Guvernul amână cu un an termenul de la care funcționarii publici sunt obligați să depună declarațiile de avere în format online

Guvernul amână termenul de la care funcţionarii publici au obligaţia de a depune declaraţii de avere şi interese în format exclusiv online, certificate cu semnătură electronică calificată, admiţând că nu există infrastructura necesară pentru realizarea acestei obligaţii de la 1 ianuarie, aşa cum ar fi trebuit.

”Începând cu data de 01.01.2023, toţi deponenţii prevăzuţi de art. 1 alin.(1) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice (…) au obligaţia de a depune declaraţii de avere şi de interese semnate exclusiv cu semnătură electronică calificată. În cursul anului 2022, prin intermediul platformei e-DAI, au fost transmise Agenţiei Naţionale de Integritate un număr de 769.542 de declaraţii de avere şi de interese, dintre care doar 123.535 au fost semnate cu semnătură electronică calificată, respectiv 16% din numărul total. Având în vedere procentul foarte scăzut al declaraţiilor de avere şi de interese transmise cu semnătură electronica calificată, precum şi numeroasele solicitări venite din partea persoanelor responsabile, prin care se comunică insuficienţa fondurilor pentru achiziţionarea semnăturilor electronice calificate, preconizăm că în anul 2023 numărul declaraţiilor de avere şi de interese transmise prin intermediul e-DAI va scădea considerabil”, se arată în Nota de fundamentare a documentului.  

Citeste și:  Code for Romania reunește la București ONG-urile europene pentru prima inițiativă de observare independentă consolidată a alegerilor europarlamentare la nivelul UE

Potrivit iniţiatorilor, majoritatea deponenţilor nu vor transmite declaraţiile de avere şi de interese, întrucât nu dispun de o semnătură electronică calificată, ceea ce este de natură să afecteze activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate.  

”Totodată, se constată că numeroase instituţii şi autorităţi publice sunt, în continuare, în imposibilitate financiară şi tehnică de asigurare a numărului necesar de certificate cu semnătură electronică calificată pentru depunerea declaraţiilor de avere. Toate aceste elemente reprezintă o situaţie extraordinară care impune o intervenţie legislativă în regim de urgenţă, în vederea prorogării termenelor privind depunerea declaraţiilor de avere şi de interese exclusiv în format electronic şi certificate cu semnătură electronică calificată”, se mai arată în document.  

Citeste și:  O realizare importantă de care beneficiază comunitatea defavorizată din comuna Racoş: deschiderea Centrului multifuncțional de sănătate, igienă și educație

Actul normativ prevede că declaraţiile vor putea fi depuse în anul 2023, în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată sau cu semnătură olografă, prin intermediul e-DAI.  

Noul termen până la care trebuie depuse cu semnătură electronică calificată este 1 ianuarie 2024.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.