FOV, cel mai bun eveniment de mediu din România în 2021

Forumul Orașelor Verzi, aflat la prima ediție și organizat de Primăria Municipiului Brașov este unul dintre cele trei cele mai bune proiecte naționale de mediu premiate în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Galei Premiilor pentru un Mediu Curat, care a avut loc în 15 decembrie.

„Când am venit cu ideea Forumului Orașelor Verzi totul a început de la o mână de oameni. Pe parcurs, ni s-au alăturat zeci, sute și chiar mii de brașoveni care au devenit parte din acest demers. Astfel, Forumul Orașelor Verzi este un proiect al comunității brașovene, un proiect de care suntem mândri. Vă mulțumim pentru onoarea pe care ne-ați făcut-o cu acest premiu, premiul pentru proiecte de mediu în cadrul Galei dumneavoastră, și vă așteptăm pe toți la Brașov, anul viitor, la a doua ediție a Forumului Orașelor Verzi, între 5 și 11 septembrie 2022. Mulțumim. Suntem onorați!“, este mesajul pe care primarul Allen Coliban l-a transmis în cadrul Galei.

Citeste și:  Creștinii ortodocși și greco-catolici intră în Săptămâna Mare

Cel mai important eveniment de mediu din România în anul 2021, FOV a avut loc la Brașov, între 6-12 septembrie și a transformat orașul într-o adevărată capitală verde, timp de o săptămână.

Conferința pe teme de mediu a reunit 56 de speakeri din 12 țări, 30 de delegații ale municipiilor din România, 18 primari și viceprimari. A beneficiat de susținerea a 6 ambasade și de participarea a trei ambasadori (Suedia, Franța, Elveția), precum și de participarea reprezentanților Administrației prezidențiale, membrilor Guvernului (miniștri, secretari de stat, consilieri de stat), reprezentanți ai Parlamentului European, Comisiei Europene, ai asociaților și fundațiilor de mediu, universităților naționale și internaționale, ai mediului bancar și ai agențiilor de fonduri europene, ai mediului de business, ai consiliilor județene și locale din țară. Au fost lansate patru programe-pilot (PETrică – automat de colectare ambalaje cu recompense bilete RATBV, Pietonalizarea zonei Modarom-Star: Street Delivery – peste 5.000 de participanți, Transport gratuit RATBV în 4 zile de eveniment și Grădinița 34 – prosumator de energie regenerabilă). La cele peste 100 de activități de conștientizare pentru toți brașovenii, desfășurate în 8 zone ale Brașovului, au participat 15 ONG-uri, 22 de parteneri comerciali și peste 20.000 de brașoveni. În perioada FOV a crestut cu 40% numărul de călători cu transportul public, iar 6 milioane de oameni au auzit de acest eveniment.
La capitolul „Proiecte de mediu“ au mai fost premiate, alături de FOV, și proiectele „Deltă curată. Comunitate responsabilă“, derulat de Asociația 37, și „Îmbunătățirea condițiilor de mediu și de viață în municipiul Roman prin amenajarea Parcului Zăvoi“, derulat de Primăria Municipiului Roman.

Citeste și:  Concert vocal-simfonic excepțional sub bagheta dirijorului Steffen Schlandt, în așteptarea sărbătorilor pascale, la Filarmonica Brașov

Octavian Berceanu, fost Comisar Șef al Gărzii de Mediu și de activist de mediu a fost desemnat Personalitatea de mediu a anului, iar Premiul special dedicat jurnaliștilor i-a revenit jurnalistei Anca Iosif, „Decât o Revistă“.
Ediția a XIII-a a Gala Premiilor pentru un Mediu Curat, care a totalizat peste 85 de înscrieri și nominalizări, a fost susținută de: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Municipiilor din România (AMR), Info Cons, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, APDETIC, Radio Eco Natura, Radio România Cultural, RFI România, Cărturești și Hotnews.

Gala premiilor pentru un Mediu Curat este evenimentul anual de tradiție al Organizației ECOTIC, ce se desfășoară încă din anul 2009. Gala premiază proiectele din cadrul concursului anual “Premiile pentru un mediu curat”, o competiție verde ce își propune să promoveze inițiativele dedicate protecției mediului, conservării resurselor planetei și prevenirii risipei acestora.

Citeste și:  Sfânta Lumină va fi adusă din nou în România

ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006 cu scopul de a aduce mai multă eficiență și omogenitate în îndeplinirea responsabilităților de mediu ale acestora. ECOTIC gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a aproximativ 700 de producători și importatori afiliați.

One thought on “FOV, cel mai bun eveniment de mediu din România în 2021”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.