Halucinant: Jumătate din aria protejată Stejărișul Mare a dispărut în ultimii patru ani

Dezastrul este inimaginabil: Rezervația Naturală Stejărișul Mare s-a înjumătățit în doar patru ani. O hartă realizată de INDACO evidențiază adevărata dimensiune a dezastrului. Aplicația permite suprapunerea suprafeței ariilor protejate existente în 2016, pentru cele de acum: rezultatul este inimaginabil: mai mult de jumătate a dispărut.

Cazul este prezentat pe pagina de Facebook de senatorul Allen Coliban.

„Am primit o atenționare din partea grupului STOP Defrișărilor, prin care se arată diminuarea drastică a rezervației naturale Stejerișul Mare.
Brașovenii o cunosc drept aria protejată aflată pe partea dreapta (cum urci) a Drumului Poienii. Micșorarea suprafeței a fost evidențiată prin demersul celor de la INDACO (https://www.facebook.com/daniel.iane/posts/10219065095992898), care au făcut o aplicație ce permite suprapunerea limitelor din 2016 cu cele rezultate prin INSPIRE – http://www.inspectorulcivic.ro/…. Să privim mai în detaliu cum stau lucrurile.

Rezervația naturală Stejerișul Mare a fost declarată arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000 – în Anexa I, indicativ 2.256. În lege, suprafața este de 16,3 ha – http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text….
Cu toate acestea, pe harta limitelor ariilor protejate, suprafața rezervației apărea, până de curând, ca fiind mult mai mare (aproximativ 300 ha). Autoritățile ar putea spune că a fost vorba despre o eroare materială izolată, pe care noile limite INSPIRE o corectează. Totuși, cum se face că pe siteul European Environment Agency rezervația a fost raportată de către autoritățile române cu aceeași suprafață de 300 ha – https://eunis.eea.europa.eu/sites/183838? La fel apare și pe protectedplanet.net, 300 ha! Pe plan mondial, unde ne mândrim cu câte arii protejate are România, am raportat suprafața rezervației ca fiind de aproape 20 de ori mai mare decât în textul de lege. Care este adevărul, așadar?

Citeste și:  Brățările electronice menite prevenirii abuzurilor domestice vor fi implementate în Brașov, precum și în alte 36 de județe

L-am sunat vineri pe Ministrul Mediului, Costel Alexe. Nu mi-a răspuns. I-am trimis și un mesaj. Nu mi-a răspuns. Luni este ziua de trimis interpelări, îi voi cere un răspuns oficial, ce ar trebui să vină în maxim 20 de zile și de care nu poate fugi.
Proiectul INSPIRE, prin care s-au cheltuit o grămadă de bani europeni tocmai pentru a avea o cartare exactă, cu limite GIS, a ariilor protejate, s-a finalizat de câțiva ani și a fost recepționat de Ministerul Mediului, însă pentru a fi puse în aplicare mai era nevoie de o Hotărâre de Guvern. Acest lucru nu s-a întâmplat în toate guvernele PSD-ALDE, un motiv posibil fiind că în lipsa limitelor INSPIRE intervențiile asupra ariilor protejate, aflate sub tirul diverselor zone de interese, ar fi fost mult mai arbitrare, mai “negociabile”. Și asta cu toate că neaprobarea limitelor INSPIRE ar fi putut să ne ducă în infringement și chiar să ne pună să returnăm banii europeni cheltuiți.

Citeste și:  Brățările electronice menite prevenirii abuzurilor domestice vor fi implementate în Brașov, precum și în alte 36 de județe

M-am luptat pentru aprobarea limitelor INSPIRE, în pofida vocilor care spuneau că, în multe cazuri, ele prezintă erori mari. Am argumentat că ținându-le la sertar, oricum nu vor fi corectate, doar punerea lor în aplicare, cu o perioadă prevăzută pentru dezbatere/corectare, putând debloca lucrurile. Tocmai din acest motiv m-am luptat pentru HG-ul de aprobare a limitelor INSPIRE, fiind unul dintre punctele care au condiționat votul de învestitură dat guvernului PNL.

Există două aspecte importante în această discuție.
Primul, legat de presiunea imobiliară din zonă și de intențiile enunțate de primarul Scripcaru, de a deschide o nouă legătură cu Drumul Poienii, din strada Cărămidăriei (https://www.bizbrasov.ro/…/primaria-face-o-legatura-intre-…/).
Al doilea, legat de rolul/utilitatea pădurilor din jurul Brașovului. Am vorbit despre aceste lucruri cu prilejul scanadalului iscat de drumul forestier Gorița, când am explicat că pădurile acestea au rol principal recreativ și peisagistic, pe lângă cel natural, de plămân verde al unui oraș foarte poluat. Am spus, încă de atunci, că trebuie să ne gândim la un regim strict de protecție pentru aceste păduri periurbane. Între timp, am găsit și soluția optimă, împreună cu Mihai OrleanuFlorin Stoican și colegii din USR Brașov – gruparea tuturor pădurilor aflate în proprietatea Municipiului Brașov într-un mare parc natural. Vă dau și o veste bună – am depus proiectul Parcului Natural Brassovia Geoparc UNESCO în cadrul apelului de bugetare participativă. Voi reveni cu detalii pe acest subiect” a scris senatorul Allen Coliban pe pagina de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.