Focarul de la Zărnești stă să bubuie – 20 de cadre medicale în izolare: Ancheta epidemiologică a descoperit ‘similitudini cu cazul de la Suceava’

Situația la Secția de Psihiatrie Cronici de la Zărnești se complică: 20 de cadre medicale au fost introduse în izolare la un hotel din Brașov, iar alți doi pacienți sunt sub observație în unitatea sanitară.

Este vorba despre contacții pacientului internat la la Secția de Psihiatrie Cronici de la Zărnești și care a fost confirmat cu coronavirus pe 4 aprilie, adică personalul care era în tură în momentul sosirii analizelor.

În privința celorlalte cadre medicale nu s-a luat momentan nicio decizie, asta deși medicilor din unitate, întregul personal, 85 de cadre medicale au fost în contact cu pacientul de pe 1 aprilie, data debutului simptomelor, până pe 4 aprilie când a venit confirmarea diagnosticului.

Citeste și:  Craft Show. Ateliere demonstrative de meșteșuguri casnice - țesut și cusut, la Brașov

Medicul Nicușor-Florin Bîgiu, managerul interimar al Spitalului de Psihiatrie și Neurologie din Brașov merge chiar mai departe și recunoaște că data probabilă de infectare a pacientului este cel mai probabil 25.03.2020, ceea ce prelungește la 11 zile perioada de contact dintre pacientul confirmat, ceilalți bolnavi internați și cadrele medicale.
Cadrele medicale aflate în izolate vor fi testate cel mai devreme luni 6.04.2020, potrivit conducerii Spitalului de Psihiatrie și Neurologie din Brașov. Medicul Nicușor Bîgiu nu a precizat dacă și celelalte cadre medicate de la Zărnești vor fi supuse testelor.

„Pacientul menționat în materialele de presă ca fiind infectat cu noul coronavirus prezentând febră încă din data de 31.03.2020. Cazul a fost identificat și investigat de noul coordonator al secției. Pacientul are o dată probabilă a contaminării – înainte de 25.03.2020;
ancheta epidemiologică realizată pentru acest caz a constatat, similar situației din Suceava, lipsa de aderență a unei părți a personalului (8 persoane) în privința folosirii măștilor și mănușiilor în data de 30.03.2020, dar și anterior, în contextul în care restul personalului (36 de persoane) purta măști și mănuși. Până la acest moment nu a fost indentificat un link epidemiologic cu clusterele de vecinătate, fiind vorba, cel mai probabil, de un purtător sănătos al virusului;

  • le mulțumesc doctorilor Dobrescu și Pintea pentru realizarea anchetei epidemiologice, dar și medicului Andreea Moldovan pentru consiliere;
  • de luni, 06.04.2020, vom începe testările PCR-RT pentru personalul Secției Psihiatrie din Zărnești, la un laborator privat. Testarea pacienților-contacți, în număr de doi, este la acest moment în curs”, se arată într-un comunicat al medicului Nicușor-Florin Bîgiu, managerul interimar al Spitalului de Psihiatrie și Neurologie din Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.