Forțele aeriene britanice ajung în România pentru a desfășura misiunea de poliție aeriană NATO

Avioanele Typhoon și trupele Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) vor fi dislocate în România pentru a se alătura misiunii de poliție aeriană NATO de lungă durată pentru regiunea Mării Negre.

Cele patru avioane Typhoon, care fac parte din Escadrila 3 (de Luptă) și sunt staționate în mod normal la Baza RAF Coningsby, vor desfășura misiunea de poliție aeriană NATO de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de pe litoralul românesc al Mării Negre. Misiunea este susținută de 150 de membri ai RAF din cadrul RAF Wittering, care formează Comandamentul operațional al unei Aripi Expediționare Aeriene (EAW). Personalul a fost instruit la Centrul de Pregătire Operațională RAF Leeming.

Secretarul de stat pentru Forțele Armate Britanice James Heappey a spus:

Citeste și:  Românii din Spania trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă și nu-și pierd încrederea în țara natală

„Marea Britanie rămâne angajată securității NATO și celei europene în fața agresiunii ruse și a invaziei neprovocate a Ucrainei.

„Operațiunea Biloxi este o misiune NATO de lungă durată, iar Forțele Aeriene Regale britanice joacă un rol central în asigurarea securității și în ceea ce privește întărirea posturii de descurajare în Europa.”

Activitățile de poliție aeriană reprezintă operațiuni pur defensive și fac parte din misiunea permanentă NATO care a început în 1961, în timpul Războiului Rece. Misiunea asigură securitatea și integritatea tuturor spațiilor aeriene ale statelor membre NATO. Spațiul aerian este monitorizat de centrele de operațiuni și acolo unde se apreciază că este necesară o interceptare, aeronavele NATO pot fi implicate ca parte a unei alerte de reacție rapidă. Marea Britanie sprijină România prin creșterea propriilor capacități.

Citeste și:  Unul din doi elevi, victimă a bullyingului. Peste 80%, martori ai situatiilor de bullying

Desfășurarea unităților RAF în România a fost susținută de personalul din Escadrila Expediționară Logistică nr. 1 și Escadrila nr. 2 de Transport Mecanic, parte a Forței de Sprijin RAF formată în 2020. Ambele escadrile au pregătit și transportat echipamente și provizii pentru întreținerea și susținerea avioanelor Typhoon în timpul misiunii.

Comandantul Grupului Aerian 11 Vice-Mareșalul Phil Robinson a declarat:

„Sosirea personalului și echipamentului nostru în regiune evidențiază angajamentul și contribuția continuă a RAF la misiunea de poliție aeriană a NATO din România.

„În timpul desfășurării, vom lucra alături de partenerii noștri români și de alți parteneri NATO, pentru a facilita îndeplinirea misiunii, protejarea și încurajarea aliațiilor și, în același timp, pentru a consolida încrederea și pentru a întări postura de descurajare.”

Citeste și:  Romfilatelia marchează 20 de ani de la aderarea României la NATO cu o emisiune specială de mărci poștale

Operațiunea Biloxi este numele britanic al misiunii de poliție aeriană NATO – este a patra oară din 2017 când RAF o desfășoară. Misiunea NATO întărește eforturile de poliție aeriană desfășurată de Forțele Aeriene Române la nivel național și va implica Forțele Aeriene Regale Britanice, ce vor reflecta misiunea Quick Reaction Alert (Alertă de reacție rapidă), care se desfășoară în mod obișnuit în Marea Britanie.

Această desfășurare de trupe se adaugă misiunilor continue de lungă durată întreprinse de Aliații NATO pe Flancul Estic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.