Interviu cu Alexandra Selagea și Alina Biro, fondatoarele Society & Pilates Brașov: „De la început am observat că una oglindește personalitatea celeilalte”

Ceea ce multe persoane nu știu, probabil, despre pilates, este faptul că acesta a fost inventat de către un bărbat. Mai precis, practicantul de bobybuilding german Joseph Hubertus Pilates, în urmă cu mai mult de 100 de ani. Pilates constituie un antrenament modern de fitness care poate fi executat de oricine, este util pentru tonifiere, întreținere, dar prezintă beneficii și pentru persoanele care au nevoie de recuperare fizică. Brașovenii sunt și ei norocoși pentru că au Society & Pilates Brașov.

Alexandra Selagea și Alina Biro sunt doua femei care împărtășesc aceleași pasiuni, interese și principii de viață. Sunt două pasionate de mișcare și alimentație sănătoasă care au găsit calea către o viață echilibrată prin practicarea acestei forme de miscare complete: Pilates.

Cele două s-au cunoscut în urmă cu cinci ani. Și pentru că în popor se spune că „cine se aseamănă, se adună”, exact așa s-a întâmplat. Încă de la început, Alexandra și Alina au observat că una oglindește personalitatea celeilalte, după cum povestesc chiar ele. Acesta a fost începutul pentru Society & Pilates Brașov.

În continuare, vă invităm să lecturați interviul acordat publicației noastre.

Dragoș Popa: Nu este o regulă, însă de cele mai multe ori, un proiect are în spate o poveste frumoasă. Care este istoria voastră? Cum a luat naștere Society & Pilates Brașov?

Alexandra Selagea & Alina Biro: Ne-am cunoscut în urmă cu cinci ani prin prieteni comuni. De la început am observat că una oglindește personalitatea celeilalte și avem o viziune comună asupra vieții, în general. A existat și o sincronicitate de timp pentru că amândouă ne doream și eram pregătite să pornim o afacere nouă, legată de sport.

Alexandra – economist și instructor de Pilates și Barre cu experiență – avea în minte un proiect personal legat de Pilates, iar Alina – economist și fostă sportivă de performanță la patinaj viteză, practicantă de yoga și pilates – își dorea să profeseze ca antrenor personal de Pilates. Amândouă eram certificate atât ca instructor de fitness, cât și ca instructor de Pilates, Alexandra fiind absolventă a Școlii de Pilates Fitness Scandinavia, iar Alina a Școlii de Pilates Move ON Pilates Academy. Ambele Școli sunt recunoscute pentru nivelul înalt de pregătire în acest domeniu.

Citeste și:  Copiii sunt așteptați, mâine, la "Lecția de Balet" susținută de soliștii și ansamblul de balet al Operei Brașov

Ca practicante cu experiență al acestui tip de mișcare, am constatat pe propriul nostru corp multiple beneficii: postura corectă, calmarea minții și oxigenarea intensă obținute prin respirația abdominală profundă, creșterea coordonării și a mobilității, alungirea musculaturii și lipsa presiunii articulare. Acest ultim aspect face ca acest tip de mișcare să fie potrivit pentru femei până la vârste înaintate, când practicarea altor sporturi implică riscuri din punct de vedere al uzurii articulațiilor.

Suntem familiarizați cu orele clasice de sport dintr-o sală de fitness, însă sportul pe care îl promovați dumneavoastră este cu totul altfel. Cum se desfășoară ședințele de Pilates Reformer?

Ședințele se desfășoară într-o atmosfera calmă, veselă și relaxată pe șase aparate de ultimă generație, într-un spațiu luminos. Exercițiile sunt personalizate, adaptate pentru fiecare grupă de participante în parte, cu o execuție asistată personal de către noi. Punem accent pe corectitudinea execuției pentru obținerea rezultatelor rapide. Aparatul Pilates Reformer menține firesc postura corectă a corpului pe toată durata de desfășurare a clasei de Pilates, instructorul urmărind permanent execuția corectă a mișcărilor, însoțită de tehnici de respirație ghidată.

Există anumite calități pe care trebuie să le aibă cei care fac Pilates? Cine poate participa?

