În acest weekend, Brașovul va fi pentru prima dată, gazda unei competiții internaționale de handbal și baschet pentru persoanele cu dizabilități locomotorii

Sala sporturilor va fi gazda, în acest weekend, 25-26 septembrie 2021, a unei competiții sportivă dedicată persoanelor cu dizabilități locomotorii, Veraflor`s Cup 2021, eveniment la care vor participa sportivi în scaune cu rotile din 4 țări, care își vor disputa titlu la două discipline sportive, handbal și baschet, în sistemul de preliminarii și grupe finale.   

Sportivii români au vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre greutățile pe care le-au întâmpinat pentru a se adapta la un nou fel de viață, cel din scaunul cu rotile, dar și despre importanța competiției și sportului pentru ei.

,,În momentul când faci un dribling, trebuie să bați mingea, o pui în poală, îl eviți pe adversar, treci pe lângă el, după care iei mingea și pasezi, dar nu ai voie să o ții în poală mai mult de două rotații ale roții. Dacă durează mai mult, se consideră că faci pași. De asemenea, nu ai voie să stai cu mingea în mână mai mult de trei secunde. Trebuie să te miști foarte rapid. La faulturi trebuie să fim foarte atenți, pentru că sunt persoane care sunt în teren ca să te oprească și mulți te opresc prin fault. Dacă vine din față și vine agresiv, este posibil să te ridici un pic frontal, dar nu poți să cazi în față. Din lateral este la fel de greu să cazi. Dacă vine și te lovește tare din spate, poți să te lovești tare, poți să te accidentezi. Această competiție este foarte dificilă, mai ales că noi, față de alte echipe, din alte țări, avem antrenamentele un pic mai rare, sunt o dată pe săptămână, celelalte țări au de trei ori pe săptămână. Sper, ca pe viitor, să avem și noi măcar de două ori pe săptămână antrenamente. Antrenamentul la acest nivel este foarte intens, un antrenament plăcut, un antrenament cu tehnică, cu forță, cu cardio, cu tot ceea ce trebuie”, a explicat Sorin Alexandru Pară, unul dintre sportivi.

Citeste și:  74 de proiecte culturale în etapa finală pentru cele 6 milioane de lei alocate de Primăria Brașov prin Ghidul de finanțare

În ceea ce privește diferențele între handbalul clasic și cel disputat de persoanele cu dizabilități (în cazul baschetului, diferențele nu sunt semnificative), aceste vizează poarta, care nu este de doi metri înălțime, doar de 1,70. La banca de rezervă există doi sportivi care sunt rezervele rezervelor. În teren sunt cinci jucători plus unu, nu sunt șase plus unu, ca în handbalul normal. Durata reprizei lor este de 20 de minute, nu de 30 de minute, cât are handbalul normal.

Această competiție sportivă se desfășoară cu sprijinul Primăriei Brașov și al operatorului de transport RATBv, care asigură atât partea de logistică pentru desfășurarea în bune condiții a competiției, cât și transportul sportivilor.

Citeste și:  Atelierele Creatorilor, în Săptămâna verde, la Centrul Cultural Reduta din Brașov

Pe lângă partenerii privați, această competiție se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Județean.

Asociația Club Sportiv Handbal Veraflor, organizatorul competiției, este un club sportiv recunoscut național ce promovează sportul și performanța în rândul tinerilor și al persoanelor cu nevoi speciale, egalitatea de șanse în sport, echitatea socială și accesul la o viața mai bună a persoanelor cu dizabilități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.