În România sunt în prezent active 401 focare de pestă porcină africană

România înregistrează 401 de focare active de pestă porcină africană în 36 de județe. Opt dintre acestea sunt în exploatații comerciale și șase în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 124.521 de porcine, potrivit datelor anunțate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

În perioada 11-18 martie 2021, au fost depistate 18 noi focare de pestă porcină africană în 11 județe și au fost stinse 31 în șase județe.

Numărul focarelor active este în scădere faţă de raportarea din 11 martie, când au fost consemnate 413 focare.

De la prima semnalare a prezenţei virusului respectiv în țara noastră, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.345 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor. Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Citeste și:  Ziua Internațională a Proprietății Intelectuale la Centrul Cultural Reduta, vineri, 26 aprilie

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri în rândul oamenilor, însă virusul are un impact extrem la nivel economic şi social, precizează ANSVSA, conform Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.