Festivalul Clătitelor, în weekend, la Prejmer

Festivalul clătitelor sau Fasching, după denumirea săsească, este sărbătoarea organizată în comuna Prejmer, județul Brașov, înainte de intrarea în Postul Paștelui, în perioada 22-23 Februarie 2020.

Anul acesta organizatorii vor veni cu foarte multe elemente de noutate, iar tinerii din comunitatea prejmereană promit ca parada carelor alegorice sa fie una pe masură!!

Festivalul are rădăcini adânci în lumea satului săsesc, reprezentând un bun prilej pentru ca întreaga comunitate să se reunească, să danseze și să se simtă bine. Ritualul simbolizeaza triumful luminii asupra întunericului, prevestirea soarelui primăverii și alungarea iernii. Mai mult, se pare că drumul caruței, a carelor alegorice prin sat oglindește periplul numeroșilor sași dinspre landurile germane, către Transilvania!

Citeste și:  Salvamontiștii brașoveni deschid ușile "Școlii Altfel" cu ateliere captivante și activități educative

Cu o seară înaintea paradei, tinerii se întâlnesc pentru a-și confecționa măștile pentru a doua zi. Dimineața, cete de feciori mascați colindă satul călare!Personajele centrale sunt mirele și mireasa, persoane care vor sta la loc de cinste in alai, preotul și babele. Din alai mai fac parte acordeoniști, toboșari, trompetiști mascați, majorete!

Împreună, cu toții marchează poveștile de viață, precum nunta ori înmormântarea, care au avut loc și pe durata îndelungatei calătorii. În nelipsita căruță cu sobă tinerii pregătesc clătitele, pe care le impart in drumul lor prin sat consatenilor si turistilor.
În timpul periplului lor prin sat, tinerii obișnuiesc să fure în asa zisa închisoare fete din sat, pe care părinții trebuie să o răscumpere.

Citeste și:  Demitizare și detalii concrete despre modernizarea piețelor Brașovului

Alaiul pleaca din centrul comunei duminica, in jurul orei 11:00 și strabate in lung si in lat intreg satul pentru a da de stire intregii comunitati faptul ca primavara se apropie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.