Nu sunt ncesare calități sportive deosebite pentru a participa la clasele de Pilates Reformer. Credem că singură condiție este dorința de a urma o formă de mișcare armonioasă care are că rezultat un corp puternic, fexibil și subțire. În general, marea majoritate a celor care practică Pilates sunt fete.

Citeste și:  Papa Francisc începe o călătorie de şase zile în Republica Democrată Congo şi Sudanul de Sud

De ce vedem cel mai des femei în rândul practicanților de Pilates din România?

În țara noastră, acesta este un aspect legat de cultura noastră ca popor. Bărbații români care fac mișcare prețuiesc viteza de reacție, forța și muscultura masivă și din acest motiv practică sporturi care ilustrează aceste calități: fotbal, lupte libere, alergare montană, box, arte marțiale mixate, fitness, culturism. Pilates este preferat de femei pentru că este un tip de mișcare în acord cu feminitatea, țintește suplețea, armonia, întărirea musculaturii cu alungirea fibrei musculare.

Care sunt acele exerciții de bază care nu lipsesc din ședințele de Pilates Reformer?

Indiferent de nivelul la care sunt practicate, exercițiile de bază Pilates Reformer sunt exerciții care includ tehnici de respirație profundă, abdominală și toracică, menținerea întregii musculaturi încordate, pe un aparat ultraperformant, care ajută la menținerea posturii corecte în timpul exercițiilor.

În general, sportul înseamnă sănătate. Care sunt beneficiile practicării acestor exerciții specifice ședințelor de Pilates?

Beneficiile sunt de două feluri: funcționale și estetice. Cele estetice au în comun postura corectă a corpului: dreaptă, relaxată, aliniată din creștet până în tălpi, static și în mișcare. Aspectele funcționale sunt legate în primul rând de corecția posturii corpului, îndreptarea coloanei vertebrale după nenumărate ore petrecute încă din copilărie în bănci, în față calculatorului, static, imobil, de multe ori adus de spate. Apoi flexibilitate și întărirea musculaturii, inclusiv a musculaturii profunde. Estetic, musculatura practicantei de Pilates este alungită și puternică.

După câte şedinţe de Pilates se pot observa rezultatele?

Mixul între respirația profundă, întindere – tensionare musculară urmată de relaxare, fără presiune articulară, efectuat pe aparatele Pilates Reformer duc la rezultate rapide pe corp. După primele 6-8 ședințe se observă debutul corecției posturale, întărirea și alungirea musculaturii.

Citeste și:  RATBV modifică de la 1 februarie 2023, orarul liniei de Transport Elevi care deservește zona Stupini. Toate plecările din stații vor fi devansate cu cinci minute

Pe lângă exercițiile Pilates, ce alte schimbări sunt necesare în viața unei persoane pentru a beneficia de rezultatele mult așteptate?

În ceea ce privește beneficiile funcționale nu sunt necesare schimbări ale stilului de viață. Practica regulată a exercitiior de Pilates Reformer conduce în timp la o postură corectă, un corp mai flexibil și o coordonare îmbunătățită. În situația în care acest tip de mișcare este combinat cu o alimentație echilibrată și un stil de viață fără mari excese, rezultatul va fi un corp mai subțire, cu musculatura alungită, de balerină.

Am citit, printre altele, faptul că Pilates este un sport de relaxare. Influenţează psihicul? În ce fel?

Da este adevărat. Respirația profundă este responsabilă cu relaxarea. Acest tip de respirație asigură oxigenarea completă a tuturor organelor din corp. În timpul acestei respirații creierul uman transmite corpului că nu este nici o amenințare în jur și induce relaxarea musculară și psihică. Practicarea regulată a exercițiilor de Pilates este o cale sigură pentru a atinge ușor și constant starea naturală de relaxare.

Ce investiții sunt necesare din partea celor care doresc să vină la Pilates?

Este de preferat ca echiplamentul să fie simplu – colanți și bustieră sau tricou – cât mai aproape de liniile corpului. Acest aspect ajută la corecția mișcărilor și a respirației.

Începe să îți lucrezi corpul, întreține-l prin exerciții pilates și, cu siguranță, vei vedea diferența. Brașovstiri.ro recomandă Society & Pilates Brașov! Programari la nr. 0725373229, 0742201992.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.