Granturi pentru jurnaliști printr-un nou proiect-pilot al Comisiei Europene: „Media locală pentru democrație”

Mass-media locală va putea să dezvolte ediții digitale, să își îmbunătățească distribuția sau să își analizeze audiențele, prin granturi în valoare medie de 40.000 EUR, finanțate prin noul proiect pilot al Comisiei Europene: „Media locală pentru democrație”.

Proiectul, cu un buget de 2 milioane EUR, va începe in februarie 2023. Participanții selectați vor primi granturi pentru inovare și, în plus, vor beneficia de formare pentru a-și îmbunătăți impactul social și sustenabilitatea financiară. Se urmărește și cartografierea, „deșerturilor media” – grupuri de oameni sau zone, pe care mass-media independentă nu le acoperă în rapoartele sau distribuția de știri, mai ales pentru că nu există profit de făcut.

Citeste și:  Începe cea de-a III-a ediție Orchestra's Conductor Competition

Proiectul, care va dura 18 luni, va avea două componente.

Prima activitate este o analiză a fenomenului deșerturilor de știri și o cartografiere a zonelor de risc. Rezultatul va lua forma unei hărți interactive, precum și a unor rezultate suplimentare, cum ar fi cartografierea la nivel național, indicând comunitățile care au pierdut sau riscă să își piardă accesul la știri de calitate, independente și pluraliste la nivel local și regional. Cartografierea va fi finalizată până la sfârșitul anului 2023.

A doua activitate va consta într-o schemă de finanțare a mass-mediei în atenția mass-mediei locale, regionale și comunitare. Cel puțin 30 de granturi, în valoare totală de 1 200 000 EUR, vor fi acordate mass-mediei locale pentru inovare, de exemplu în ceea ce privește strategiile de venituri, oferta de conținut sau abordările de implicare. În plus, centrele de informare vor beneficia de asistență tehnică (mentorat) pentru a le ajuta să își consolideze reziliența pe termen lung. De asemenea, proiectul va identifica și va împărtăși la nivel transfrontalier cele mai bune practici de transformare a mass-mediei locale și regionale, culminând cu un „Festival al mass-mediei locale” către sfârșitul proiectului.

Citeste și:  Bursa Locurilor de Muncă Brașov revine pe 17 mai!

Mass-media locală, regională și comunitară va putea solicita finanțare pentru schema de granturi – care urmează să fie gestionată de Journalismfund.eu – în cadrul a două cereri de propuneri, care urmează să fie publicate în jurul lunilor martie și iulie 2023. Detaliile, inclusiv cele privind criteriile de eligibilitate, vor fi publicate într-o etapă ulterioară. Nu va fi necesară cofinanțarea, iar proiectele vor garanta independența editorială deplină.

Mass-media și jurnaliștii interesați de mai multe oportunități de finanțare prin Uniunea Europeană pot găsi apeluri deschise în pagina dedicată apelurilor pentru sectorul media de știri.

Sursa, europedirectrasnov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.