Forumul Orașelor Verzi aduce transport gratuit și noi zone pietonale în centrul istoric

Din 6 septembrie, a început la Brașov Forumul Orașelor Verzi, evenimentul dedicat protejării mediului, care își propune să contribuie la obiectivul “Brașov – capitala verde a României” și să transforme municipiul în centrul european al dezbaterilor de mediu. Acest eveniment își propune să aducă în atenția brașovenilor și măsurile pe care fiecare dintre noi le poate lua pentru a reduce poluarea, fie că vorbim de utilizarea transportului în comun, în defavoarea autoturismului propriu, redarea anumitor zone traficului pietonal sau instalarea unei aplicații care măsoară amprenta de carbon pe care o lăsăm fiecare dintre noi.

Transportul în comun este una dintre alternativele viabile și ecologice în municipiul Brașov, mai ales că mare parte din parcul auto este unul nou, pe foarte multe rute circulând autobuze electrice și troleibuze. Având în vedere că mulți dintre brașoveni utilizează autoturismele proprii având în minte imaginea condițiilor precare din ceea ce însemna transportul în comun acum câțiva ani, Municipalitatea a luat decizia de a le oferi tuturor brașovenilor posibilitatea să utilizeze gratuit transportul în comun din Brașov în perioada desfășurării Forumului Orașelor Verzi. Astfel, între 9 și 12 septembrie, pe toate traseele din interiorul municipiului, inclusiv pe linia 20, Brașov – Poiana Brașov, brașovenii vor circula gratuit.

Citeste și:  Noutate pe piața muncii: persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice. Prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au și angajații

Zone pietonale în centrul istoric. O altă măsură adoptată pe perioada derulării acestui eveniment este aceea de a reda traficului pietonal mai multe zone din centrul istoric. După închiderea circulației în zona cuprinsă între magazinul Star și Modarom, noi zone vor fi restricționate pentru traficul rutier și vor deveni pietonale. Astfel, în această perioadă, în intervalul orar 10.00 – 22.00, pe Str. Mureșenilor și str. George Barițiu sensul de coborâre dinspre Maternitate spre Casa Armatei va fi restricționat, iar traficul se va desfășura în sens unic, de urcare către Șchei, pe cele două benzi. Pe Șirul Ludwig van Beethoven, circulația va fi închisă, în același interval orar, pe banda care face legătura dintre Maternitate și sensul giratoriu de la Casa Junilor (Poarta Șchei), iar pe banda dinspre Facultatea de Silvicultură, va fi schimbat sensul de circulație, și se va circula dinspre Maternitate spre Poarta Șchei.

Citeste și:  Bursa Locurilor de Muncă Brașov revine pe 17 mai, la Casa Armatei

„Ne-am propus să facem din orașul nostru capitala Verde a României, iar pentru asta trebuie să deschidem orașul către cetățeni și către pietoni. De aceea, cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, mai multe zone vor deveni pietonale. În unele zone fi ateliere creative, activități sportive, zone de lectură, iar în altele ne vom putea plimba. Este un proiect-pilot prin care arătăm brașovenilor că oamenii sunt mai importanți decât mașinile, și pentru că ne dorim un oraș verde, am trecut de la etapa de idei la cea de implementare a măsurilor care vor transforma Brașovul în orașul pe care ni-l dorim cu toții“, a explicat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Forumul Orașelor Verzi este un eveniment structurat pe trei categorii de activități: o Conferință internațională de politici publice de mediu (9-11 septembrie 2021) adresată autorităților locale din toată țara, activități de informare, conștientizare și divertisment pentru publicul brașovean, derulate de ONG-uri în mai multe locuri din oraș, precum și demararea unor măsuri pe termen lung ale municipalității de tranziție spre verde, precum colectarea selectivă a deșeurilor, încurajarea mobilității alternative și îmbunătățirea calității aerului.

Partenerii instituționali ai municipalității în organizarea Conferinței Internaționale de Politici Publice sunt Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Municipiilor din România și Consiliul Județean Brașov. Conferința beneficiază de Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Detalii despre programul Forumului Orașelor Verzi găsiți pe www.fovbv.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.