Ghidul pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor de mediu, lansat în dezbatere publică

Primăria a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind finanţarea nerambursabilă din bugetul Municipiului Braşov a proiectelor de mediu, care propune regulile prin care Municipiul Brașov va acorda, în anul 2022, finanţări nerambursabile pentru proiecte de informare, educare și conștientizare privind protecția mediului propuse de organizații nonprofit.

„În anul 2021, cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, Municipiul Brașov a acordat pentru prima dată finanţări nerambursabile pentru proiecte de mediu. Municipalitatea are o viziune nouă despre protecția mediului, despre a face din Brașov un oraș mai verde și mai prietenos, în care oamenii să se simtă acasă. Pe de altă parte, am observat și un interes din ce în ce mai crescut din partea brașovenilor pentru implementarea unor astfel de proiecte, și inclusiv în propunerile câștigătoare prin programul de bugetare participativă, o bună parte dintre acestea propun soluții care au legătură cu îmbunătățirea calității mediului. Din acest motiv, am propus ca anul acesta bugetul total alocat alocat Ghidului de finanțare nerambursabilă a proiectelor de mediu să crească, iar noua versiune a acestui ghid, pe care o supunem acum dezbaterii publice, este una îmbunătățită și care sper să întrunească așteptările celor care activează în acest domeniu. Așteptăm propunerile tuturor celor interesați până în 18 martie și sper să avem un ghid de finanțare mai bun, care să ne aducă proiecte valoroase pentru comunitate“, a declarat primarul Allen Coliban

Citeste și:  Craiova pe locul 1; Brașovul pe locul 20; într-un top cu cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa

Față de Ghidul propus anul trecut, cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, anul acesta Ghidul propune o serie de modificări. Una dintre cele mai importante se referă la posibilitatea ca proiectele propuse să se desfășoare atât pe parcursul anului, cât şi în perioada de desfăşurare a Forumului Oraşelor Verzi, cu condiția ca măcar o activitate adresată publicului larg din proiect să se desfășoare în timpul FOV

O altă modificare se referă la creșterea de cinci ori a bugetului alocat finanțărilor nerambursabile, de la 100.000 la 500.000 de lei, dar și a valorii maxime pe proiect, de la 20.000 la 100.000 de lei. De asemenea, nicio finanţare nerambursabilă nu poate depăşi 90% din bugetul total al proiectului, iar solicitanţii trebuie să asigure obligatoriu contribuţia minimă între 10% şi 50%, în funcţie de suma solicitată ca finanţare.

Ca și anul trecut, ariile tematice eligibile sunt: Mobilitate și transport alternativ, Managementul deșeurilor, Spații verzi și reconversie urbană, Calitatea aerului și Energie regenerabilă.

Citeste și:  Hochei: Corona Brașov a câștigat meciul din deplasare cu CSM Galați. Scor 7-2

Vor fi finanțate proiectele care au ca obiective informarea, conștientizarea și educarea cetățenilor din aceste arii tematice, fiind încurajate proiectele cât mai inovatoare. Forma proiectelor poate varia de la proiecte culturale (de tip expoziții, instalații multimedia, proiecții de film, etc), la proiecte sportive (competiții, evenimente de sport de masă, etc) și până la proiecte

Potrivit proiectului de ghid de finanțare a proiectelor de mediu, acordarea de finanţări nerambursabile se realizează pe bază de selecţie a cererilor de finanţare. Finanţările nerambursabile nu se acordă pentru activităţi generatoare de profit, nu pot fi folosite pentru acoperirea unor debite ale beneficiarilor și se acordă numai pentru proiectele care se derulează în Municipiul Braşov. De asemenea, cel puțin o activitate adresată publicului larg trebuie să se desfășoare în perioada Forumului Orașelor Verzi 2022 ( 5-11 septembrie 2022).

Propunerea de Ghid supusă dezbaterii publice și documentele atașate poate fi accesată urmând link-ul:

https://www.brasovcity.ro/ro/consiliul_local/proiecte_de_hotarare_dezbatere_publica/13309/

sau pe portalul www.brasovcity.ro, secțiunea Consiliul Local, Proiecte de hotărâre-dezbatere publică.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, persoanele interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de act normativ, pe e-mail infopublice@brasovcity.ro, către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program Luni-Joi, 8.00-14.00, cu pauză de dezinfecție între 11.00-11.30, și vineri de la 8.00-13.00, cu pauză de dezinfecție între 11.00-11.30). Pe site-ul primăriei, la adresa menționată, există de asemenea un formular on-line prin intermediul căruia pot fi transmise propuneri.

Citeste și:  300 de vieți salvate! Peste 130 de persoane au mers să doneze sânge la Ministerul Finanţelor

Data limită pentru transmiterea acestora este 18 martie 2022 inclusiv.

Anul trecut, primul an în care Primăria Brașov a acordat finanțare nerambursabilă pentru proiecte de mediu, au câștigat finanțare șase propuneri, cu o paletă foarte largă de activități: de la „Școala Pământului“, un proiect de educație non-formală cu nouă ateliere pentru copii și o piesă de teatru, până la ateliere de învățare a mersului pe bicicletă sau lansarea unei aplicații privind amprenta de carbon a fiecărui brașovean, ori identificarea, cu ajutorul cetățenilor, a speciilor de arbori invazive din Brașov și înlocuirea lor cu specii care cresc calitatea aerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.