Gala Societății Civile, organizată de Fundația Comunitară Țara Făgărașului, și-a desemnat câștigătorii, săptămâna trecută. În cadrul evenimentului desfășurat în Ceatatea Făgăraș au fost premiați cei care fac fapte bune, inspiră prin viziunea și modul lor de implicare.
Potrivit publicației Bună Ziua Făgăraș, organizatorii au dorit să arate că „în Țara Făgărașului există o societate activă, una pe care ne putem baza și de la care avem ce învăța pentru o și mai bună dezvoltare a comunității din care facem parte. Cu fonduri multe sau puține, de multe ori numai prin voluntariat, oamenii cu gânduri bune din Țara Făgărașului acționează în beneficiul comunității. Inițiativele lor, adevărate modele de implicare, de multe ori se uită sau sunt cunoscute doar în cercuri restrânse”.
Juriul a desemnat câștigătorii dintre nominalizările făcute de locuitori din Țăra Făgărașului, urmărind mai multe criterii: relevanță (gradul în care proiectul răspunde unor nevoi sau unor probleme identificate în comunitate); eficacitate (gradul în care proiectul și-a atins obiectivele); coerență (existența unei corespondențe între: nevoi identificate – obiective – activități – resurse – rezultate); impact (rezultatele unui proiect, schimbările generate pe termen mediu sau lung, efectele pozitive sau negative pe care le-a indus), notează sursa citată.
Lista cu câștigătorii:
VOLUNTARUL IMPLICAT
Alexandru Mihai Renghea – Impactul activității lui Alex Renghea, voluntar al asociației ACUM e bivalent, scrie George Moldovan, care a făcut nominalizarea: „cantitativ, face mai mult decât noi, ceilalți, și e mereu acolo unde e nevoie, iar calitativ, prezența lui îi face pe ceilalți să creadă mai mult în ce fac, îi face să se deschidă și să crească calitatea relațiilor celor din comunitate”.
TINERI DE BINE
Organizatorii Central Stage Făgăraș – Central Stage Făgăraș este, probabil, singura etapă de Cupă Națională, la orice sport, organizată de o echipă de adolescenți – scrie George Moldovan, care a făcut nominalizarea. Acești tineri au muncit, în zile reci de iarnă pentru amenajarea unui traseu complex de ciclocros, gândit în totalitate de ei și apreciat de președintele Federației Române de Ciclism; evenimentul a fost lăudat și la premierea sezonului de Cupă Națională.
DIN PASIUNE PENTRU
Cristina Dudan – Profesor de biologie, pasionată în special de anatomie, Cristina Dudan a depus un proiect de bugetare participativă prin care a obținut o finanțare de 72.000 RON pentru crearea unui Centru de instruire în acordarea primului ajutor, dotarea tuturor școlilor din oraș (o premieră în România la vremea respectivă) cu defibrilator extern automat, trusă sanitară și manuale de prim ajutor premedical. Premiera a fost recunoscută de Inspectoratul Școlar Brașov și a ajuns pe posturile naționale de știri. De asemenea, a participat la Conferințele Super Teach, prezentând acest model de bună practică din Făgăraș, a susținut ateliere de formare în acordarea primului ajutor premedical la Școala de Vară pentru liceu, gimnaziu și grădiniță, la Baia Mare și a susținut ateliere de formare în acordarea primului ajutor premedical, pentru profesori, în cadrul Universității de Vară Merito, de la Suceava.
COMPANIA IMPLICATĂ
Demgy Făgăraș – Propusă de Andreea Râmbeț, care argumentează: „Demgy Făgăraș nu este doar o unitate de producție, ci este și o entitate care este implicată în viața comunitătii, care sprijină dezvoltarea sănătoasă a copiilor, a adulților, a familiilor din comunitatea făgărășeană, oferind sprijin material, financiar și nu numai”. Și George Moldovan a nominalizat compania, adăugând că Demgy a contribuit la organizarea Alergăraș, Făgăraș Rocks!, Central Stage Făgăraș, campaniile de curățenie în natură și campaniile de reabilitare a rețelei de trasee montane.
