Filarmonica Brașov invită artiștii din Ucraina să cânte cu orchestra simfonică

Filarmonica din Brașov a anunțat că, pentru a veni în ajutorul artiștilor instrumentiști din Ucraina, aceștia au o invitație deschisă de a veni să cânte alături de orchestra simfonică a filarmonicii.

Anunțul, postat pe rețelele de socializare ale instituției conținea, atât în limba engleză, cât și în limba română, următorul text: „Filarmonica Brașov înțelege contextul în care se află mulți ucraineni din cauza situației în curs de desfășurare din țara noastră vecină. Iată de ce, de astăzi, suntem deschiși să primim în orchestra noastră muzicieni din Ucraina. Pentru mai multe detalii despre angajări și colaborări, vă rugăm să trimiteți un email la office@filarmonicabrasov.ro. Vă rugăm să distribuiți anunțul printre prietenii dumneavoastră!”

Citeste și:  Opinia ministrului Digitalizării: TikTok nu ar trebui interzis, dar are nevoie de mai multe filtre de securitate

Prin acest demers, principala instituție de muzică din orașul Brașov devine prima instituție de cultură din România care face un astfel de gest. În acest fel, filarmonica dorește să permită artiștilor aflați într-o zonă dominată în aceste momente de tulburări politice și sociale să își continue activitatea într-o țară apropiată, atât ca distanță, cât și din punct de vedere cultural.

„Arta și cultura sunt mereu domenii care au foarte mult de suferit când o țară se confruntă cu o situația ca cea din Ucraina. În calitate de pianist, îmi imaginez cât de greu mi-ar fi să mă găsesc într-o situație dominată de incertitudine și de nesiguranța zilei de mâine. De aceea am considerat că ar fi o idee bună să deschidem ușa către artiștii ucrainieni, chiar și dacă numai pentru o perioadă determinată, până când lucrurile se vor așeza.”, a explicat managerul Filarmonicii Brașov, Ioan-Dragoș Dimitriu. Acesta a continuat spunând că „ultima oară când a cântat un artist din Ucraina în postura de solist la filarmonică a fost în cadrul concertului cu Natalia Ponomarchuk din septembrie 2019. Înainte de acesta, a mai cântat Lilian Akopova în 2013, iar Directorul Artistic al Filarmonicii Brașov, pianistul Horia Mihail, a concertat în repetate rânduri alături de celebrul violonist Yury Mazurkevich”.

Citeste și:  Noaptea ca ziua la Complexul Sportiv Carpați din Brașov! Se montează stâlpii de nocturnă

Amintim și faptul că primul an din mandatul de manager al lui Ioan-Dragoș Dimitriu a fost marcat de o deschidere către societatea civilă, filarmonica extinzându-și activitatea mult peste sala de concerte unde au loc de obicei evenimentele. Astfel, artiștii filarmonicii au cântat anul trecut în Poiana Narciselor, la Ziua Olimpică de la Șirnea, în cadrul unui concert de rock de la Sala Sporturilor din Brașov, în mai multe cartiere din oraș, dar și în AFI Mall Brașov. Activitatea Filarmonicii Brașov a fost recunoscută și aseară, când aceasta a primit premiul Organizația Culturală a Anului 2021, în cadrul galei Premiilor pentru Cultură la Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.