Forumul Orașelor Verzi, evenimentul care va pune din nou Brașovul pe harta capitalelor verzi

Brașovul va fi capitala verde a României și centrul european al dezbaterilor de mediu, în cadrul Forumului Orașelor Verzi, ce va fi organizat în perioada 6-12 septembrie 2021.

„În primul rând vrem să facem din Brașov Capitala Verde a României, iar acest eveniment, Forumul Orașelor Verzi, care se va desfășura la Brașov între 6 și 12 septembrie anul acesta, este un pas în această direcție. Vrem să aducem la Brașov speakeri invitați, traineri importanți,  care să participe la o conferință internațională pe probleme de sustenabilitate, pe probleme de mediu aplicate mediului urban. Vrem, pe de altă parte, să organizăm în săptămâna respectivă mai multe activități, atât noi, Primăria Municipiului Brașov, cât și mediul societății civile căruia îi oferim finanțări în acest scop, activități care să crească gradul de conștientizare, gradul de expunere la tot ceea ce înseamnă infrastructură verde și la tot ceea ce înseamnă un demers de a înverzi orașele României“, a explicat primarul Allen Coliban.

Forumul Orașelor Verzi va cuprinde trei categorii de activități: Conferința internațională de politici publice (9-12 septembrie 2021), activități inițiate de municipalitate, împreună cu partenerii instituționali și comerciali, pentru promovarea acțiunilor verzi (6-12 septembrie 2021), și activități de educare, informare și conștientizare derulate de ONG-uri și finanțate cu sprijinul municipalității.

    Cea mai mare conferință de mediu din Sud-Estul Europei

Conferința internațională de politici publice își dorește să aducă laolaltă 200 de reprezentanți ai autorităților locale și naționale din România (primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni, funcționari publici din compartimente de mediu și fonduri europene), care doresc să învețe cum să abordeze tema sustenabilității în comunitățile lor, dar și publicul larg, care va avea acces on-line la sesiunile de comunicări.

Citeste și:  Taxă de liberă trecere pe anumite drumuri județene din Brașov, pentru maşinile de mare tonaj

Ne dorim să înscriem evenimentul în Forumul Mondial pentru Sustenabilitate și să obținem sprijinul Convenției Primarilor privind Clima și Energia – Europa, Energy Cities, Ministerului Mediului, Ministerului Fondurilor Europene, Asociației Orașe Energie România (OER), Asociației Municipiilor din România, Agenției pentru Managementul Energiei și protecția Mediului Brașov – ABMEE, Universității Transilvania Brașov.

Au fost invitați la dezbateri, pentru a lua cuvântul, reprezentanți ai autorităților naționale, reprezentanți ai Comisiei Europene, europarlamentari, experți în domeniul protecției mediului, schimbărilor climatice și politicilor publice de sustenabilitate urbană, primari ai orașelor care au fost capitale verzi europene.

Temele principale de discuție vor fi: mobilitatea și transportul alternativ, managementul deșeurilor, gestionarea spațiilor verzi și reconversia urbană, calitatea aerului, oportunități de finanțare nerambursabilă prin Pactul Verde European și alte mecanisme de finanțare.

,,Ne dorim ca în câțiva ani această conferință să fie un eveniment etalon pentru Europa de Sud-Est în schimbul de bune practici de sustenabilitate urbană între autoritățile locale, acesta fiind încă un mod în care Brașovul demonstrează nu numai că se îndreaptă spre un oraș verde, ci și că este un oraș european care contează cu adevărat în acest domeniu“, a mai adăugat primarul Coliban.

Un al doilea set de activități vor fi inițiate de municipalitate – alături de Consiliul Județean, Universitatea Transilvania, alte instituții publice sau asociații la care municipalitatea este parte,  ori servicii/regii/societăți comerciale din subordinea Consiliului Local și parteneri comerciali ai municipalității – pentru promovarea acțiunilor verzi. Potrivit primarului, scopul acestora este de a familiariza brașovenii cu schimbările necesare în tranziția spre un oraș verde.

Citeste și:  Festivalul Filmului European ajunge în luna mai la Brașov

Acțiuni de curățenie, închiderea unor străzi pentru a reda spațiul pietonilor, amplasarea de insule de colectare selectivă a deșeurilor în toate cartierele municipiului sau „Ziua porților deschise“ la centrul de sortare al deșeurilor reciclabile, puncte de bike-sharing gratuite, acțiuni de ecologizare pe domeniul public al municipiului, amplasarea de „păduri urbane“ în cartierele de blocuri ale municipiului sau spectacole culturale în pădure/zone verzi sunt tot atâtea exemple de activități ce pot fi organizate în săptămâna dedicată Forumului Orașelor Verzi.

Dezbatere publică pentru ghidul de finanțare destinat evenimentelor FOV

Activitățile de educare, informare și conștientizare derulate de ONG-uri sunt cea de-a treia categorie de evenimente din cadrul Forumului Orașelor Verzi. Pentru această categorie de activități, municipalitatea mizează pe implicarea reprezentanților societății civile, pe care îi va sprijini cu fonduri prin intermediul unui Ghid de finanțare ce a fost lansat în dezbatere publică.

„În acest scop avem o linie de finanțare prinsă în bugetul local, în dezbatere publică am lansat un ghid pentru proiectele finanțabile, ghid care va fi până în 21 mai în această dezbatere publică, pe site-ul primăriei. Sunt o pleiadă de activități propuse, de la a închide temporar anumite zone din Brașov și a le transforma în zone pietonale sau destinate bicicliștilor, astfel încât să putem testa și să putem să vedem cum ar putea arăta orașul dacă am aplica astfel de măsuri pe termen lung, ateliere de test din perspectiva transformării și regenerării urbane, ateliere de test din perspectiva reciclării – și ne propunem să avem inclusiv Ziua porților deschise, astfel încât orice oraș brașovean să înțeleagă ce se întâmplă cu deșeurile pe care le aruncă la ghenă –  dar totodată acțiuni pentru tineri, pentru copii, acțiuni culturale care se desfășoară în natură, tot ceea ce ar însemna de fapt un oraș viu și un oraș preocupat pe teme de mediu, aplicat acelei săptămâni“, a adăugat primarul.

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

Propunerea Ghidului de finanțare nerambursabilă pentru proiectele sociale poate fi accesată pe portalul Primăriei Brașov, www.brasovcity.ro, secțiunea Consiliul Local, proiecte de hotărâre- dezbatere publică.

Persoanele interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de act normativ, pe e-mail infopublice@brasovcity.ro, către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program Luni-Joi, 8.00-14.00, cu pauză de dezinfecție între 11.00-11.30, și vineri de la 8.00-13.30, cu pauză de dezinfecție între 11.00-11.30).

Aceste propuneri pot fi transmise până în data de 21.05.2021.

Forma finală a Ghidului de finanțare va fi lansată pe 5 iunie 2021, de Ziua Mondială a Mediului. Valoarea totală a bugetului dedicat finanțărilor nerambursabile este de 100.000 de lei, iar valoarea nerambursabilă maximă este 20.000 de lei/proiect.

Allen Coliban:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.