Regalo Forest – A susținut în ultimii ani în mod constant o serie de evenimente și proiecte recurente ale Fundației Comunitare (Bikeathon, Fondul Permanent al Țării Făgărașului, Făgăraș Însuflețit – Sinagoga), contribuind astfel la dezvoltarea comunității. Radu Popa, reprezentantul acestei companii, a ales să se implice în diverse inițiative comunitare, oferind mai mult decât sprijin financiar: disponibilitate, timp și implicarea propriilor angajați. „Radu și echipa lui s-au încadrat perfect în echipa de voluntari ai proiectului, iar atmosfera creată a devenit molipsitoare pentru trecătorii de pe strada alăturată”.
LIDERUL CARE SCHIMBĂ LUMEA
Natalia Corlean – Domeniul în care își desfășoară activitatea este cel al educației non-formale, dar și al asistenței sociale. Acțiunile constau în activități cultural-educative dedicate în special copiilor, tinerilor, dar și adulților membri ai Asociației „Doamna Maria Brâncoveanu”. A fost propusă pentru acest premiu de Darius Constantinescu, care adaugă că începând cu anul 2017, anul activării Asociației Doamna Maria Brâncoveanu, câteva generații de copii și tineri au ales să accepte provocarea de a participa la oferta diversificată de activități propuse de Natalia Corlean. Ei „dau mărturie despre modul în care le-a influențat schimbarea în bine apartenența la marea și frumoasa familie ADMB”.
ECHIPA ANULUI
Trupa Thalia – Este trupa de teatru a Casei Municipale de Cultură Făgăraș, înființată în anul 1997, formată din tineri cu vârste cuprinse între 13-16 ani, condusă cu măiestrie de către Ionuț Sas. Trupa Thalia a realizat spectacole care au fost primite cu bucurie de către publicul din Făgăraș și nu numai. Obiectivele principale al trupei sunt de a promova tinerii talentați și de a aduce zâmbetul pe chipul fiecărui spectator. Propunerea a fost făcută de Angelica Benga.
PROMOTOR AL ARTEI, CULTURII ȘI TRADIȚIILOR ÎN ȚARA FĂGĂRAȘULUI
KraftMade (Marlene și Alex Herberth) – Marlene lucrează în medii diferite, de la textile la gastronomie și relația lor cu geografia originară, fiind o țesătoare de fire, idei și povești cu background în antropologie și politologie culturală – scrie Oana Mitea, care face nominalizarea. Alex este restaurator în lemn și tâmplar de artă cu o experiență de 20 ani, creator de obiecte unicat utilizând materiale precum lemn și metal, oase și pietre. De asemenea, cercetează, arhivează și transmite tehnici meșteșugărești provenite de la breslele transilvănene. KraftMade a fondat un studio de slow design care are ca focus textilele și lemnul, legătura dintre patrimoniu și viitor.
BUNĂTATEA CARE SCHIMBĂ LUMEA
La această categorie au câștigat toți cei care au fost nominalizați:
Pr. Sergiu Dudan, Dorin Lupe, Кyle Groza, Iulian Șimodi, Andrei Mogâldea, Ovidiu Popa, Elena Daniela Graură.
IMPACT ÎN COMUNITATE
Asociația Bun venit în Transilvania – Pentru proiectele „Supraviețuire împreună”, „Așa lucrează cercetătorii! – Explorăm lumea ascunsă mică și mare”, „Apa e viață”, „Bărcut – stația de tranzit”. Este o organizație mică, din care fac parte două persoane extraordinare, Michael și Christiane Schöll, care s-au transferat din Germania în anul 2015 în satul Cobor, unde locuiesc împreună cu cei 4 copii ai lor. Scopul principal al organizației pe care au înființat-o este acela de a promova educația și integrarea copiilor din zona în care activează, mai exact din satele Cobor și Lovnic. După izbucnirea războiului din Ucraina, au fost direct implicați în transferul refugiaților, găzduirea lor în zonă și asigurarea celor necesare.
