarea iniţiala a pasajului
Asigurarea structurii la situatia de proiectare seismica conform SREN 1998-2 Proiectarea structurilor pentru rezistenta la cutremur. Poduri si a Anexei Naţionale.
Prelungirea duratei de exploatare cu cel puţin 25 ani dupa executia tuturor lucrarilor proiectate
Asigurarea exigentelor mai sus menţionate, in conformitatea cu legislatia si normele tehnice in vigoare au impus lucrari de consolidare suplimentare, dupa cum urmeaza :

Citeste și:  TikTok ar putea fi suspendat în România

consolidarea fundaţiei si elevaţiei pilei P11
consolidarea prin cămăşuire cu beton armat a stâlpilor pilelor P1,P7,P11, P15
consolidarea prin torcret si armatura de rezistenta a stâlpilor la pilele P3,P5,P9,P13

consolidarea prin suplimentarea secţiunii pereţilor la culeile C1 si C2 prin conlucrare cu beton armat
cămăşuirea integrala a fetelor laterale ale riglelor la toate pilele si culei, inclusiv consolidarea nodurilor de cadru dintre stâlpi si rigle.
Înlocuirea aparatelor de reazem din neopren prevăzute in oferta, cu aparate de reazem antiseismice din elastomeri cu miez de plumb pentru prevenirea fenomenului de rezonanta, perioada proprie de vibraţie rezultand de 1.6 sec , fata de valoarea de cca. 0.85 sec in cazul aparatelor de neopren clasice, foarte apropiata de perioada de vibraţie a amplasamentului de 0.7 sec, situatie ce poate conduce la colapsul structurii in situatia seismica mentionata din cauza apariţiei fenomenului de rezonanţă care amplifică efectele de degradare spre colaps.
Totodată, trebuie avut în vedere faptul că, pentru domeniul construcţiilor, salariul minim brut pe ţară garantat în plată să fie în cuantum de 17,928 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore/lună. Ca urmare, devizul general a fost actualizat si din acest punct de vedere, conducand la modificarea indicatorilor tehnico-economici aprobati prin HCL nr. 587/27.11.2014 aferenti realizarii obiectivului de investitii “RK Pasaj b-dul Grivitei (Fartec)”, republicată, astfel:

Citeste și:  Românii vor putea călători din 2025 în SUA fără vize, anunță Ambasada României la Washington

Valoare totala anterior: 16.064.029,72 lei inclusiv TVA
din care C+M anterior: 12.364.916,80 lei inclusiv TVA
Valoare totala actualizata: 18.714.523,41 lei inclusiv TVA
din care C+M actualizat 16.105.787,28 lei inclusiv TVA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.