„FĂRĂ APĂ NU EXISTĂ VIITOR!” este deviza celui mai nou proiect lansat la Brașov

„FĂRĂ APĂ NU EXISTĂ VIITOR!” este deviza celui mai nou proiect lansat, recent, la Brașov. ”People & Planet: a Common Destiny” este finanțat în cadrul Programului Comisiei Europene EUROPEAID – Development Education and Awarness Raising (DEAR) și are ca scop promovarea dezvoltării durabile, implicarea activă a tinerilor, ca factori de schimbare prin promovarea de stiluri de viață, comportamente și practici durabile, dezvoltarea conștientizării, înțelegerii critice și mobilizării către provocările Schimbărilor Climatice sunt esenta activitatii din urmatorii 4 ani a unui consortiu format din 8 tari: Portugalia, Germania, Spania, Olanda, Irlanda, Italia, Polonia și România.

Activitățile proiectului vor conduce la îmbunătățirea mediului oferind oamenilor posibilitatea de a supraviețui și de a prospera într-o lume fără sărăcie extremă. Principalele activități ale proiectului sunt grupate pe două direcții. Prima este o amplă campanie pan-europeană de sensibilizare a tinerilor cetățeni ce include acțiuni locale de stradă, cu implicarea școlilor și universităților, laboratoare verzi de dezvoltare durabilă, un spot video pe tema deficitului de apă, grupuri de lucru pentru mobilizarea tinerilor, o tabără de activism și un concurs video. Cea de-a doua direcție vizează crearea de rețele și parteneriate prin ateliere de lucru, schimburi de bune practici, mese rotunde cu scopul de a crește gradul de conștientizare al ODD-urilor și de a atenua cauzele schimbărilor climatice.

Citeste și:  Festivalul Filmului European ajunge în luna mai la Brașov

„Sunt deja câțiva ani de când se vorbește de efectele negative pe care le pot avea schimbările climatice asupra planetei. Încălzirea globală reprezintă o amenințare pentru planetă și, dacă nu vor fi luate urgent măsuri, efectele pot fi dezastruoase. Multe comunități riscă să fie private de hrană, apă și adăpost, iar schimbările climatice vor submina și democrația și drepturile omului”, a declarat Nina Cugler, Președinta Asociației Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21.

„În contextul fenomenelor schimbărilor climatice tot mai vizibile la nivel global, dar și al directivelor ONU care solicită țărilor să protejeze rapid mediul global de declinul ulterior, Județul Brașov a devenit tot mai proactiv în această privință, propunându-și ca prin politicile sale de dezvoltare la nivel județean să respecte Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Implicarea autorităților publice europene  în  proiectul  ”People  &  Planet”,  în  cazul  României   –  prin  Consiliul  Județean  Brașov,  ne responsabilizează și mai mult, deoarece abordarea schimbărilor climatice necesită o acțiune guvernamentală coordonată, concertată, iar implicarea factorilor de decizie și a funcționarilor publici în prioritățile identificate de UE este esențială pentru a oferi o abordare integrată și coerentă. Am susținut inițiativa partenerilor proiectului DEAR de implicare a tinerilor europeni în acțiunile proiectului – ei fiind generația viitoare activă în luarea unor decizii care vor conduce la atenuarea efectelor schimbărilor climatice și a crizei apei. Elevii și studenții de astăzi sunt viitorii lideri și viitoarea voce a comunității care va contribui la luarea unor decizii și conturarea unor politici guvernamentale privind respectarea obiectivelor și indicatorilor de dezvoltare durabilă”, a declarat Adrian-Ioan Veștea, Președintele Consiliului Județean Brașov.

În România proiectul are avizul Inspectoratului Școlar al Municipiului București și al Inspectoratelor Școlare Județene Brașov, Prahova și Buzău pentru derularea activităților în 19 școli (4 în Municipiul București, 7 în Municipiul Brașov, 1 în Municipiul Făgăraș, 1 în comuna Prejmer, 1 în orașul Rupea, 3 în Municipiul Ploiești și 2 în Municipiul Buzău).  De asemenea, vor fi implicate în proiect o serie de universități printre care Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, Facultatea de Geografie (din cadrul Universității din București) și Universitatea Transilvania din Brașov.

Citeste și:  MDLPA: Noi investiții în infrastructura medicală, culturală, juridică și sportivă

Proiectul este co-finanțat prin programul DEAR – Programul de educație pentru dezvoltare și de creștere a nivelului de conștientizare, inițiat de către Uniunea Europeană.

”People & Planet: a Common Destiny” a fost lansat miercuri, 24.02.2021, la Brașov, de către Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 și Consiliul Județean Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.