FSLI urechează Guvernul: ‘Sistemul pentru cursuri online riscă să se blocheze’

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) cere instituțiilor statului să doteze școlile cu infrastructură pentru cursuri online și avertizează că sistemul de învățământ riscă să se blocheze.

FSLI susține că explozia cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus înregistrate în tot mai multe școli din România reprezintă o situație pe care guvernanții ar fi trebuit să o anticipeze, potrivit Mediafax.

„Școlile se vor închide, iar cursurile vor avea loc în scenariul roșu, respective în mediul online. Din păcate, însă nici la această oră, după prima săptămână din noul an școlar, unitățile de învățământ nu au fost dotate cu infrastructura necesară: lipsesc din multe localități tabletele pentru elevi și cadre didactice, precum și conexiunea la internet a școlilor”, susțin reprezentanții FSLI.

Citeste și:  Tradiții Pascale la Reduta: Expoziție de ouă încondeiate și icoane pe sticlă și atelier cu meșter popular, miercuri, 24 aprilie

Potrivit acestora, cursurile nu pot avea loc, iar elevilor li se încalcă un drept fundamental, acela de a beneficia de acces la educație.

FSLI consideră că în absența unui program național guvernamental, prin care să se asigure echipamente elevilor și cadrelor didactice, sute de mii de elevi nu vor avea posibilitatea să participe la școala online.

„Speranța că autoritățile locale vor asigura aceste echipamente este deșartă, pentru că puține sunt cele care au fondurile necesare, iar varianta ca unitățile de învățământ să facă proiecte, prin care să achiziționeze echipamente, este și ea utopică”, au mai spus sindicaliștii din educație.

Aceștia atrag atenția și asupra faptului că în alte țări, precum Germania, cursurile au fost reluate în condiții bune, datorită aplicării unui sistem de testare COVID-19 la nivelul unităților de învățământ, iar în acest fel au fost depistate cazurile de persoane bolnave și izolate de restul populației școlare.

Citeste și:  Yiwen Shen și Marko Džomba au electrizat Sala Patria cu un concert memorabil alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Brașov

„Guvernul României, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății trebuie să se implice pentru a remedia lacunele legislative în ceea ce privește protecția copiilor și a angajaților care au diferite afecțiuni și care îi pot transforma în victime ale noului coronavirus”, au mai spus reprezentanții FSLI.

Președintele FSLI, Simion Hăncescu, declară că, din păcate, a anticipat acest scenariu pesimist.

„Multe dintre unitățile de învățământ devin bombe epidemiologice, pentru că instituțiile statului nu și-au făcut treaba, deși au avut luni bune la dispoziție în care să aplice un plan bine pus la punct de măsuri prin care să fie protejați atât elevii, cât și angajații din sistem”, a spus Hăncescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.