Înscrieri deshise pentru călătorii gratuite cu trenul DiscoverEU timp de o lună: 35 000 de bilete de tren pentru tinerii care împlinesc 18 ani

Recent, Comisia a lansat runda de înscrieri DiscoverEU (35 000 de tineri vor primi un permis de călătorie de cale ferată pentru a explora Europa). În total, până în prezent, peste 6400 de tineri români au câștigat un astfel de permis!

Te poți înscrie accesând acest link.

Înscrierile sunt deschise pentru candidații din țările participante la programul Erasmus+, începând de astăzi de la prânz și până pe 25 octombrie la prânz. Pentru a putea câștiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitați să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la un quiz alcătuit din 5 întrebări și la încă o întrebare suplimentară. Candidații care au completat cu succes quizul de selecție, născuți în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2004, vor putea călători în Europa pentru o perioadă de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 1 martie 2023 și 29 februarie 2024.

Odată cu Anul european al tineretului 2022, a fost majorat numărul de permise de călătorie. Anul acesta sunt puse la dispoziție în total 70 000 de permise. DiscoverEU face acum parte din Erasmus+, ceea ce face să fie eligibili și participanți din Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Beneficiarii se vor bucura în continuare de avantajele unui card de reduceri cuprinzând peste 40 000 de posibilități de reduceri pentru transport public, activități culturale, cazare, alimente, sporturi și alte servicii disponibile în țările eligibile.

Citeste și:  Zoo Brașov organizează Ziua Internațională a Jaguarului @ Vineri, 29 noiembrie

În cadrul Anului european al tineretului, Comisia a lansat inițiativa emblematică „Tineretul descoperă cultura datorită DiscoverEU în 2022”. Din acest motiv a fost lansat, la 25 mai 2022, Itinerariul cultural DiscoverEU, care combină destinații și sectoare culturale diverse, incluzând arhitectura, muzica, operele de artă, teatrul, moda, designul și altele. Călătorii DiscoverEU pot vizita Capitalele europene ale culturii, destinații adăugate pe prestigioasa listă a patrimoniului mondial UNESCO sau locuri care dețin mărca patrimoniului european. Ei se pot totodată opri în orașe cărora li s-a acordat premiul Access City Award. Acestea sunt orașe care au depus toate eforturile pentru a deveni mai accesibile pentru toți, indiferent de vârstă, mobilitate sau abilități.

Agențiile naționale Erasmus+ îi sprijină pe tineri prin organizarea unor reuniuni înainte de plecare care îi pregătesc pentru călătorie. Prin intermediul acestor reuniuni, DiscoverEU urmărește să promoveze, printre altele, discuțiile privind sustenabilitatea, cultura și identitatea europeană. De asemenea, ca parte din Anul european al tineretului, agențiile organizează întâlnirile DiscoverEU, o inițiativă lansată în vara anului 2022, cuprinzând un program cultural extrem de interesant cu o durată între una și trei zile, desfășurat în toate țările Erasmus+. Până acum au avut loc 49 dintre aceste întâlniri, iar reuniunile vor continua în anii următori.

Citeste și:  3 Obiceiuri zilnice ale persoanelor cu IQ relațional ridicat

Incluziunea socială fiind una dintre prioritățile de vârf ale programului Erasmus+, participanții cu dizabilități sau cu probleme de sănătate pot fi însoțiți în călătorie. Pe lângă costurile de deplasare, se oferă, de asemenea, ajutor individual suplimentar. Anul acesta, agențiile naționale Erasmus+ lansează de asemenea Acțiunea de incluziune DiscoverEU, care permite organizațiilor ce lucrează cu tinerii cu mai puține oportunități să își depună candidatura pentru obținerea unui grant.

Comisia încurajează transportul feroviar sustenabil. Sunt disponibile regimuri speciale pentru tinerii din regiunile ultraperiferice, din departamentele și teritoriile de peste mări, din regiunile îndepărtate și din insule.

Context

Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei acțiuni pregătitoare a Parlamentului European. Această inițiativă a fost integrată în noul program Erasmus+ 2021-2027.

Din 2018, aproape 754 000 de candidați s-au înscris pentru cele 165 000 de permise de călătorie disponibile. Conform anchetei anterioare privind călătoriile, 66 % dintre aceștia au declarat că au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara țării lor de reședință. Pentru mulți dintre ei, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenți.

Experiența DiscoverEU le-a oferit posibilitatea de a înțelege mai bine alte culturi și istoria Europei, dar și de a-și îmbunătăți competențele în materie de limbi străine. Două treimi dintre ei au declarat că nu și-ar fi putut plăti permisul de călătorie dacă n-ar fi existat inițiativa DiscoverEU. Participanții sunt invitați să devină ambasadori DiscoverEU pentru a promova inițiativa. De asemenea, ei sunt încurajați să îi contacteze pe colegii participanți prin intermediul grupului online DiscoverEU oficial, pentru a face schimb de experiență și de sfaturi, în special cu privire la experiențele culturale sau la modul de a călători digital și sustenabil.

Citeste și:  Municipiul Brașov se pregătește să marcheze Ziua Națională a României

Pentru a se înscrie, candidații eligibili trebuie să completeze un chestionar cu variante multiple de răspuns care testează cunoștințele generale despre Uniunea Europeană și alte inițiative ale UE destinate tinerilor. Printr-o întrebare suplimentară, candidații sunt invitați să facă o estimare a numărului de persoane care se înscriu în această rundă și care sunt născute într-o zi de marți. Cu cât estimarea este mai apropiată de răspunsul corect, cu atât mai multe puncte primesc participanții. Acest lucru va permite Comisiei să realizeze un clasament al candidaților. Comisia le va oferi candidaților permise de călătorie în funcție de clasament, până la epuizarea biletelor disponibile.

Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Citește articolul integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.