Forumul Orașelor Verzi 2022, cel mai important eveniment de mediu al României, va avea loc la începutul lunii septembrie, la Brașov

Peste o lună, în perioada 5-11 septembrie, Brașovul va găzdui cea de-a doua ediție a Forumului Orașelor Verzi, care își propune să transforme Brașovul în capitala verde a României și centrul european al dezbaterilor de mediu, după ce, de la prima ediție, FOV a devenit cel mai important eveniment dedicat politicilor publice de mediu din România.

„Această a doua ediție, din luna septembrie, ne propunem să fie o ediție mai mare și mai de succes, după ce, de la prima organizare, de anul trecut, Forumul Orașele Verzi s-a poziționat drept cel mai important eveniment de mediu din România pentru autorități locale. Anul acesta ne așteptăm să avem peste 300 de reprezentanți ai administrațiilor locale – fie că vorbim de primari, viceprimari, consilieri locali, administratori publici sau funcționari – vom avea o prezență internațională consistentă, parteneriate la cel mai înalt nivel – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a confirmat prezența și este partener în acest eveniment, de asemenea Asociația Municipiilor din România, Reprezentanța în România a Parlamentului European – toate aceste lucruri dau credibilitate și vizibilitate și putere acestui eveniment de care suntem mândri că îl organizăm la Brașov“, a declarat primarul Allen Coliban, la conferința de presă organizată astăzi, pentru anunțarea evenimentului.

Conferința de mediu, sub semnul independenței energetice

După doi ani de pandemie Covid-19 și un an 2022 început sub auspiciile unui război în centrul Europei, cea mai mare provocare a statelor UE a devenit găsirea de soluții pentru atingerea independenței energetice. Acum mai mult decât oricând, autoritățile locale se confruntă cu urgența tranziției către energia regenerabilă și cu accelerarea schimbării de perspectivă în toate domeniile care influențează poluarea orașelor: mobilitatea, încălzirea locuințelor, protecția spațiilor verzi, digitalizarea, managementul deșeurilor, calitatea aerului.

Ca și anul trecut, structura Forumului va cuprinde conferința pe probleme de mediu, una adresată oamenilor de afaceri, precum și o serie de activități adresate publicului larg, fie finanțate de municipalitate, prin ghidul de mediu, fie desfășurate de organizații partenere.

Pornind de la problemele actuale, conferința pe probleme de mediu se va intitula „Provocarea Energiei: Găsește-ți Puterea“ și va avea loc, de această dată, la Teatrul Sică Alexandrescu, în perioada 5-7 Septembrie 2022.

Partenerii acestei ediții, alături de Primăria Municipiului Brașov, sunt Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Parlamentul European – Biroul de Informare în România, Asociația Municipiilor din România, Asociația Administratorilor Publici din România, Consiliul Județean Brașov, Agenția Metropolitană Brașov și ABMEE.

Citeste și:  Italia, lasă-te surprinsă de România! | Ministerul Turismului derulează o nouă campanie outdoor de promovare a turismului, de această dată în Roma și Milano

Brașovul va găzdui cu ocazia acestui eveniment aproximativ 300 de reprezentanți ai autorităților locale și naționale din Europa, reprezentanți ai ONG-urilor de mediu, reprezentanți ai mediului de afaceri, pentru a analiza cele mai bune practici din domeniul politicilor publice de mediu.

Printre invitații care și-au confirmat deja participarea, în persoană sau on-line, se află Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, H.E. D-na Marjut Akola, Ambasadorul Finlandei în România, primari, viceprimari sau reprezentanți ai municipalităților din Deinze și Mouscron (Belgia), Niš (Serbia), València (Spania), Bijeljina (Bosnia și Herțegovina), Nurnberg (Germania), Florea Marin, Președinte al Asociației Administratorilor Publici din România, arhitecți și specialiști în mediu și mobilitate urbană din Germania, Marea Britanie, Elveția, Italia, Olanda, Cehia, Chile, Republica Moldova și România, precum și experți ai Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Băncii Europene de Investiții. De asemenea, va participa la conferință Henk Swarttuow, Președintele Federației Europene de Ciclism.

„Vă felicit pentru inițiativa de a organiza acest forum, în care orașele verzi joacă rolul principal. Orașele viitorului sunt cele în care ne dorim să locuim fiecare dintre noi, fără poluare, cu facilități de transport verde și beneficii care să ne îndemne să contribuim la sustenabilitate. Prin programele pe care le finanțăm din Fondul pentru Mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este alături de autoritățile locale și le impulsionează către tranziția verde: Rabla Clasic, Rabla Plus, Iluminat public stradal, Casa eficientă energetic pentru instituțiile publice, transport public nepoluant, stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice. Însă, conștientizarea responsabilității la nivelul unității administrativ teritoriale este cheia succesului. Tema de anul acesta subliniază provocările la nivel mondial din sectorul energetic. Cu atât mai mult, găsirea de surse de energie verde și tranziția energetică sunt dezideratele noastre, ale tuturor. În anii următori, miza administrațiilor locale va fi una imensă: să transforme marile aglomerări urbane în aglomerări sănătoase. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este o parte importantă a acestei noi viziuni și sprijină administrațiile locale cu fonduri și expertiză, atât de la nivel central, cât și prin intermediul instituțiilor din subordine. Mă bucur că vedem inițiativă și că există din ce în ce mai multe orașe implicate, dornice să apese butonul acțiunii și care sunt gata să ia decizii responsabile în favoarea cetățenilor săi“, este mesajul pe care ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, l-a trimis astăzi, cu ocazia conferinței de presă.

