În urma propunerilor venite de la cetățeni, Primăria Brașov modifică proiectul de Ghid cultural

Municipalitatea a luat decizia de a modifica proiectul Ghidul de finanțare a proiectelor culturale, pentru a include zecile de propuneri făcute de cetățeni sau reprezentanți ai unor organizații culturale în perioada de dezbatere publică a proiectului de ghid.

Pe lângă sugestiile care vizau o mai bună clarificare a termenilor, propunerea care a fost susținută de majoritatea celor care au participat la procesul de dezbatere publică a fost cea referitoare la contribuția Municipalității, care în forma inițială era de 75%. Având în vedere precizările operatorilor culturali, dar și analiza modului și condițiilor în care evenimentele culturale se vor putea derula, conducerea primăriei a luat decizia de a implementa propunerea primită, respectiv de a majora contribuția Municipalității la 90% din totalul proiectului.

O altă propunere importantă care va fi inclusă în proiectul prezentat consiliului local este cea referitoare la completarea listei ariilor tematice cu o nouă categorie, denumită „Intervenție culturală“, respectiv activarea unor zone urbane neutilizate în prezent, dar care au potențial pentru derularea unor evenimente sau activități socio-culturale.

Citeste și:  Studiu LEGO: Creativitatea fetelor este afectată de la vârste fragede de presiunea perfecțiunii și de prejudecățile lingvistice
Foto. Flavia Boghiu

În urma propunerilor pe care le-am primit din partea cetățenilor și operatorilor culturali pe proiectul de Ghid de finanțare nerambursabilă 2021, o parte dintre acestea au fost incluse în varianta cu care mergem în consiliul local. Prima și cea mai importantă este creșterea contribuției Primăriei, care va fi de 90%, în loc de 75%, cum era în varianta inițială. De asemenea, a fost introdusă și o altă arie tematică, și anume «intervenția culturală». Prin intervenție culturală ne dorim să identificăm acele spații din oraș, spații care acum nu sunt folosite pentru asta, în care să se poată desfășura activități socio-culturale, evenimente sau alte acțiuni care să aducă viață în cartiere. Ne bucură interesul pe care l-au manifestat organizatorii de evenimente și operatorii culturali pentru acest ghid. Ne dorim ca până la sfârșitul acestei luni să avem o discuție cu potențialii aplicanți, pentru a le oferi consiliere și a-i ajuta astfel să aplice la finanțarea nerambursabilă oferită prin intermediul acestui ghid“, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Citeste și:  Românii din Spania trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă și nu-și pierd încrederea în țara natală

Începând din acest an finanțările se vor acorda pe categorii de activități culturale, astfel încât concurența între proiectele operatorilor culturali să se facă în cadrul aceleiași arii tematice. Cele 11 categorii sunt: arte vizuale și arhitectură; muzică; teatru; dans; artă digitală și noile media; educație culturală; patrimoniu cultural material; patrimoniu imaterial; promovarea culturii scrise; intervenție culturală; proiecte mari cu caracter repetitiv. Această nouă abordare a modului de finanțare a proiectelor culturale s-a făcut având ca model programul de finanțare derulat de Administrația Fondului Cultural Național.

O altă noutate față de Ghidul de finanțare din anii anterior este cea legată de valoarea maximă acordată unui proiect. Pentru anumite categorii finanțarea nerambursabilă maximă va fi de 250.000 de lei, în timp ce pentru altele finanțarea va fi de 50.000 de lei.

Citeste și:  Primăria Brașov amenajează peste 80 de locuri de parcare pentru cei care accesează serviciile instituției

În proiectul de buget, executivul a propus alocarea sumei de 3 milioane de lei pentru finanțarea proiectelor culturale, cu 50% mai mult decât în anii anteriori. Fondurile totale alocate culturii în acest an sunt de peste 50 de milioane de lei, un buget de asemenea cu 8% mai mare decât în propunerea de anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.