FOV 2022 – Campionii în domeniile acțiunilor climatice și al comunităților sustenabile, premiați la Brașov

Astăzi, 7 septembrie, Brașovul va fi gazda unuia dintre cele mai importante evenimente dedicate celor mai implicate municipalități europene în domeniul schimbărilor climatice și orașelor durabile, precum și celor mai implicate companii în acest domeniu, SDG Cities & Companies Champions Awards 2022. Evenimentul încheie conferința de politici publice dedicate mediului și dezvoltării Sustenabile, parte a Forumului Orașelor Verzi.

Premiile sunt acordate de UN Global Sustainability Index Institute (UNGSII), o inițiativă internațională care sprijină ONU în punerea în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), în colaborare cu Media Tenor – primul institut de cercetare media care se concentrează pe o analiză continuă a presei, la nivel mondial.

Această ediție a premiului este creată special pentru Forumul Orașelor Verzi, iar premiile vor fi înmânate în premieră acelor orașe și companii care sunt cele mai angajate în domeniile acțiunilor climatice și pentru dezvoltarea comunităților sustenabile. Gala va avea două categorii: „Premiile SDG Cities 2022: Spații de locuit durabile“ și „SDG Champions 2022: Companiile cele mai angajate în domeniul schimbărilor climatice și al orașelor durabile“. În fiecare categorie, vor fi 3 câștigători: bronz, argint și aur.

,,Cu toții vrem să știm unde ne aflăm. Avem nevoie de o reflexie. Avem nevoie de o oglindă. Avem nevoie de cineva care să aprecieze ceea ce facem. Și e minunat când acest lucru nu este făcut de unii experți, cinci sau zece oameni care s-au pus de acord. Cineva ar putea fi influențat sau are preferințele proprii. De unde știm? În realitate, putem alege datorită mass media. Sau puteți alege și puteți vedea adevărata reflecție dacă analizați rapoartele anuale ale companiilor. Așadar, astăzi, aici, la Brașov, vom prezenta acest premiu european: care este cel mai bun dintre orașe, așa cum orașele s-au reflectat în mass-media internațională. Acest lucru este important, deoarece mass-media locală estre doar locală. Așa că am folosit ajutorul institutului Media Tenor, un institut din 1993, care acoperă 100% mass-media. Și acolo văd cum se reflectă obiectivele și activitățile. Deci, acesta este un lucru. Și al doilea, în ceea ce privește companiile, luăm rapoartele anuale. Există părțile publice, nu cele financiare. Dar în acea parte publică, care este document oficial, în raportul anual, căutăm și acolo obiectivele de dezvoltare durabilă. Și apoi există sistemul, cum putem măsura. Vedem companiile care își schimbă cu adevărat activitățile, modul lor de a face afaceri și sunt foarte bune din punctul de vedere al obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a explicat Roman Gerasimov, șeful departamentului de comunicare și marketing al UNGSII

Citeste și:  Întâlnire de lucru la Penitenciarul Codlea, organizată în baza Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate

Premiile SDG Cities 2022: Spații de locuit durabile

Pornind de la premisa că orașele joacă un rol cheie în crearea unui cadru pentru soluții globale și pentru a determina care sunt orașele care merită recunoaștere pentru vizibilitatea lor în ceea ce privește Obiectivele de dezvoltare durabilă și alte aspecte importante, au fost analizate orașele din lume care au ajuns în topul știrilor din știrile TV globale.

Pentru Forumul Orașelor Verzi analiza s-a bazat pe știrile TV din Germania, Spania, Elveția, Italia, Marea Britanie, Austria. A fost luată în considerare doar acoperirea știrilor străine, pentru a evita prejudecățile interne în ceea ce privește gradul de conștientizare și/sau tonul, și a fost impus un algoritm pentru a echilibra impactul accidentelor, al catastrofelor și al scandalurilor în punctajul general.

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

Subiectele au fost grupate în șase categorii: (1) subiecte legate de obietivele de dezvoltare durabilă stabilite de Națiunile Unite, (2) sport, (3) economie și afaceri, (4) cultură, (5) climă și mediu, (6) toate celelalte subiecte, și au fost punctate mai multe criterii, între care vizibilitatea știrilor despre subiectele menționate, tonul reflectării, ponderea subiectelor în vizibilitatea generală sau raportat la subiectele tratate, acoperirea temelor etc

Potrivit autorilor studiului, un ton general favorabil al acoperirii – în ciuda evenimentelor negative care nu se află sub controlul unui oraș – este rezultatul unei munci susținute. Acesta poate fi obținut prin știri despre evenimente sportive majore și conferințe internaționale importante. Nu orașul în sine este evaluat, ci protagoniștii care apar în reportajele despre oraș. De exemplu, Lisabona, Stockholm, Oslo și Sochi au atras toate un exces de evaluări pozitive față de cele negative, în timp ce imaginea unor orașe precum Varșovia, Paris și Istanbul a fost în mod repetat pătată de titluri negative, iar aceste tendințe au fost echilibrate în urma algoritmului de punctare.

SDG Champions 2022: Companiile cele mai angajate în domeniul schimbărilor climatice și al orașelor durabile

Pentru a determina ce companii merită să fie recunoscute pentru vizibilitatea lor în ceea ce privește Obiectivul Orașe și Comunități Durabile, au fost analizate rapoartele anuale ale companiilor sub mai multe criterii, care includ numărul de declarații referitoare la acest obiectiv, ponderea țintelor din aceste rapoarte, numărul de declarații ale directorilor executivi, vizibilitate în media internațională etc, precum și performanța în ceea ce privește Obiectivul Acțiune climatică.

Citeste și:  Primăria Brașov a semnat contractul de lucrări pentru grădinița din Bartolomeu Nord. Este prima care se construiește în acest cartier în ultimii 100 de ani

Scopul este de a determina acele companii care se remarcă în mod deosebit prin angajamentul real față de problema orașelor verzi, în loc doar să vorbească despre ea pentru că așa se așteaptă de la ele. Aspectele legate de locuințe, transport, siguranță și condiții de viață sunt cele mai promițătoare candidaturi pentru parteneriate public-private, care se reflectă în viața comunităților.

Pe măsură ce tot mai multe companii folosesc sintagma „Obiectivele de dezvoltare durabilă”, o creștere constantă a recunoașterii mărcii contribuie la creșterea sprijinului general din partea tuturor părților interesate, cu impact economic pozitiv atât asupra companiei, cât și asupra realizării proiectelor sociale cu impact pozitiv asupra dezvoltării durabile a comunităților.

Vă reamintim că, în cadrul Forumului Orașelor Verzi, Conferința Internațională de Politici Publice este evenimentul principal și cea mai mare conferință de mediu din România.

Tema Conferinței din acest an – „Provocarea Energiei – Găsește-ți puterea” – a adus la masa dezbaterii primari, funcționari publici, politicieni, experți, policy makers, reprezentanți ai sectorului de business și pe cei din sectorul ONG pentru a găsi împreună cele mai bune soluții care pot fi aplicate în problemele de mediu stringente din orașe și municipii.

Mai multe informații despre conferință și despre activitățile derulate în cadrul Forumului Orașelor Verzi, inclusiv stream-ul live al conferiței, pe https://www.fovbv.ro/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.