Începe testarea națională anti-coronavirus

Ministerul Sănătății a finalizat Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2 pe teritoriul României
Conform documentului, studiul se va desfășura în perioada iunie – septembrie 2020.
„Urmărim determinarea gradului de răspândire a infecției SARS-CoV- 2 în populația României, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecție a sănătății populației. Institutul Național de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra și va analiza datele, astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate. Conform estimărilor, un numar de 29.019 de seruri reziduale urmează să fie colectate si investigate. În acest sens vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziția de kituri, reactivi etc.”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Studiul de seroprevalență va prelucra seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare județ și care vor fi selectate cu pas de eșantionare. Vor fi persoane fără semne și simptome de boala infecțioasă, în conformitate cu prevederile legale și care își vor exprima consimțământul informat de participare la studiu
Direcțiile de sănătate publică vor selecta la nivelul fiecarui județ și al municipiului București un număr de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu. Este vorba despre laboratoare cu o adresabilitate mare (peste 1.000 probe/săptămână sau peste 40.000 probe/an)
Nu vor fi selectate pentru a participa la studiu laboratoarele proprii sau externalizate ale spitalelor de boli infectioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC ori laboratoare care deservesc cu predilecție aceste tipuri de spitale.
Studiul de seroprevalenta va fi realizat cu respectarea deplina a principiilor si regulilor de etica si a confidentialitatii datelor cu caracter personal. Acest studiu este avizat de Consiliul Științific al Institutului Național de Sănătate Publică – Comitetul de Etică a Cercetării.
Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2, pe teritoriul României va fi publicat în Monitorul Oficial.

Citeste și:  O victorie şi o înfrângere pentru juniorii braşoveni în meciurile cu CS Mioveni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.