Festivalul Filmului Francez, proiectat și pe ecranele din Brașov

Festivalul Filmului Francez se numără printre manifestaţiile culturale care îşi menţin în mod excepţional ediţia din 2020 şi aduce 18 filme franceze inedite pe marile ecrane din 8 oraşe din România (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Arad, Braşov, Brăila, Suceava), în perioada 23 septembrie – 4 octombrie 2020. Pentru moment este prevăzut ca proiecţiile să aibă loc în spaţii deschise, dar sperăm să putem include cât de curând şi proiecţii în cinematografe, adaptând structura festivalului în funcţie de reglementările autorităţilor publice. Organizatorii pun accent pe siguranţa tuturor spectatorilor şi respectarea strictă a regulilor sanitare.

A 24-a ediţie a festivalului se desfăşoară sub motto-ul „Le film francais au feminin”/ „Filmul francez la feminin” şi le aduce în prim plan pe realizatoarele de film din Franţa, începând de la cele debutante şi până la nume contemporane confirmate ca Celine Sciamma, Alice Winocour, Agnes Varda, cât şi figuri care au marcat istoria cinematografiei, precum Nelly Kaplan şi Alice Guy. Actriţele franceze, mai mult sau mai puţin cunoscute publicului român, figurează la loc de cinste în programul propus, de la celebra Catherine Deneuve până la Anais Demoustier, laureată a premiului Cesar pentru cea mai bună actriţă în 2020. Nu în ultimul rând, filmele vor aduce în faţa spectatorilor personaje feminine remarcabile, aflate în centrul unor poveşti de neuitat.

Citeste și:  MDLPA: Analiza progresului în implementarea Strategiei Naționale de Reducere a Riscului Seismic

Filmele din această ediţie sunt împărţite în trei secţiuni: Focus tineri regizori, care aduce în prim plan noul val de cineaşti aflaţi la primul sau al doilea lung-metraj, Panorama filmelor franceze ale anului, premiate în festivaluri prestigioase sau plebiscitate de public şi Săptămâna Cahiers du Cinema: vive les insoumuses !, concepută de criticul de film Joachim Lepastier ca un omagiu adus muzelor nesupuse – în franceză „les muses insoumises” – aflate atât în spatele camerei, cât şi în faţa acesteia.

În tematica festivalului – „Le film francais au feminin”, se înscrie şi parteneriatul cu Rezidenţa FemArt, un proiect derulat de Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC). În cadrul Rezidenţei, cinci regizoare din România aflate la început de drum vor participa la o săptămână intensivă de lucru cu specialişti, dar şi o serie de evenimente conexe, precum proiecţii de film din cadrul Festivalului, masterclass-uri şi sesiuni de pitching, parţial găzduite de Institutul Francez din România la Bucureşti.

Citeste și:  Ediție istorică FIDELIS: Cea mai mare sumă investită în cadrul unei emisiuni 

Programul proiecţiilor va fi disponibil în curând pe www.institutfrancais.ro. Până atunci, vă invităm să vizionaţi spotul de prezentare al Festivalului: https://youtu.be/WR3MmuaHEIQ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.