„În Danemarca, utilizarea hârtiei este doar o excepție“, a spus ambasadorul Soren Jensen, vorbind despre digitalizare, în cadrul discuției de astăzi cu primarul Allen Coliban

E.S. domnul Søren Jensen, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Danemarcei în România a avuit astăzi o întrevedere cu primarul Allen Coliban, cu scopul de a găsi căi comune de colaborare. Printre subiectele de discuție au fost soluțiile de eficientizare a sistemului energetic – în condițiile în care ambii oficiali vor participa mâine la conferința „Zilele încălzirii centralizate la Brașov“, digitalizarea sectorului public, aducerea de investitori strategici pe platforma recent achiziționată de municipalitate pe platforma fostului CET, turismul, mobilitatea verde sau invitația de a participa la Forumul Orașelor Verzi – ediția a doua.
„Mă bucur foarte mult să mă aflu astăzi aici, la Brașov. Sunt aici pentru că avem un seminar pe tema încălzirii centralizate – Danemarca are multă experiență în domeniul încălzirii centralizate, multe companii au fost implicate în eficientizarea termoficării, și sperăm că putem face niște afaceri bune și aici, în Brașov, făcându-vă sistemul de termoficare cât mai eficient posibil. Am vorbit și despre o serie de alte probleme, una dintre ele fiind digitalizarea. Danemarca este cea mai digitală țară din Europa. Toți cetățenii noștri sunt conectați digital la sectorul public, la guvern, pot comunica cu ele fără a fi nevoie să treacă prin intermediari. Și cred că Brașovul este, de asemenea, în fruntea acestei dezvoltări și probabil că putem schimba o bună colaborare. În general, eficiența energetică este foarte importantă. Credem că avem multe de învățat sau de predat, mai degrabă, într-o țară ca România și un oraș ca Brașovul. Când vine vorba de clădiri publice, când vine vorba de spitale, există multe modalități de a economisi energie. Așadar, sperăm să găsim modalități fructuoase de a continua colaborarea cu Brașovul, acest oraș frumos, în care mă bucur foarte mult să mă întorc. Cred că punctele voastre forte sunt faptul că sunteți în centrul țării. Este ușor să ajungi aici din aproape toată România. Ai aici aveți o mulțime de facilități educaționale foarte bune. Este o zonă turistică, ceea ce înseamnă că o mulțime de oameni ar fi curioși să vină să vadă Brașovul. Știu că numărul turiștilor danezi care vin în România în acești ani este în creștere. Au fost la toate celelalte destinații tradiționale de vacanță, iar acum vor să încerce ceva unic, diferit. Și România este în multe privințe o țară foarte, foarte interesantă pentru danezi“, a declarat ambasadorul Søren Jensen, la finalul întâlnirii.
Digitalizarea sectorului public este unul dintre domeniile de expertiză ale Danemarcei, țara cea mai avansată din acest punct de vedere în Europa. Potrivit ambasadorului, peste 94% dintre serviciile publice din Danemarca sunt digitalizate, iar cetățenii au acces, în baza unui cont unic și pe baza semnăturii digitale, la toate serviciile publice, de la tranzacții și plăți până la acte de identitate orice alte documente. Potrivit ambasadorului, Brașovul este și ar putea rămâne în fruntea acestei digitalizări în România și ar putea trece peste unele erori inerente unui asemenea proces. Cea mai mare eroare, experimentată deja în Danemarca, este ca fiecare instituție să își facă propria bază de date, iar la final să descopere că aceste baze de date sunt incompatibile și împiedică tocmai comunicarea între instituții.
„Astăzi am avut onoarea și bucuria de a-l primi la Brașov pe ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Regatului Danemarcei în România, domnul Soren Jensen, prilej de discuții pe teme importante pentru Brașov, începând cu parteneriatul pentru evenimentul de mâine, Zilele încălzirii centralizate în Brașov, și continuând cu teme precum înverzirea orașelor, mobilitate și atragerea de investitori. În termeni concreți, discuțiile de astăzi se vor transpune în invitația Ambasadei Regatului Danemarcei de a fi prezentă în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului Orașelor Verzi, dar și de a ne ajuta să atragem investitori la Brașov, în domenii precum digitalizarea sau energiile verzi“, a concluzionat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Ediție istorică FIDELIS: Cea mai mare sumă investită în cadrul unei emisiuni 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.