INCLUZIUNE SOCIALĂ
Fundația REGEN – Fundația a fost nominalizată de către Ioana Ramba pentru programul de integrare a refugiaților din Ucraina. Prin Centrul Orizontul Speranței de la Săvăstreni, Fundația Regen a oferit protecție și ajutor pentru peste 150 de refugiați ucraineni. Au organizat tabere de incluziune pentru tinerii ucraineni și cei români, au avut peste 45 de voluntari. Fundația Regen are mai multe proiecte și programe printre care: clubul pentru teme care oferă ajutor academic pentru copii cu varsta cuprinsa intre 8 și 15 ani, în trei locații diferite, atelier de tâmplărie sau Centrul Orizontul Sperantei care este un centru de tranziție pentru baieti între 18 și 25 de ani. Scopul lor este de a aduce speranta în viețile tinerilor care provin din medii defavorizate și de a-i pregăti pentru o viață stabilă ca adulți.
PROMOTOR AL EXCELENȚEI ÎN EDUCAȚIE
Cristina Dudan – Cu un palmares greu de rezumat, care depășește cu mult activitatea la clasă, Cristina, profesor de biologie la Colegiul Național „Radu Negru” a obținut Premiul Național Profesor Merito 2020, în cadrul Galei Merito de la Summitul Romanian Business Leaders. Este profesor în proiectul Național “Educație la Înălțime” cu 4 lecții realizate integral și susținute în transmisiune directă, dintre care 1 lecție despre patrimoniul istoric și cultural al Țării Făgărașului, a obținut finanțare prin program de bugetare participativă și a dotat școlile din Făgăraș cu defibrilator extern automat, a achiziționat manechine de prim ajutor și susține voluntar ateliere de prim ajutor pentru profesori, elevi, realizează ore interactive, pe bază de proiect, investigații în teren, experimente și lucrări practice, ore de anatomie în care folosește corpul uman 3D, realizează tabere și excursii cu elevii pentru activități experiențiale. Împreună cu 2 colegi din școală, derulează un proiect finanțat prin Fondul Științescu, în care biologia și chimia sunt învățate mai ușor cu ajutorul picturii și modelajului. Este pasionată de muzică și aleargă la maratoane sprijinind cauze sociale.
PROMOTOR AL MEDIULUI NATURAL
Asociația pentru Turism, Educație și Cultură – Berivoi – ATEC Berivoi a inițiat în 2021, împreună cu organizația parteneră, Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor (SKV) – filiala Țara Fagarasului, demersuri pentru amenajarea și omologarea unor trasee montane în zona Berivoi, Dejani, Valea Radului. Inițiativa ATEC – SKV aduce beneficii atât comunităților locale, cât și imaginii Țării Făgărașului în ansamblul ei.Munții Făgărașului constituie principala atracție a regiunii, iar amenajarea unor trasee noi contribuie atât la creșterea numărului de turiști, prin oferirea de noi atracții, cât și la crearea unui cadru pentru organizarea unor evenimente sportive cu specific montan. În mod direct, creșterea numărului de turiști și organizarea unor activități și evenimente care atrag vizitatori, oferă comunităților locale ocazia de a oferi servicii (cazare și masa, dar nu numai), in consecință aduc venituri în comunitate, crescând în același timp vizibilitatea și atractivitatea Țării Făgărașului. Propunere făcută de Ioana Ramba.
Premiul Special al Juriului
Ionuț Androne – În această secțiune au fost încadrate toate proiectele înscrise în cadrul Galei Societății Civile, în toate categoriile mai sus menționate, care reflectă originalitate în soluțiile propuse la problemele și nevoile identificate, în modul de abordare a acestora și în produsele proiectului. Originalitatea este dată de modul în care proiectul se diferențiază de alte intervenții, ca model și ca soluție socială sau educațională, aducând un plus de valoare.
Ediția de anul acesta a Galei Societății Civile a fost organizată în cadrul proiectului „Dezvoltarea Capacității ONG-urilor din Țara Făgărașului” – proiect derulat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului în parteneriat cu Institutul de Cercetare Făgăraș și Fundația Mihai și Maria Frățilă, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014 – 2021.
Scopul proiectului este de a oferi ONG-urilor din Țara Făgărașului oportunități pentru creșterea capacității organizaționale. Primele etape prevăd maparea societății civile din regiune și crearea a două hub-uri (centre de resurse) care să deservească Țara Făgărașului pe termen lung; urmează oferirea unor sesiuni gratuite de training pentru beneficiarii proiectului. Detalii despre proiect găsiți și pe site-ul dedicat: https://societateacivilatf.ro/.