Guvernul oferă facilităţi fiscale firmelor și persoanelor care ajută refugiaţii din Ucraina

Afectate de războiul din Ucraina vor putea să acceseze anumite facilități fiscale speciale, conform unui proiect de OUG discutat azi în ședința Executivului. Măsurile se vor aplica până la sfârșitul anului 2022 și vor viza atât PFA-urile, cât și plătitorii de impozit pe profit și impozit micro.

În primul rând, persoanele fizice și juridice vor putea dona sume de bani, până la finalul anului 2022, către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care să fie folosite pentru ajutorarea celor care vin în România din cauza războiului din Ucraina, reiese din proiectul de OUG. Astfel, prin derogare de la prevederile Codului fiscal:

  • plătitorii de impozit pe profit vor putea deduce la calculul rezultatului fiscal respectivele donații în bani;
  • plătitorii de impozit micro vor putea să scadă din baza impozabilă donațiile;
  • persoanele fizice care determină veniul net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, vor putea deduce cheltuielile cu donațiile.

Conturile pentru donații vor fi publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne. Vor exista un cont la Trezorerie, în care donațiile vor putea fi făcute prin virament bancar, prin plată online prin Ghiseul.ro sau prin plată la POS la unitățile Trezoreriei, și conturi deschise la bănci.

În al doilea rând, proiectul de OUG prevede măsuri pentru cheltuielile cu bunurile acordate și serviciile prestate de contribuabili pentru persoanele afectate de război (aplicabile până la finele anului 2022):

  • plătitorii de impozit pe profit:
    • vor putea beneficia de o deducere limitată la calculul rezultatului fiscal (cheltuielile se vor însuma cu cheltuielile sociale de la art. 25, alin. 3, lit. b din Codul fiscal și vor fi deduse în limita cotei de 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului); sau
    • nu vor beneficia de deducere, dar vor însuma cheltuielile cu cele de sponsorizare/mecenat/burse private de la art. 25, alin. 4, lit. i din Cod și vor scade valoarea însumată din impozitul pe profit datorat, în limita prevăzută la art. 25, alin. 4, lit. i (valoarea mai mică dintre valoarea calculată prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri și valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat);
  • plătitorii de impozit micro: cheltuielile se vor însuma cu cele din sponsorizări de la art. 56, alin. 1^1 din Cod și valoarea însumată se va scade din impozitul micro datorat, în limita prevăzută la art. 56, alin. 1^1 (20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care s-au înregistrat cheltuielile);
  • persoanele fizice care determină venitul net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, le vor considera drept cheltuieli deductibile cu condiția încadrării în limitele de la art. 68, alin 5, lit. a (sponsorizări/mecenat/burse private – în limita unei cote de 5% din baza de calcul) și c (cheltuieli sociale, în limita sumei obținute prin aplicarea unei cote de până la 5% asupra valorii anuale a cheltuielilor efectuate cu salariile personalului) din Codul fiscal.

Important este că bunurile vor putea fi acordate și serviciile vor putea fi prestate, la solicitatea Departamentului pentru situații de urgență din Ministerul Internelor, fie direct, fie prin intermediul ONG-urilor dornice să ajute (pe bază de documente justificative).

Atenție! Proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.