Fost preşedinte CNAS, declarație șocantă: Sistemul public de sănătate, la un pas să fie DESFIINȚAT

„M-am gândit mult dacă are sens să vorbesc despre ceea ce se întâmplă în mod real în sistemul sanitar românesc! Ceva totuşi îmi spune că în calitate de medic am o datorie faţă de pacienţi! Şi anume, să încerc să le apăr dreptul la viaţă pe care unii ticăloşi se pregătesc să-l confişte! Doar din lăcomie, doar pentru că aceşti aşa-zişi investitori cred că viaţa celor mulţi nu contează! (…)Puteţi citi ordonanţa de urgenţă dată de guvernul Dăncilă în luna aprilie! Nu o sa intru în detalii (cum şi pentru cine a fost dată, cine profită etc.) dar vă voi spune pe scurt despre ce e vorba! Serviciile paraclinice (adică analizele de laborator) sunt plătite de CNAS astfel încât pacienţii să poată avea acces în mod gratuit la investigaţiile necesare diagnosticării afecţiunilor medicale! Este o condiţie esenţială în stabilirea conduitei ulterioare în ceea ce priveşte actul medical propriu-zis!”, scrie Lucian Duţă, fost preşedinte al CNAS, pe pagina sa de Facebook.

Citeste și:  Ministerul Mediului a lansat aplicaţia de mobil CalitateAer

„Aceste consulturi de asemenea sunt decontate de CNAS şi pacienţii au acces gratuit! Cele expuse mai sus sunt făcute cu un anumit scop: este vorba de garantarea accesului gratuit la servicii medicale a cetăţenilor care plătesc contribuţiile la sistemul public de sănătate! Şi acum să revenim la ordonanţa Pintea – Dăncilă care dacă va intra în vigoare, va limita în mod brutal accesul la servicii medicale gratuite exact a contribuabililor mai defavorizaţi, cei cu venituri mici şi chiar medii!”, atrage atenţia Duţă.

Lucian Duţă spune că dacă această ordonanţă îşi va produce efectele, nimeni nu mai are acces gratuit la servicii medicale de bază!

Citeste și:  consolid8 Festival, primul festival dedicat tehnologiilor sustenabile din Brașov, anunță agenda evenimentului și speakerii consolid8 Talks

„Adică, dacă nu plăteşti în plus poţi să stai acasă! Şi să suferi în linişte! Oricum, degeaba ţi-ai plătit contribuţiile la sănătate! Ne văităm că suntem pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea din cauze perfect tratabile dar pe de altă parte suntem la un pas să interzicem prin lege accesul la serviciile medicale, culmea garantate teoretic de Constituţie! Şi nimeni nu vorbeşte! Ştiu şi de ce…! Dar promit că voi vorbi eu! Pentru că nimeni nu merită să moară doar pentru ca nu are bani! Şi mai ales pentru că aşa vor unii băieţi deştepţi din piaţa privată a serviciilor de sănătate!”, mai spune fostul preşedinte al CNAS.

Acesta a publicat un extras din OUG 24/2019. Potrivit acesteia: „Asiguraţii care beneficiază de unele servicii medicale acordate de furnizori privaţi care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic, pot plăti o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privaţi şi tarifele suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate. Contribuţia personală pentru fiecare categorie de serviciu medical prevăzută la alin. precedent este afişată pe pagina de internet a furnizorilor privaţi de servicii medicale şi se plăteşte în mod direct de către asiguraţi cu acordul prealabil în scris al acestora. Prin contractul-cadru, aprobat prin Hotărâre a Guvernului, se stabilesc serviciile medicale pentru care asiguraţii plătesc contribuţia personală (…), modalitatea şi condiţiile acordării acestora, precum şi procedura de stabilire a nivelului contribuţiei personale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.