Festivalul Jocurilor Tradiţionale, la Cetatea Făgărașului

Ediţia a V-a a Festivalului Jocurilor Tradiţionale va fi organizată anul acesta pentru copiii din localităţile Făgăraş, Feldioara şi Victoria, aceştia fiind invitaţi să lase la o parte tabletele şi computerele şi să descopere jocurile tradiţionale aflate în patrimoniul imaterial transilvănean, în special cel aparţinând Ţării Bârsei.

„Jocul este modalitatea copiilor de a comunica, de a experimenta şi învăţa. Unele dintre jocuri au ajuns, însă, să fie practicate tot mai rar sau chiar abandonate de către tinerii de azi. În trecut, în Braşovul medieval şi în Transilvania, breslele meşteşugăreşti şi autorităţile publice încurajau şi premiau tinerii care se distingeau la anumite jocuri şi concursuri. Practicarea jocurilor tradiţionale este o activitate care trebuie cultivată pentru că jocul are un caracter universal şi constituie o punte de legătură între diferitele culturi şi civilizaţii În trecut, în Braşovul medieval, şi în Transilvania, breslele mesteşugăreşti şi autorităţile publice încurajau şi premiau tineri care se distingeau la anumite jocuri şi concursuri”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Citeste și:  41% dintre angajați sunt nemulțumiți de actualul loc de muncă. O treime declară că își va schimba jobul în perioada următoare

Ediţia din acest an va debuta vineri, 20 septembrie, la Făgăraş, când peste o sută de copii de la Colegiul Radu Negru şi de la şcoala gimnazială Ovid Densuşianu „vor lăsa deoparte tabletele şi computerele, vor ieşi în aer liber şi se vor întrece în următoarele jocuri: În foc, Joc săsesc cu cercuri, Jocul nuiaua, Jocul la Stobor, Împuşcatul cocoşului, De-a bătutele sau „Ţicul””.

„La final vor exista numai învingători, pentru că avem premii pentru fiecare copil care va descoperi jocurile tradiţionale”, anunţă organizatorii.

Ideea Festivalului s-a născut în 2015, odată cu implementarea, de către Biblioteca Judeţeană George Bariţiu Braşov a proiectului cultural „Braşovul, capitala jocurilor tradiţionale”, finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

Citeste și:  WE LOVE RETRO 2024: Bilete cu prețuri reduse doar până pe 20 aprilie

Detalii despre desfăşurarea festivalului vor putea fi găsite pe www.capitalajocurilor.ro şi pe pagina de facebook a evenimentului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.