În fiecare lună, în parcul Nicolae Titulescu, vom putea vedea Soarele cu ajutorul telescoapelor


Ca urmare a interesului foarte mare arătat de publicul care a participat la evenimentul organizat în parcul Nicolae Titulescu cu ocazia eclipsei parțiale de Soare din octombrie 2022, Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu și-a propus să organizeze observații periodice ale Soarelui, lunare, gratuite, în același parc.

Astfel că, pe 24 aprilie, 22 mai, 12 iunie, 21 august, 18 septembrie și 9 octombrie, cei de la planetariu vor fi prezenți în parcul Nicolae Titulescu, parcul de lângă Primăria Brașov, cu cele trei telescoape pentru a urmări în detaliu steaua care ne dă lumină și căldură.

Dacă vremea nu va permite, se vor reprograma observațiile, orice modificare, dar și alte detalii, urmând a fi anunțate din timp pe site și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/PlanetariuBrasov
Între 3 și 9 iulie 2023, evenimentul nu va avea loc în parcul Nicolae Titulescu deoarece în acea perioadă se va desfăşura Săptămâna Soarelui, (mai multe detalii despre locurile de unde se va putea observa Soarele, în apropierea evenimentului).

Citeste și:  Elevii din Ploiești blocați în gara din Buda în timpul călătoriei către Brașov în „Săptămâna Verde”

Ce telescoape se vor folosi?

  • Telescopul Lunt LS130MT/B1800, cu «filtru» H-Alpha, prin care se poate observa Soarele în lungimea de undă de 656,28 nanometri, văzându-se, printre altele, protuberanțele sau filamentele solare.
  • Telescopul Skywatcher 80/600 ED Apo, dotat cu «filtru» Ca-H line, prin care se poate observa Soarele în lungimea de undă de 396,90 nanometri, văzându-se astfel, printre altele, faculele și plajele solare.
  • Telescopul Skywatcher 100/900 ED Apo, dotat cu prismă Herschel, prin care se poate observa Soarele în lumină vizibilă, fiind evidențiate foarte bine petele solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.