Festivalul de Benzi Desenate Istorice, la Braşov

Până pe 4 decembrie 2020, Festivalul de Benzi Desenate Istorice Braşov strânge candidaturi de la artişti din toată ţara pentru expoziţia outdoor organizată în Piaţa Sfatului din Braşov. Şase câştigători vor fi premiaţi cu premii în valoare de 1.000 lei fiecare.

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Braşov este singurul festival BD cu tematică istorică din România. Produs de Asociaţia Forums alături de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, având partener principal Asociaţia PostModernism Museum, proiectul a fost lansat în anul 2018 ca un Salon BD menit să susţină dezvoltarea benzii desenate cu tematică istorică din România, apelând la cea mai puternică temă istorică a anului: Centenarul României. Ediţia 2019 a făcut trecerea de la un Salon BD la un Festival BD, iar tematica aleasă a fost „Europa 100”.

Ediţia 2020 a adus în echipa festivalului nostru doi parteneri speciali: Revista HISTORIA şi Coresi Shopping Resort.

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Braşov 2020 se va desfăşura între 18 şi 20 decembrie 2020 în trei spaţii reprezentative din Braşov: Piaţa Sfatului, Casa Sfatului şi Parcul Eroilor.

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Braşov 2020 îşi propune un demers cultural inovator, păstrând ambiţia de a transforma istoria Lumii în tematică de BD. Oportunităţile deschise de primele ediţii, dar şi restricţiile impuse de pandemie reprezintă punctul de plecare pentru realizarea ediţiei 2020.
Salonul „România 100 de benzi desenate” Braşov 2018 a fost nominalizat la Premiile AFCN, categoria ,,Proiecte dedicate Centenarului”, şi a fost declarat Proiectul Cultural al Anului 2018 în Braşov.

Începând cu ediţia 2019, echipa de organizare a hotărât ca afişul festivalului să fie realizat, pe bază de comandă, de către unul dintre câştigătorii ediţiei precedente. Un rezultat imediat al acestei alegeri a fost afişul desenat de artistul Şerban Anghel, având la bază o documentaţie ştiinţifică realizată de istoricul Nicolae Pepene, lucrare care a câştigat premiul ,,Afişul anului 2019 în Braşov”, în cadrul Galei Premiilor Anului 2019 în Cultură la Braşov, fiind apreciat atât de publicul care l-a votat, cât şi de specialiştii din juriu.

Citeste și:  Asociația Antiteatru prezintă piesa "Crocodil", astăzi, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Pentru ediţia 2020, afişul festivalului va fi realizat de Alexandra Goldillo, artist premiat la ediţia 2019.

Anul 2020 a venit cu provocări neaşteptate pentru întreaga societate şi a produs în lumea artistică o lovitură greu de anticipat. Sectorul artistic a fost între sectoarele culturale cele mai greu încercate de pandemia generată de coronavirusul SARS-CoV-2. Artiştii au fost izolaţi de beneficiarii actului artistic, multe angajamente au fost anulate sau reprogramate pentru anul 2021. În acest context dificil, totuşi festivalul merge înainte şi propune o tematică mereu de actualitate: EROII care fac ISTORIE!

Dacă suntem de acord cu evoluţia omenirii de la o epocă istorică la alta, urcând treaptă cu treaptă, – preistorie, antichitate, Ev Mediu, epocă modernă, epocă contemporană – pe o piramidă a timpului, prezentul este punctul cel mai înalt, locul unde generaţiile de acum înfig steagul şi spun cu mândrie ,,Am ajuns!”
Fiecare generaţie a avut purtătorii ei de steag şi de multe ori aceştia au trecut din triumful victoriei în lada de gunoi a istoriei. Dar sunt şi oameni care odată intraţi în mitologia popoarelor acolo au rămas şi chiar au primit recunoaşterea universală, devenind simboluri. Ei sunt Eroii care au făcut Istorie!

