Groapa de 2,2 milioane de euro din curtea Spitalului Județean Brașov

Vechile metehne de dinainte de ’89, când lucrurile se făceau pompieristic pentru a zugrăvi realitatea după cum visau aleșii, persistă încă. O demonstrează din plin șantierul, dacă poate fi numit așa, deschis pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov. În luna aprilie, ministrul Sănătății Sorina Pintea a venit la Brașov, lucru care a generat o forfotă incredibilă din dorința autorităților de a-i demonstra ministrului că șantierul este gata. Sorina Pintea a plecat, iar groapa, că altceva nu e, a rămas în același stadiu.

Călin Cobelschi managerul unității recunoaște că pe şantier este linişte de multe săptămâni şi spune că a trimis la Minister toate documentaţiile necesare dar şi o scrisoare în acest sens dar nu a primit încă niciun răspuns.

Noua unitate de primiri urgenţe a Spitalului Clinic judeţean de Urgenţă Braşov, rezultată prin modernizarea şi extinderea actualului spital, este o investiţie de 10,5 milioane lei (2,2 milioane euro), care ar trebui să fie finalizată în 18 luni, deci până la finele anului 2020. Finanţarea vine printr-un credit de la Banca Mondială, accesat de Guvernul României. Contractul de lucrări a fost semnat de ministrul Sănătăţii Sorina Pintea pe 8 aprilie, iar pe 17 aprilie, când Pintea a ajuns la Braşov, pe terenul unde se face extinderea era deja săpată o fundaţie, atât cât să justifice accesarea creditului. După plecarea ministrului, lucrările au rămas în același stadiu: adică o groapăpărăsită. De lucrările se ocupă General Services Construct Bucureşti SRL, aceeaşi firmă care s-a ocupat şi de lucrările de la Spitalul Universitar Bucureşti, Spitalul Pantelimon, spitalul de la Giurgiu şi mai multe maternităţi.

Conform proiectului, viitoarea unitate de primiri urgențe a spitalului va avea subsol şi parter şi va cuprinde printre altele, un spaţiu pentru rezidenţi şi pregătirea acestora şi spaţii pentru intervenţii, pe 1.200 de metri pătraţi, din cei 1800 puşi la dispoziţie. Încă din 2016, Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a reface unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor din Braşov şi Oradea. Lucrările la Oradea au început în ianuarie, iar la Braşov, şantierul ar fi trebuit deschis până la sfârşitul lunii aprilie. Tot din 2016, Ministerul Sănătăţii a făcut şi unele achiziţii pentru UPU Braşov, echipamentele fiind acum în funcţiune. Ele vor fi mutate în noua UPU, când clădirea va fi operaţională. În prezent, având în vedere că o parte din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este în şantier, UPU funcţionează în spaţiile ocupate în trecut de Ambulatorul integrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.