Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă acuză echipa Sport Club Miercurea Ciuc de lipsă de fair play

Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă a criticat echipa Sport Club Miercurea Ciuc, acuzând-o de o atitudine lipsită de fair play, respect şi consideraţie, după ce aceasta a anunţat că nu poate juca în campionatul naţional din cauza accidentărilor şi virozelor, dar a fost aptă pentru Erste Liga.

Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă se declară consternată de atitudinea lipsită de fair play, respect şi consideraţie a unei echipe de club faţă de competiţiile naţionale în care aceasta este înscrisă, ca şi faţă de celelalte echipe participante. Echipa respectivă, Sport Club Miercurea Ciuc, evită meciurile din campionatul intern (deşi este finanţată din fonduri publice prin Ministerul Sportului), alegând în schimb să participe în Erste Liga – competiţie de hochei pe gheaţă în care concurează, alături de 7 echipe de club din Ungaria şi 3 formaţiuni sportive din România”, se arată într-un comunicat al FRHG.

În sezonul actualul al Campionatului Naţional al României de seniori, în data de 28 ianuarie 2023 era planificată disputarea unui meci între CSM Corona Braşov şi SC Miercurea Ciuc. Cu o zi înaintea disputării partidei, SC Miercurea Ciuc a anunţat însă că nu se va mai prezenta la meciul de sâmbătă din cauza accidentărilor şi a îmbolnăvirii unui număr de jucători. Însă duminică, 29 ianuarie, la 48 de ore de la anunţ, SC Miercurea Ciuc a jucat, în formaţie completă, în Erste Liga, împotriva echipei FEHA19, subliniază forul.

Conform regulamentului Campionatului Naţional de Seniori referitor la condiţiile de reprogramare a unei partide oficiale, schimbarea datei, a orei şi/sau a locului de desfăşurare a acesteia poate fi realizată cu acordul federaţiei, în baza unei cereri bine motivate şi însoţite de asemenea de acordul echipei partenere de joc, adresate Comisiei Centrale de Competiţii cu cel puţin trei zile înainte de programarea iniţială. Nerespectarea acestor prevederi atrage după sine pierderea jocului/forfait cu un scor de 5-0.

Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă a primit extrem de târziu, cu doar 24 de ore înaintea meciului programat la Braşov, solicitarea SC Miercurea Ciuc care invoca imposibilitatea participării din cauza unor „accidentări şi viroze”.

Ceea ce a mirat însă a fost participarea miraculoasă a aceleiaşi echipe în Erste Liga la mai puţin de 24 de ore distanţă de meciul din România la care nu s-a putut prezenta din motive medicale, menţionează FRHG.

Considerăm atitudinea clubului SC Miercurea Ciuc cu privire la campionatul naţional şi faţă de adversarii săi ca lipsită de orice urmă de respect şi fair play. Este şi mai gravă atitudinea dispreţuitoare care se întrezăreşte din felul în care îi tratează pe cei care au ghinionul de a-i avea drept adversari, aceştia ajungând să îşi irosească resursele în timp ce reprezentanţii Sport Club Miercurea Ciuc aleg ceea ce consideră că e mai important pentru ei, respectiv participarea în Erste Liga. În primul rând, suntem în România, nu în Ungaria, iar cei de la Miercurea Ciuc s-au înscris nesiliţi de nimeni în campionatul naţional. Măcar din acest considerent, ar fi normal ca orice competiţie desfăşurată aici să fie tratată cel puţin cu aceeaşi importanţă ca şi acelea din ţările vecine, a declarat Alexandru Smeu, preşedintele Comisiei de Competiţii.

Şi CSM Corona Braşov este înscrisă în Liga Erste şi, deşi la 27 ianuarie a disputat un meci în aceată ligă împotriva FEHA19, la 28 ianuarie s-a prezentat la meciul programat în cadrul Campionatului Naţional al României.

Am constatat cu mâhnire că există cluburi care activează şi sunt înregistrate juridic pe teritoriul României, dar care tratează cu indiferenţă, dacă nu chiar cu dispreţ, competiţii în care au ales de bunăvoie să se înscrie. Toate acestea, în timp ce abordează ca prioritare confruntările de peste hotare, din Ungaria, a adăugat Smeu.

De asemenea, având în vedere efortul organizatoric impus de planificarea unei partide oficiale, pe care anunţul Sport Club Miercurea Ciuc l-a ignorat cu desăvârşire, au fost irosite fonduri ale echipei organizatoare, întrucât fuseseră deja întreprinse toate activităţile precursoare evenimentului, a menţionat FRHG. “Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă se declară dezamăgită şi consternată de conduita afişată de Sport Club Miercurea Ciuc, sperând că această atitudine este doar o alegere nefericită de moment şi nu regula după care îşi prioritizează propria activitate şi propriile obiective”, a conchis forul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.