
Vineri, 14 februarie, de Valentin,s Day, brașovenii au avut parte de o frumoasă prestație din partea unei formații care rezistă mai bine de 46 de ani pe prima scena a muzicii pop-rock românești! O Sala a Sporturilor plină cu spectatori de toate vârstele veniți s- asculte și să vadă trupa lor preferată.
Holograf este o formație românească de muzică rock înființată la București în 1977 la Casa de cultură a studenților ,, Grigore Preoteasa,, din București, de muzicianul Mihai Pocorschi. Este printre cele mai de succes trupe din România, fiecare dintre albumele lor conținând câteva cântece care au ajuns hit-uri în România.
Formația este în continuare foarte activă și realizează turnee lungi, cu concerte foarte bine primite de public.
În anii 1990,dupa un stil de rock tradițional românesc cu accente inspirate din rock-ul mondial, trupa și-a schimbat stilul într-un rock modern destul de comercial.
În 1978 Mihai Pocorschi, Eugen Sonia, Boris Petrof, Cristian Lesciuc și Ştefan Rădulescu au fost muzicienii care au reprezentat primul “nucleu” al Holograf-ului. La scurt timp după aceea, în 1979, au fost coptați doi membri noi: Edi Petrosel (tobe) și Tino Furtuna (clape), ei rămânând până azi în componența formației.
Anul 1986 deschide drumul spre o carieră reală. Apar noi membri, ajungându-se la formula : Edi Petrosel, Tino Furtuna, Dan Bittman, Ion Olteanu si Marti Popescu. In aceasta componenta este imprimat urmatorul album , “Holograf 2”, lansat in 1987. Tot atunci Marti Popescu este inlocuit de Iulian Vrabete si lucrurile vor ramane neschimbate in urmatorii ani.
Între 1991 și 1993 Holograf cânta în Olanda. “Banii vorbesc”, unul dintre cele mai importante albume ale trupei este lansat in 1992, urmand ca adevaratul lui mesaj sa fie inteles mai tarziu.
Chitaristul Florin Ochescu este inlocuit in ’93 de Romeo Dediu, care ramane de atunci in trupa. Formatia incepe din noua activitate din Romania si spectacolele de succes in intreaga tara. Prin colaborarea cu Captain Records, un album ce contine versiuni în limba engleză ale pieselor Holograf este lansat în Italia.
Printre cele mai cunoscute cântece realizate de Holograf sunt „Umbre pe cer”, „Singur pe drum”, „Ochii tăi”, „Banii vorbesc”, „Dincolo de nori”, „Ți-am dat un inel”, „Undeva departe”, „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, „Vine o zi…”, „Viața are gust ”, „Undeva departe”. Holograf este printre cele mai de succes trupe din România.
Anul 1986 deschide drumul spre o carieră reală. Apar noi membri, ajungându-se la formula : Edi Petrosel baterie , Tino Furtuna claviaturi, Dan Bittman vocal ,Romeo Dediu -chitară si Iulian Vrabete – chitară bass . In aceasta componenta este imprimat urmatorul album , “Holograf 2”, lansat in 1987. Tot atunci Marti Popescu este inlocuit de Iulian Vrabete si lucrurile vor ramane neschimbate in urmatorii ani.
Printre cele mai cunoscute cântece realizate de Holograf sunt „Umbre pe cer”, „Singur pe drum”, „Ochii tăi”, „Banii vorbesc”, „Dincolo de nori”, „Ți-am dat un inel”, „Undeva departe”, „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, „Vine o zi…”, „Viața are gust ”, „Undeva departe” etc.



Concertul desfășurat sub numele de ,,SIGUR,, după numele celei mai recente piese ale grupului , a fost deschis cu 3 piese din prima perioadă a Holografului , Umbre pe cer, Sunt singur pe drum și Vreau sa fiu , piese ce rezistă în repertoriul lor de 40 de ani ! A urmat o piesă lentă de suflet – Intoarce-te acasă !
