Festivalul Internațional de Cultură „Cartfest” a fost anulat

Ediția a VII-a a Festivalului Internațional de Cultură „Cartfest” de la Cristian a fost anulat! Evenimentul era programat pentru perioada 17 – 24 iulie 2022, dar pe ultima sută de metri, organizatorul principal a anunţat anularea festivalului din mai multe motive, conform anunțului pe pagina Facebook.

„Am muncit la ediția aceasta, am adus-o atât de aproape, am depus și am obținut finanțări, am recontactat colaboratorii, am lucrat la program, am găsit deschidere la parteneri. Am încercat prin toată activitatea noastră să influențăm în sens pozitiv autoritățile, să le arătăm cât de pasionați suntem, dar și să explicăm cât de mare este necesitatea unui astfel de festival. Totul fără folos! Nimic din toate aceste lucruri nu au putut sensibiliza larga majoritate a politicienilor de Cristian, care au blocat practic organizarea festivalului.

Pe altă parte, am găsit apreciere, iar proiectul depus a câștigat finanțarea la Consiliul Județean Brașov. Anul acesta, pentru prima dată, festivalul ar fi fost inclus în Programul cultural prioritar al Ministerului Culturii. Culmea, cererea de finanțare de la Cristian a obținut 90 de puncte, iar proiectul a fost admis, însă procedura a fost întârziată pe cât de mult posibil, pentru ca mai apoi să aflăm că nu putem dispune de spațiile ce aparțin domeniului public. Practic, politicienii s-au făcut stăpâni pe comună.

Pe 23 decembrie 2021 depuneam adresa cu nr. 22442, prin care înștiințam Primăria și Consiliul Local Cristian că între 17 și 24 iulie 2022 dorim să organizăm ediția a șaptea a festivalului. Adresa, care avea atașat un raport și o scurtă prezentare, a fost și pe masa consiliului local, nu au existat obiecții, dar nu a primit niciodată răspuns.

În mod regulat, dispuneam de spațiile necesare prin intermediul hotărârii care certifica și alocările financiare. Doar că acest lucru a fost modificat în ședința de la finalul lunii mai și s-a stabilit că nu putem dispune de spații fără a avea un acord prealabil.

Date fiind aceste lucruri, pe 25 mai am depus iar o adresă și am solicitat un răspuns în regim de urgență, tocmai pentru că eram constrânși de program.

Nu putem aștepta la nesfârșit un răspuns oficial de la Primăria Cristian. Pe căi neoficiale ne-a fost transmis faptul că nu vom primi spațiile. Anumiți angajați ai primăriei chiar s-au scuzat pentru asta.

Nu mai vorbim acum despre faptul că bugetul festivalului a fost diminuat (considerăm noi ilegal) cu 60% „pentru că aceste activități nu aduc beneficii comunității.” Am fi organizat festivalul chiar fără finanțarea de la Cristian.

Am căutat în aceste zile diverse soluții prin care să organizăm acest festival, am cerut avizul celorlalți finanțatori pentru a muta desfășurarea spectacolelor, am găsit din nou deschidere la ei. Am primit propuneri de la oameni din comună pentru a organiza festivalul pe terenul sau în curțile lor, alții s-au oferit să ajute prin sponsorizări. Toate aceste lucruri ne-au măgulit. Vă mulțumim frumos! A fost chiar impresionant!

Dar festivalul acesta are o structură și un specific, el a fost gândit și pentru a pune în evidență obiectivele de patrimoniu ale Cristianului, a fost gândit ca un motor de regenerare locală. Până la un punct ne-a ieșit. Nu întâmplător a fost declarat festivalul cultural al anului în județul Brașov la ultimele două ediții organizate.

Pe de altă parte, trebuie să respectăm anumite linii de buget, lucruri pe care le-am asumat cu ceilalți finanțatori. Nu vrem să complicăm inutil lucrurile și pentru ei, mai ales când am găsit atât de multă deschidere acolo.

Toate aceste lucruri ne fac să oprim aici visul că ne-am fi putut reîntâlni și regăsi la cartfest 7. Altfel totul ar deveni și mai complicat decât este acum. Alegem responsabilitatea și cumpătarea în detrimentul încrâncenării și încăpățânării.

Ținem să le mulțumim în mod deosebit artiștilor care au ținut blocată pentru noi perioada în care ar fi trebuit să fie la Cristian. Ne cerem scuze pentru situația creată! Ne-am fi dorit din tot sufletul ca lucrurile să stea altfel.

Oameni ai Cristianului, oameni ai festivalului, oameni faini, sperăm că undeva, cândva, să ne reauzim și să ne revedem. Cu bine! Asociația C’Art Fest nu își oprește activitatea aici. Ne tragem sufletul, reîncărcăm bateriile și revenim”, transmite Alexandru Creţu, reprezentantul Asociaţia C’Art Fest.

Citeste și:  Sfârșit de sezon de schi în Postăvarul! Temperaturile ridicate din ultima vreme au accelerat deteriorarea pârtiilor

Pe de altă parte, reprezentanții Primăriei Cristian spun că bugetul pentru cultură a fost redus cu 50%. Conform hotărârii din 25 mai, de la bugetul local al Comunei Cristian, Asociaţia C’Art Fest a primit suma de 120.000 de lei (faţă de o alocare iniţială de 240.000 lei). Tot în actul normativ amintit se arată că Organizaţia Cercetaşii României a primit suma de 67.500 lei (faţă de o alocare iniţială de 135.000 lei), pentru proiectul „Smart Academy 2022 – SCOUT4FUTURE”, iar Asociaţia Datina Cristianului a obţinut suma de 20.000 lei (faţă de o alocare iniţială de 40.000 lei), pentru proiectul „Obiceiuri şi tradiţii în cultura românească – Datina Cristianului”. Conform declaraţiei primarului comunei, Gicu Cojocaru, prin actul normativ amintit au fost înjumătăţite sumele pentru toate proiectele culturale, nu numai pentru Cartfest, notează Bzb.ro.

Citeste și:  Peste 100 de milioane de lei pentru reabilitarea spitalului din Rupea

Foto: Dragos Popa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.