Citeste și:  Caroline Fernolend: Săsoaica ambițioasă care a pus Viscri pe harta lumii

Temele alese pentru cele trei zile de conferință sunt Puterea transportului alternativ, Puterea resurselor regenerabile și Puterea comunității. Experții și speakerii prezenți vor vorbi despre soluții „verzi“, politici publice, trenduri, vor prezenta studii de caz despre orașele care au rezultate remarcabile în implementarea politicilor de sustenabilitate de mediu sau vor prezenta oportunități de finanțare prin programe de finanțare guvernamentale, europene, granturi, soluții de parteneriat public-privat aplicabile autorităților publice locale.

O noutate față de ediția de anul trecut în structura conferinței vor fi atelierele practice destinate funcționarilor publici, în care aceștia vor putea învăța despre construirea unui plan de mobilitate, conceperea unei strategii pentru eficientizarea energetică a clădirilor sau despre întocmirea planului de digitalizare al unei primării.

O mulțime de activități pentru publicul larg

Pentru publicul larg, o serie de activități au loc prin Ghidul pentru Mediu, pentru care municipalitatea a alocat în acest an 500.000 de lei și care a inclus obligativitatea ca minimum una dintre acțiunile finanțate prin proiect să aibă loc în perioada FOV.

„Mobilitate lentă – drumeţie «premium» la Brașov“, proiect al Asociației Carpatine Ardelene a Turiștilor SKV; a doua ediție „Street Delivery Brașov Shared Spaces“, organizat de Fundația Cărturești; „„Frankencycle – proiect social de mediu și mobilitate“, al Asociației “Noua Uzină”, care vizează reutilizarea bicicletelor vechi; „Sunete reciclate“, proiectul prin care Asociația Culturală Fanzin dorește crearea a 7 instalații muzicale pentru copii, fabricate din materiale reciclate; „Brașov, un exemplu pentru spații verzi urbane“ proiectul prin care Asociația Propark – Fundația pentru Arii Protejate vrea să aducă o creștere a calității pentru cinci zone verzi din jurul blocurilor și „Co2Lectam separat împreună!“, campania de educare asupra necesității colectării selective inițiată de Fundația The Institute sunt cele șase proiecte care au obținut finanțare.

Alături de acestea, partenerii implicați în festival vor aduce și ei evenimente în oraș, pentru toate vârstele. „Jocurile Reciclării“, inițiate de Comprest, „Green Family Event“, Blumenfest, activități în mall-urile AFI și Coresi ori în cartierul Avantgarden, dar și un târg al producătorilor locali, parada bicicliștilor sau Alpin Film Festival sunt doar câteva dintre exemple. Desigur, Asociația Pro Afaceri a venit alături de FOV și în acest an, cu a doua ediție a Conferinței ProAfaceri Verzi.

Citeste și:  „Faust”, grand-opera pe scena Operei Brașov

„Forumul Orașelor Verzi este ocazia pe care am creat-o ca timp de o săptămână, cu toții să vorbim despre măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a combate efectele schimbării climatice. Așadar, primele trei zile ale evenimentului sunt dedicate autorităților publice locale din Brașov și din toată țara, cea de-a patra zi este dedicată mediului de afaceri, cu o conferință despre afaceri verzi, iar ultimele trei zile vor fi pline de evenimente pentru publicul larg. Aici vorbim de proiecții de film documentar sau film montan, vorbim de drumeții prin viitorul Parc Național Brassovia, de o paradă a bicicletelor, de multiple ateliere de reciclare creativă și jocuri ale reciclării, în special pentru copii și familii, vorbim despre «Street Delivery» ediția a doua Brașov, despre un atelier de reparat biciclete și așa mai departe“, a spus Nicoleta Cîrjan, coordonatorul festivalului.

Reamintim că, în urma primei ediții FOV, cel mai mediatizat subiect al anului 2021 despre Brașov, la cele peste 100 de activități de conștientizare pentru toți brașovenii, desfășurate în 8 zone ale Brașovului, au participat 15 ONG-uri, 22 de parteneri comerciali și peste 20.000 de brașoveni. În perioada FOV a crescut cu 40% numărul de călători cu transportul public, iar 6 milioane de oameni au auzit de acest eveniment.

Conferința pe teme de mediu a reunit 56 de speakeri din 12 țări, 30 de delegații ale municipiilor din România, 18 primari și viceprimari. A beneficiat de susținerea a 6 ambasade și de participarea a trei ambasadori (Suedia, Franța, Elveția), precum și de participarea reprezentanților Administrației prezidențiale, membrilor Guvernului (miniștri, secretari de stat, consilieri de stat), reprezentanți ai Parlamentului European, Comisiei Europene, ai asociaților și fundațiilor de mediu, universităților naționale și internaționale, ai mediului bancar și ai agențiilor de fonduri europene, ai mediului de business, ai consiliilor județene și locale din țară. Au fost lansate patru programe-pilot (PETrică – automat de colectare ambalaje cu recompense bilete RATBV, Pietonalizarea zonei Modarom-Star: Street Delivery – peste 5.000 de participanți, Transport gratuit RATBV în 4 zile de eveniment și Grădinița 34 – prosumator de energie regenerabilă).

Forumul Orașelor Verzi (FOV) 2021 a fost cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu, câștigător al Galei Premiilor pentru un Mediu Curat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.