A urmat piesa Undeva departe -piesă cunoscută publicului romanesc , fapt ce a făcut ca aproape toată sala să cânte piesa cu Dan Bittman și colegii de trupă ! A urmat binecunoscuta piesă -Și băieții plâng câteodată ,apoi piesa – Prima dragoste , Dragostea mea va fi doar a ta și Dacă eu te iubesc, piese la care spectatorii și-au aprins lumina de la telefoane și au cântat cu formația ! O atmosferă foarte emoționantă în care comunicarea cu publicul brașovean a fost perfectă ! A urmat un moment emoționant prin piesa Vine o zi ,piesa care face parte din albumul HOLOGRAFICA , lansat în anul 2000, în care a fost omagiată figura legendarului Gabriel Cotabiță, fost solist al grupului intre anii 1983 și 1986,a lui Mihai Coman fost component al trupei la claviaturi, dar și artiștilor plecați prea repede dintre noi-Valeriu Sterian ,Ion Luchian mihalea , Ioan Giury Pascu etc . Următorul moment a fost susținut de Holograf cu piesa-Sigur, piesă care dă și titlul ultimului lor album muzical. Piesa are un clip foarte interesant care vorbește despre istoria , evoluția cronologică a grupului langă care apar și copiii componentilor formatiei, azi adolescenți care poate vor continua tradiția. Din păcate piesa nu este foarte inspirată muzical ! Nu apare acel ,,hook,, specific unui adevărat hit ! A urmat piesa O viață nu ne ajunge să iubim – piesă primită cu căldură de un public de nota 10! Piesa Pierd, chiar ne–a pierdut, fiind o piesă mai puțin inspirată a grupului! Însă următoarea piesă a compensat din plin prin text, melodie , aranjament și interpretare! Este vorba despre piesa Cât de departe, piesă apărută pe albumul LOVE AFFAIR , fiind una dintre cele mai difuzate piese ale grupului timp de 4 ani , piesă care a fost repetată spre finalul concertului! Piesele ritmate – Vine o zi , piesă care face parte din albumul HOLOGRAFICA lansat în anul 2000 și Vreau o minune, au readus entuziasmul spectatorilor în a cânta cu grupul! A urmat cunoscuta piesă – Și îngerii au demonii lor! Piesa de final de concert Holograf a fost, bineînțeles – Să nu-mi iei niciodată dragostea, una dintre cele mai indrăgite piese ale grupului, lansată în anul 2000 în albumul HOLOGRAFICA! Aplauzele binemeritate ale unui public minunat, care a rămas fidel grupului Holograf în toți acești an! Aplauzele frenetice au făcut ca grupul să dea un biss cu piesa – Ghiciți ? Ți-am dat un inel , lansată în anul 1998 în albumul SUPERSONIC! Cam cea mai iubită piesă din repertoriul grupului, mai ales că melodia a fost inspirată dintr-un fapt real!
Mă uitam la reacția sălii și mă întrebam ce-i face să fie atât de copleșiți de muzica acestui grup! Și dintr-o dată am înțeles totul! Hiturile lor vorbesc despre viață, dragoste, comunicare, tandrețe, moarte, despărțiri și împăcări pănă la urmă despre viața noastră cu bine și cu rău!
Dar, în afară de asta, nu pot să nu remarc profesionalismul grupului, seriozitatea cu care își pregătește fiecare concert, respectul față de un public fidel de atâția ani, comunicarea permanentă cu publicul, dorința grupului de a aborda teme cât mai apropiate de viața noastră, cu piese orchestrate bine , cu instrumentiști foarte buni, cu cântatul pe 3 voci bine acordate. Totul repetat de zeci de ori, însă de fiecare dată implicați atât muzical cât și emoțional în povestea vieții lor!
O trupă care peste 4 ani va aniversa 50 de ani de piese dedicate nouă! FELICITĂRI HOLOGRAF !Felicitări publicului brașovean !
Mulțumim HOLOGRAF !






Autor: Prof.dr.Valentin Muntean
Sursa foto: ing.Anca Dumitrescu