Festivalul Cetelor de Feciori din Ţara Făgăraşului

Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” din Făgăraş a găzduit şi în acest an adunarea Cetelor de Feciori din Ţara Făgăraşului. Sărbătoarea tinerilor din Ţara Făgăraşului are loc în fiecare la praznicul Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, ziua în care sfintele sărbători de iarnă se încheie, iar cetele de feciori se destramă până la alcătuirea noilor cete în 6 decembrie.

Festivalul de la Făgăraş a ajuns la a XIV-a ediţie şi este organizat de Primăria Făgăraş, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sibiului, cu sprijinul primăriilor şi parohiilor din Ţara Făgăraşului. Întemeiată la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, manifestarea este menită să promoveze tradiţiile sfinte din satele ocrotite de Munţii Făgăraş şi să încurajeze tinerii să ducă mai departe aceste obiceiuri primite de la strămoşi.

Citeste și:  Salvamontiștii brașoveni deschid ușile "Școlii Altfel" cu ateliere captivante și activități educative

Ca la fiecare ediţie, întâlnirea din acest an a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi condus de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă. La Sfânta Liturghie au participat IPS Mitropolit Laurenţiu, primarii din satele reprezentate, tinerii din cetele de feciori şi mulţi credincioşi.

După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit tinerilor, primarilor, preoţilor şi tuturor celor implicaţi în păstrarea obiceiurilor străbune. Ierarhul i-a felicitat pe tineri pentru participarea şi în acest an la festivalul de la Făgăraş.

„V-am oferit ocazia să fiţi împreună. Sunt mai puţine cete anul acesta decât în anii trecuţi, dar sperăm să putem continua această tradiţie, atât cât putem, şi va rândui Dumnezeu să fie an de an cete de feciori în satele noastre. Anul trecut a fost închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române satului românesc. Satele noaste s-au modernizat, avem toate condiţiile, datorită primarilor gospodari. Totuşi, tinerii pleacă de la ţară spre oraş şi odată cu ei se duc şi tradiţiile noastre. Avem o datorie sacră să ne luptăm cât putem şi să păstrăm tradiţiile neamului nostru”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Citeste și:  O realizare importantă de care beneficiază comunitatea defavorizată din comuna Racoş: deschiderea Centrului multifuncțional de sănătate, igienă și educație

Primii care au colindat anul acest au fost tinerii din ceata de la Ileni, cei care au adus şi împodobit bradul din Catedrala din Făgăraş. Apoi, pe rând, au colindat şi au prezentat obiceiurile specifice comunităţii din care provin, toate cetele prezente.

Sărbătoarea s-a încheiat cu parada cetelor pe străzile din preajma Catedralei din Făgăraş, unde tinerii au cântat, au prezentat portul şi jocul tradiţional din satul lor şi au transmis celor prezenţi urările specifice celor care îşi sărbătoresc sfântul ocrotitor.

Sursa: Mitropolia Ardealului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.