Citeste și:  Asociația Antiteatru prezintă piesa "Crocodil", astăzi, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Îi găsim în manuale şcolare, lucrări de specialitate sau de popularizare a istoriei sau ştiinţei, chiar în cărţi de religie; sunt reprezentaţi în artă sau au devenit surse de inspiraţie pentru muzică. Spre bucuria noastră, mulţi au devenit şi… eroi de bandă desenată!

Artişti BD, ilustratori şi graficieni din România sunt invitaţi să trimită aplicaţii de înscriere pentru expunere în cadrul expoziţiei outdoor organizată în cadrul Festivalului, însoţită de apariţie în catalogul online al proiectului şi promovarea în cadrul evenimentelor de profil ale acestuia, dar şi de premiile oferite.
Benzile desenate istorice premiate vor fi publicate în revista HISTORIA, începând cu luna decembrie 2020!

Aplicaţia trebuie trimisă exclusiv în format electronic pe adresa salonbdbrasov@gmail.com până la data de 4 decembrie 2020 (inclusiv) şi constă în:

– Lucrarea, având subiect inspirat din tematica ,,Eroii care fac Istorie”, va avea format A3 – (copie) planşă/e, rezoluţie de minim 300 dpi pentru a fi printată pe format A2). Subiectul ales poate fi abordat într-o lucrare care să conţină două până la opt planşe;

– Scrisoare justificativă care să conţină: informaţii suplimentare despre lucrare (motivul alegerii subiectului, informaţii istorice inedite, surse documentare folosite, dacă lucrarea a mai fost sau nu publicată sau dacă face parte dintr-o lucrarea publicată anterior/ în curs de publicare);

– Scurtă biografie profesională (studii, expoziţii, link-uri către/imagini pentru lucrările proprii etc.)

Citeste și:  Asociația Antiteatru prezintă piesa "Crocodil", astăzi, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Criteriile de selecţie sunt:

1. calitatea graficii (stil grafic ales, execuţie, originalitate);

– desen în creion (clasic sau digital);

– contur / tuş (clasic sau digital);

– culoare (clasic sau digital).

2. calitatea scenariului (cea mai buna adaptare a subiectului istoric);

3. calitatea benzii desenate – lucrarea finală ( grafică, compoziţie, scenariu).

Toţi participanţii la selecţie sunt de acord ca lucrările trimise în format electronic să poată fi folosite ca imagini în comunicarea Festivalului. Trimiterea dosarului de aplicaţie reprezintă acceptul fiecăruia privind utilizarea vizuală a imaginilor lucrării proprii de către Festivalul de Benzi Desenate Istorice Braşov, cu menţionarea autorului şi titlului.

Până pe 7 decembrie 2020, organizatorii Festivalului vor selecta lucrările pentru organizarea expoziţiei, realizarea catalogului online şi portofoliul de lucrări pentru revista HISTORIA.

Fiecare din cei 6 artişti premiaţi va primi un onorariu de 1.000 lei brut. Decizia de selecţie a organizatorilor este finală.

Programul Festivalului de Benzi Desenate Istorice Braşov (18 – 20 decembrie 2020) va cuprinde:

Organizarea expoziţiei outdoor în Piaţa Sfatului, care va cuprinde lucrările selectate ca urmare a concursului naţional dedicat artiştilor de bandă desenată;

Organizarea expoziţiei outdoor în Parcul Eroilor cu o selecţie de planşe având ca tematică „Braşovul în banda desenată”;

Organizarea unei expoziţii în Casa Sfatului care va cuprinde lucrările selectate în urma concursului naţional dedicat copiilor şi tinerilor;

Lansarea catalogului festivalului, prezentarea numărului special al revistei ,,Historia” dedicat istoriei benzii desenate româneşti, lansarea numărului 2 al revistei de benzi desenate dedicată copiilor ,,Istorii în benzi desenate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.