Fitch a înrăutăţit la negativă perspectiva ratingului pentru Brașov

Fitch Ratings a înrăutăţit, de la stabilă la negativă, perspectiva ratingurilor municipiilor Bucureşti, Braşov, Oradea şi Buzău, şi a confirmat vineri ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută şi monedă locală ale oraşelor respective la ”BBB minus”, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, potrivit Agerpres.

Decizia vine după ce, săptămâna trecută, Fitch a revizuit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, pe fondul influenţelor răspândirii virusului COVID – 19 asupra finanţelor publice în perioada următoare, dar a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

Deşi cele mai recente date disponibile privind Bucureştiul ar putea să nu indice deficienţe ale performanţei, apar modificările substanţiale în venituri şi costuri, care se vor înrăutăţi probabil în următoarele luni, deoarece activitatea economică este afectată iar restricţiile guvernamentale sunt menţinute sau extinse, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Ratingurile Municipiului Bucureşti sunt limitate de ratingul suveran al României („BBB minus”/perspectivă negativă), deoarece Fitch evaluează profilul individual de creditare (SCP) al Capitalei României la „bbb plus”. În opinia agenţiei de evaluare financiară, sustenabilitatea datoriei este la un nivel „aa”.

Bucureşti este capitala României şi cel mai mare oraş al ţării, având 2,105 milioane de locuitori şi un nivelul local de bunăstare mult peste media naţională. Aproximativ 11% din populaţia României se află în Capitală, iar contribuţia oraşului la PIB-ul naţional depăşeşte 20%. Rata şomajului este foarte scăzută, oraşul fiind atractiv în scopuri profesionale.

În contrast cu tendinţa generală din România, populaţia Bucureştiului este în creştere, iar nivelul PIB-ului pe cap de locuitor este de peste patru ori mai mare decât media naţională, aprecia recent agenţia de evaluare financiară.

În cazul României, Fitch se aşteaptă ca economia să se contracte cu 5,9% în 2020, şi să înregistreze un avans de 5,3% în 2021.

Citeste și:  Primăria Brașov amenajează peste 80 de locuri de parcare pentru cei care accesează serviciile instituției

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.