Filarmonica Brașov inaugurează Bastionul Artiștilor în 2020!

Dacă pe 3 august 1967 Filarmonica de Stat  Gh. Dima susținea primul concert simfonic în aer liber din Bastionul Țesătorilor în cadrul programului estival de concerte și reprezentații teatrale, iată că în 2020, mai precis miercuri 17 iunie de la ora 19.00,  aceeași entitate, astăzi Filarmonica Brașov, va inaugura stagiunea estivală din același bastion, (re)denumit Bastionul Artiștilor. 

Expresia sonoră și performanța artiștilor în acest spațiu de manifestare a muzicii va încânta publicul.  Programul ales pentru acest moment – „Muzica apelor” de G. Fr. Haendel, este conceput într-o armonie ce evidențiază barocul muzical al compozitorului etalon Georg Friedrich Händel, muzician ce a contribuit la evoluţia artei sonore în drumul său către clasicism.

Concertul este susținut de Orchestra Simfonică (in varianta restransa) sub bagheta maestrului OVIDIU-DAN CHIRILĂ, dirijorul Filarmonicii Brașov.

Citeste și:  Asociația Antiteatru prezintă piesa "Crocodil", astăzi, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Repere profesionale

Ovidiu – Dan Chirilă început pregătirea muzicală la Liceul de Artă din Braşov. Dedicându-se cu pasiune artei dirijorale, el absolvă în anul 1984 Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de compoziţie–dirijat orchestră, beneficiind de contactul cu muzicieni prestigioşi ca Tiberiu Olah (compoziţie), Constantin Bugeanu şi Iosif Conta (dirijat), Aurel Stroie (orchestraţie), Ştefan Niculescu (forme muzicale).

În anul 1991 a luat parte la Wiener Meister Kurse (Austria), la clasa de dirijat a profesorului Bruno Weil, directorul general al Operei din Duisburg. Între anii 1982 – 1985 participă la Festivalul „Tinerilor Dirijori” de la Buşteni, organizat de Uniunea Compozitorilor şi Asociaţia Criticilor din România.

Citeste și:  Atelierele Creatorilor, în Săptămâna verde, la Centrul Cultural Reduta din Brașov

Între anii 1991-1994 a beneficiat de o bursă de perfecţionare oferită de guvernul austriac, luând astfel parte la Cursurile de măiestrie din Mürzzuschlag, la clasele de dirijat ale maeştrilor Claudio Abbado, Richard Schumacher, Ernst Smole, Werner Tharichan şi Detlef Heusinger. În anul 1984, este numit dirijor şi şef al compartimentului orchestră la Teatrul Liric din Braşov, iar din 1996 devine directorul Filarmonicii, până în 2004, continuând apoi în calitatea de dirijor al Filarmonicii Brașov.

Ovidiu-Dan Chirilă a fost invitat permanent, între anii 1990-1991, la pupitrul orchestrei Operei de Stat din Chişinău; a dirijat orchestrele Filarmonicilor din Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Oradea, Arad, Constanţa, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea; a susţinut turnee simfonice în Republica Moldova (Chişinău), Austria (Viena, Graz, Klagenfurt), Ungaria (Szombathely), Grecia (Joannina, Pyrgos, Syros, Delphi, Paros), Japonia (Tottori). Repertoriul său dirijoral cuprinde numeroase lucrări ale genului simfonic şi de operă din toate epocile muzicale.

Citeste și:  Yiwen Shen și Marko Džomba au electrizat Sala Patria cu un concert memorabil alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Brașov

Ovidiu-Dan Chirilă a creat sonate pentru pian, cvartete de coarde, lucrările pentru orchestră „Schiţe simfonice”, „Triptic”, „Presto”, baletele „Caligula” şi „Manifest pentru mileniul III” – cu care a obţinut în 1987 Premiul III la Concursul Naţional de Compoziţie. A fost nominalizat membru al Uniunii Compozitorilor din Germania – GEMA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.